Sport

Costel Enache, despre povestirile mamei sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: „Nici acum nu a putut să uite!”. Video

Costel Enache (48 de ani), antrenorul principal de la Poli Iași, a vorbit despre povestirile mamei sale, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
26.02.2022 | 10:53
Costel Enache despre povestirile mamei sale din timpul celui deal Doilea Razboi Mondial Nici acum nu a putut sa uite Video
ADVERTISEMENT

Joi dimineață, Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor rusești în Ucraina, pornind un adevărat război.

Costel Enache, despre povestirile mamei sale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Costel Enache a dezvăluit întămplările șocante, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe care mama sa i le-a povestit, având în vedere conflictul, din prezent, dintre Ucraina și Rusia.

ADVERTISEMENT

„Mama are 85 de ani, e de undeva din zona Huși și îmi povestea cum a trăit al Doilea Război Mondial, ea fiind copilul cel mai mare dintr-o familie cu 11 copii. Bunicul plecat pe front, toți bărbații din sat plecați pe front.

Cele două tabere, rușii și nemții, se băteau de pe două dealuri, iar satul era undeva în vale.

ADVERTISEMENT

Deși are 85 de ani, mama mi-a spus că nici acum nu a putut să uite coșmarurile din nopțile de război, sunetul armelor, al bombelor, al grenadelor.

Dar mai grav era momentul când venea noaptea, iar cele două tabere coborau în sat să caute resurse, alimente. Și îmi amintea cât de groaznic era când auzea bătăi în ușă sau când ușa sărea în aer.

ADVERTISEMENT

De câte ori am discutat despre asta, mi-a spus că orice s-ar întâmpla, numai prin război să nu trecem.

Personal, nu știu cum să-l percep. Am citit mult despre al Doilea Război Mondial, mă pasionează acest subiect. Cred că ar fi cea mai gravă problemă a existenței mele. Restul le-am mai rezolvat cumva, am mai fost ajutat, dar într-un astfel de eveniment cred că nu mai are cine să ne ajute.

ADVERTISEMENT

Mai greu e că ne gândim la cei neajutorați, la părinții mai bătrâni, la copii, la urmașii noștri. Să zicem că noi suntem mai în putere, dar pare un coșmar.

Sper să rămână o luptă izolată, iar oamenii, care decid, să găsească inteligența, liniștea și logica să rezolve conflictele într-un alt mod.

La tehnologia actuală, războiul nu mai este acela pe care îl știm noi și ni-l imaginam, cu un tanc, cu o pușcă în spate. Lucrurile au ajuns la un alt nivel și cred că nici nu mai este nevoie de soldați. Să sperăm că lucrurile rămân așa”, a declarat Costel Enache, în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT