Fotbal international

Costel Gâlcă, analiză dură a fotbalului românesc: „Noi suntem haotici. Și Mirel Rădoi este vinovat!”

30.10.2020 | 17:07
Costel Galca analiza dura a fotbalului romanesc Noi suntem haotici Si Mirel Radoi este vinovat
ADVERTISEMENT

În prezent antrenor în Danemarca, la Vejle BK, Costel Gâlcă a vorbit despre echipa sa de club, dar și despre fotbalul românesc. El este de părere că trebuie să fie făcut un mix între fotbaliștii cu experiență și cei tineri la națională. 

Decăderea fotbalului românesc, care a făcut din naționala României ciuca bătăilor, se observă și mai bine din străinătate. Acest lucru îi provoacă dureri unui fost fotbalist, care a reprezentat țara noastră la cel mai înalt nivel.

ADVERTISEMENT

Fotbalul din România are niște tehnicieni care au înregistrat rezultate extrem de bune, dar sunt incompatibili cu ce se întâmplă aici. Ladislau Boloni, Cosmin Olăroiu și Costel Gâlcă sunt o parte dintre ei.

După un debut ezitant, Costel Gâlcă e acum lider în Danemarca

Ei au decis să antreneze în alte țări. Costel Gâlcă a ajuns în Danemarca. Pe 6 martie 2019 a semnat cu echipa Vejle Boldklub . Începutul a fost unul slab. Echipa românului a fost învinsă într-un baraj și a picat în liga secundă din Danemarca. Antrenorul are acum o formație competitivă.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că a promovat lejer în prima ligă, echipa românului se află acum pe prima poziție din Superligă, după primele șase runde din acest sezon. Patru succese, o remiză și un eșec sunt rezultatele înregistrate de Vejle în acest început de sezon.

Gâlcă a povestit cum s-a format actuala sa formație: „Începutul a fost mai greu în acest sezon, de asta poate am şi pierdut în prima etapă, cu Aarhus. Au venit mulţi jucători noi după promovare. Doi fundaşi centrali, un închizător, un atacant. Şi mulţi dintre ei, fără meciuri în picioare, fără ritm de joc. Ne-a luat ceva timp până am reglat această problemă, iar acum stăm bine, suntem pe drumul cel bun”, a spus Costel Gâlcă într-un interviu acordat pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Salarii mici, la nivelul Ligii 1: „Nu depăşesc 10.000 de euro pe lună”

Antrenorul român a fost chestionat dacă se simte o diferență mare între primele două eșaloane din Danemarca: ”Nu chiar. E, într-adevăr, o diferenţă foarte mare între primele patru, cinci echipe de top din Superliga şi cele importante din liga a doua. În rest însă, în fotbalul danez e multă intensitate. Ei nu renunţă niciodată. Şi echipele lor stau bine tactic. Au calitate, în general. Deci, s-a cam dus mitul echipelor nordice care nu prea ştiu fotbal… Nici vorbă de aşa ceva (râde amar). De altfel, s-a şi văzut că ne-au tot bătut echipele nordice. Plus că ei investesc, transferă jucători pe bani mulţi, plătesc salarii mari”.

La echipa sa sunt unele dintre cele mai mici salarii din Danemarca: ”Noi, la Vejle, suntem în subsolul clasamentului, la capitolul salariilor. La noi, nu depăşesc 10.000 de euro pe lună. La echipele de top însă, Aarhus, Midtjylland, Brøndby sau Copenhaga, acolo sunt bugete mari. În primul rând, se plătesc sume importante la transferuri. Apoi, salariile ajung şi la 40.000 de euro pe lună. E o diferenţă mare între ei şi noi, din punct de vedere financiar”.

ADVERTISEMENT

La fel ca în România, primele șase clasate după sezonul regulat se califică în play-off, însă Vejle nu își propune acest lucru: ”Obiectivul nostru principal rămâne menţinerea în prima ligă. Bineînţeles, dacă reuşim mai mult, e foarte bine. Am avut, într-adevăr, un start reuşit, peste aşteptări, dar campionatul e abia la început. Pe de altă parte, ce ne dă speranţe e că aceste rezultate de până acum n-au fost întâmplătoare. Au venit după un joc bun, cu multe ocazii pe care ni le-am creat în fiecare meci”.

Antrenorul român a făcut și o comparație între fotbalul din Danemarca și cel din România: ”Aici, intensitatea jocului e mult mai mare. Şi, spre deosebire de ce e la noi, aici s-au făcut investiţii importante. Şi era normal să se vadă rezultatele. Nu vorbesc doar de fotbal, ci de tot ce înseamnă sport. La fotbal, condiţiile sunt excelente de sus până la copii şi juniori. Normal că atunci când ai un sistem sănătos, apar şi rezultatele, la un moment dat”.

Costel Gâlcă, analiză dură a naționalei României: „Bineînţeles că şi Rădoi e vinovat!”

Costel Gâlcă a vorbit și despre înfrângerile înregistrate de naționala lui Mirel Rădoi. România a pierdut cu Islanda, Norvegia și Austria. Prima înfrângere a fost contra Islandei, 1-2, iar România a ratat ultima șansă de calificare la Campionatul European din 2021. Au urmat eșecurile din Liga Națiunilor: 0-4 cu Norvegia și 0-1 cu Austria.

”Sincer, într-un fel, era logic să se întâmple aşa. Noi suntem haotici. Ori schimbăm generaţia, ori forţăm, brusc, cu tinerii. Îţi trebuie însă un echilibru. Jucătorii ăia tineri trebuie să joace lângă cinci, şase fotbalişti cu experienţă. Apoi, avem o problemă mare şi cu campionatul intern. Unde aducem străini nu din liga a doua, ci, mai nou, din liga a treia! Iar ei nu te ajută cu nimic, nu ridică deloc nivelul competiţiei.

S-a cerut demisia lui Rădoi… Bineînţeles că şi el e vinovat. Când eşti antrenor, selecţioner, dacă sunt rezultate, e şi meritul tău. Când nu sunt, înseamnă că ai greşit şi tu undeva. Dar eu cred că acum, în momentul acesta, oricine ar fi fost selecţioner, ne-ar fi fost foarte greu să ne calificăm la Euro 2020. Asta e realitatea! Sunt ţări care, la un moment dat, erau mai jos ca noi şi care, între timp, ne-au depăşit. Pentru că noi nu investim”, a spus Gâlcă.

Antrenorul a evidențiat o parte dintre jucătorii din naționala condusă de Mirel Rădoi. Printre remarcații lui Gâlcă s-au aflat o parte dintre jucătorii care au ajuns în semifinalele Campionatului European de tineret:

”E foarte bun (n.r. Ianis Hagi). Şi, ca el, îi mai avem pe Coman, Man, Răzvan Marin. În general, e o generaţie bună cea care a ajuns în semifinalele Campionatului European de tineret. Dar le trebuie constanţă. Ceea ce le lipseşte în acest moment. Apoi, realitatea e că la seniori e cu totul alt nivel faţă de naţionala de tineret. La prima reprezentativă joacă cei mai buni”, a concluzionat Costel Gâlcă.

  • 68 de selecții a strâns Costel Gâlcă la naționala României. Cu ”tricolorii” a ajuns la Campionatele Mondiale din 1994 și 1998 și la Euro 1996 și 2000
ADVERTISEMENT