Costul trocului PSD – UDMR: “Maghiara, în administraţia unor sectoare din Capitală”

În proiectul cu miză importantă pentru UDMR se propune ca autorităţile publice şi entităţile să poată adopta şi folosi alături de însemnele oficiale ale Românniei şi alte însemne,...
20.06.2017 | 08:42
Costul trocului PSD  UDMR Maghiara in administratia unor sectoare din Capitala

În proiectul cu miză importantă pentru UDMR se propune ca autorităţile publice şi entităţile să poată adopta şi folosi alături de însemnele oficiale ale Românniei şi alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală şi economică a cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, locuitori ai respectivei localităţi.

Sociologul Marian Preda atrage atenţia asupra costurilor administrative ale acordului PSD-UDMR.

”Iată ce costuri administrative are înţelegerea lui Dragnea cu UDMR:

În orice localitate cu peste 1.000 şi sub 100.000 de locuitori şi cu 2 – 4% (nu cu 10%!!) populaţie minoritară maghiară (adică în aproape toată Transilvania) se vor redacta toate documentele către petiţionarii minoritari şi în limba minoritară.

La fel în Bucureşti (inclusiv în sectoare) şi în aproape toate oraşele mari din Transilvania şi Banat (Cluj, Braşov, Oradea, Arad, Timişoara, etc) care nu aveau 20% maghiari dar au, fiecare, peste 10.000 de maghiari declaraţi. Toate hotărârile locale, toate documentele oficiale, vor trebui redactate şi în limba minorităţii naţionale care reprezintă 2-4% din populaţia localităţii.

Cine şi câţi credeţi că vor fi angajatţi să traducă şi să redacteze documentele în maghiară pe banii publici? Vorbim de zeci de mii de maghiari care vor trebui angajaţi imediat în administraţie.

Practic administraţia românească devine una bilingvă în Bucureşti şi în cele mai multe localităţi din Transilvania! Desigur, nu şi în Teleorman, Old, Dolj, Giurgiu sau Constanţa, acolo unde staţionează ”soldaţii credincioşi” ai lui Dragnea.”, scrie sociologul Marian Preda pe pagina personală de Facebook.

Potrivit Hotnews prin proiect se modifică articolul 19 alineatul (1), astfel:

(1) In unitatile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numarul total al locuitorilor care si-au declarat apartenenta etnica sau in care exista un numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor nationale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia, folosirea limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Prin numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatii nationale se intelege:

a) 10.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este mai mare de 100.000;

b) 2.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 50.000 – 100.000;

c) 1.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 25.000 – 50.000;

d) 500 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 10.000 si 25.000;

e) 300 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este sub 10.000.

Alte modificari propuse de UDMR:

In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale nu ating pragul prevazut la alin.(1) sau (2), autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrative-teritoriale, pot asigura, in temeiul deciziei reprezentantului legal sau, dupa caz, a organelor de conducere, folosirea limbii materne, in raporturile cu acestia, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Cetatenii apartinand unei minoritati nationale au dreptul sa se adreseze autoritatilor publice si entitatilor prevazute la art. 19 alin. (1), oral sau in scris, si in limba materna, precum si de a primi raspuns atat in limba romana, cat si in limba materna, in termen legal. Actele oficiale se intocmesc in mod obligatoriu in limba romana si in limba minoritatii nationale.

SURSĂ: Realitatea.net