News

Costurile anuale ale pandemiei, de 40 de ori mai mari decât PIB-ul României! Cu doar o fracțiune din acești bani am putea preveni în loc să tratăm

Costurile asociate pandemiei de Covid-19 sunt imense, însă cu semnificativ mai puțini bani ar fi putut exista măsuri de prevenire care să ne ferească de scenariul actual.
08.02.2022 | 08:03
Costurile anuale ale pandemiei de 40 de ori mai mari decat PIBul Romaniei Cu doar o fractiune din acesti bani am putea preveni in loc sa tratam
ADVERTISEMENT

O analiză realizată de experți din 21 de instituții arată că riscurile izbucnirii unei viitoare pandemii pot fi reduse drastic prin investiții modice în comparație cu costurile necesare pentru controlul unui astfel de eveniment global.

În mare, avem posibilitatea de a ”plăti acum” sau de a ”plăti mai târziu, mai mult.” Aceasta este concluzia simplificată a studiului apărut în jurnalul Science Advances, care compară costurile dintre prevenirea și controlul pandemiei.

ADVERTISEMENT

”Se dovedește că prevenția este cel mai bun tratament”, spune Stuart Pimm, profesor de ecologie la Duke University, coautor al studiului. ”Estimăm că putem reduce semnificativ șansa apariției unei alte pandemii dacă investim echivalentul a 5% din pierderile cauzate până acum de pandemia de Covid-19, în măsuri de conservare destinate să împiedice transmiterea virusurilor de la animale sălbatice la oameni, în primul rând.”

Un punct de pornire ar fi investițiile în programe pentru a opri defrișările din pădurile tropicale și traficul internațional de animale sălbatice, pentru a împiedica comerțul cu carne de animale sălbatice în China și pentru a îmbunătăți capacitățile de supraveghere și control ale populațiilor de animale domestice și sălbatice.

ADVERTISEMENT

Covid, SARS, HIV, Ebola și alte virusuri apărute în ultimul secol au origini sălbatice, făcând ulterior tranziția către oameni. Limitele pădurilor tropicale, de unde oamenii au defrișat peste 25% din copaci pentru agricultură și în alte scopuri sunt propice pentru transmiterea virusurilor de la animal la om, la fel cum este și cazul piețelor de animale sălbatice, vândute fie vii, fie moarte.

”Concluzia este că dacă nu încetăm să distrugem mediul înconjurător și să vindem animale sălbatice drept unele de companie sau pe post de medicamente și carne, aceste boli vor continua să apară. Iar după cum ne-a arătat pandemia actuală, controlul este incredibil de dificil și costisitor. Au trecut doi ani de când a apărut Covid, iar finalul pandemiei nu este chiar atât de aproape. În SUA nu s-au vaccinat suficient de mulți oameni, iar aici serurile sunt disponibile pentru toată lumea; în același timp, în țările care nu-și permit vaccinurile, ajung prea puține doze”, arată Pimm.

ADVERTISEMENT

Costurile de prevenire a unei pandemii, infime față de cele necesare pentru controlul uneia

Noul studiu efectuat de epidemiologi, economiști, ecologiști și biologi conservaționiști din 21 de instituții a calculat că investițiile necesare ar echivala cu doar 5% din pierderile anuale estimate asociate cu decesele de Covid. Domeniile ar fi de protecția mediului și supraveghere a bolilor în faze incipiente, iar riscurile unor pandemii zoonotice viitoare s-ar reduce cu până la 50%.

Astfel, am putea ajunge la salvarea a cel puțin 1,6 milioane de oameni anual, iar costurile asociate cu mortalitatea s-ar reduce cu 10 trilioane de dolari anual! Această valoare reprezintă jumătate din PIB-ul SUA sau de 40 de ori PIB-ul României.

ADVERTISEMENT

Având în vedere aceste cifre, rezultă că investițiile anuale necesare ar fi de aproximativ 50 de miliarde de dolari. ”Guvernele au acești bani”, arată Pimm.

Una dintre recomandările cheie ale noului studiu este ca o parte din acești bani să fie folosiți pentru pregătirea mai multor veterinari și biologi experți în boli ale animalelor sălbatice.

O altă recomandare este crearea unei baze de date globale cu genomuri de virusuri, care ar putea fi folosită pentru a descoperi suficient de devreme sursa unor noi patogeni, astfel încât diseminarea acestora să fie împiedicată sau limitată. Într-un final, această bază de date ar trebui să contribuie și la o dezvoltare mai rapidă a vaccinurilor și a testelor de diagnostic.

”Nevoia de a activa măsuri preventive cât mai rapid cu putință este una urgentă”, arată Andrew Dobson, de la Princeton University, un alt coautor al studiului. ”Epidemiile au loc din ce în ce mai frecvent, au amploare mai mare și ajung pe mai multe continente.”

”Prevenția este mult mai ieftină decât un tratament”, subliniază și Aaron Bernstein, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. În comparație cu costurile și perturbările socio-economice asociate cu încercările de control ale patogenilor după ce au ajuns la oameni, ”prevenirea unor epidemii înainte ca acestea să izbucnească este un adevărat chilipir din punct de vedere al sumelor necesare”, conform sciencedaily.com.

ADVERTISEMENT