News

Costurile întreținerii politicienilor de top. Dan Barna, un demnitar cheltuitor; George Simion ar trebui să fie muritor de foame

O zicală din mediul politic spune că democrația costă, iar cheltuielile românilor cu liderii politici pe care i-au ales la scrutinul parlamentar din 2020 demonstrează din plin acest lucru.
17.01.2022 | 17:37
Costurile intretinerii politicienilor de top Dan Barna un demnitar cheltuitor George Simion ar trebui sa fie muritor de foame
ADVERTISEMENT

Opinia publică se arată interesată mai mult de salariile nete ale demnitarilor și mai puțin de cheltuielile colaterale pe care le presupune ocuparea unei funcții de demnitate publică. Însă aceste cheltuieli colaterale le depășesc cu mult pe cele de natură strict salarială.

FANATIK vă prezintă cheltuielile suportate de către contribuabili cu cinci lideri politici de prim rang pe durata a 12 luni, în perioada decembrie 2020 – noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Este vorba de președintele PSD Marcel Ciolacu, fostul lider al USR și fost vicepremier Dan Barna, președintele UDMR și actual vicepremier Kelemen Hunor, fostul președinte al PNL și al Camerei Deputaților Ludovic Orban și copreședintele AUR George Simion.

Ludovic Orban, cele mai mari venituri din salarii

Fiecare din cei cinci lideri politici este membru al Camerei Deputaților astfel că s-a putut calcula în cazul lor și cât cheltuie cu funcționarea birourilor parlamentare, spre deosebire de Senat, unde cifrele sunt prezentate de-a valma pentru fiecare circumscripție, nefiind defalcate pe fiecare senator. Astfel, este dificil de calculat cu acuratețe cheltuiele făcute de fostul și actualul prim-ministru, Florin Cîțu, respectiv Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Pentru perioada de referință, care începe cu luna în care au fost aleși și apoi convocați noii membri ai Parlamentului, cel mai bine plătit dintre cei cinci demnitari a fost Ludovic Orban, cu 154.183 de lei încasați în 12 luni. Suma putea fi chiar mai mare, însă în luna decembrie 2020 indemnizația de deputat s-a acordat doar pentru zilele de după validarea mandatelor, astfel că deputații au primit doar 4.171 de lei, față de cei 10.951 lei acordați într-o lună obișnuită unui parlamentar care nu are funcții  de conducere în Biroul Permanent sau în comisii. În cazul lui Orban, demisia de la conducerea Camerei Deputaților a însemnat scăderea salariului net de la 13.933 la 10.951 lei pe lună.

Pe locul 2 se află liderul UDMR Kelemen Hunor cu aproximativ 144.000 de lei câștigați, însă din această sumă doar 1.043 de lei i-a primit de la Parlament întrucât, după desemnarea sa ca vicepremier a fost plătit de către Guvern. Deși în opoziție, copreședintele AUR George Simion este pe locul 3, cu 125.356 lei. Acest lucru se explică prin faptul că Simion ocupă și funcția de lider de grup al AUR, care-i aduce o indemnizație de 12.168 lei lunar.

ADVERTISEMENT

Ieșirea de la guvernare l-a costat pe Barna 3.000 de lei pe lună

Fostul președinte al USR-PLUS și vicepremier în guvernul Cîțu, Dan Barna a câștigat aproape 136.000 de lei. Cea mai mare parte a acestei sume este reprezentată de salariile venite de la Guvern, circa 105.000 lei. După retragerea USR de la guvernare, Barna și-a luat din nou leafa de la Parlament ceea ce a reprezentat o scădere de la 13.019 lei cât câștiga ca vicepremier, la 10.951 lei, ca un deputat obișnuit.

Un asemenea „deputat obișnuit” a fost liderul PSD Marcel Ciolacu ale cărui venituri de natură salarială au fost de „numai” 125.356 lei, însă pe viitor situația se va schimba după ce a fost ales președinte al Camerei Deputaților pe 23 noiembrie. Doar pentru cele 7 zile din noiembrie în care a ocupat noua funcție indemnizația pe luna respectivă i-a crescut de la 10.951 la 11.675 lei. De menționat este și faptul că Ludovic Orban și Marcel Ciolacu au împărțit anul trecut un fond de circa 200.000 de lei care este anual pus la dispoziția președintelui Camerei Deputaților pentru diverse cheltuieli de protocol.

ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor, darnic cu angajații săi

Însă costurile suportate de contribuabili devin mult mai mari în cazul birourilor parlamentare ale celor cinci politicieni de marcă:

  1. Dan Barna – 314.933 lei (185.260 lei cheltuieli de personal și 129.673 lei cheltuieli cu bunuri și servicii)
  2. Marcel Ciolacu – 310.218 lei (136.112 lei cheltuieli de personal și 174.106 lei cheltuieli cu bunuri și servicii)
  3. Kelemen Hunor – 309.427 lei (169.527 lei cheltuieli de personal și 139.900 lei cheltuieli cu bunuri și servicii)
  4. George Simion – 290.105 lei (25.731 lei cheltuieli de personal și 264.374 lei cheltuieli cu bunuri și servicii)
  5. Ludovic Orban – 288.966 lei (114.366 lei cheltuieli de personal și 174.600 lei cheltuieli cu bunuri și servicii)

Însă cifrele seci de mai sus pot fi înșelătoare și merită o analiză separată. În ce privește salariile angajaților de la biroul parlamentar, liderul AUR dă dovadă de meschinărie plătind un singur  angajat  cu mai puțin 2.700 de lei  pe lună.

La polul opus, cel mai generos cu angajații pare a fi Dan Barna, însă cheltuielile de personal ale acestuia au luni în șir mai mici decât ale celorlalți demnitari, cu excepția lui George Simion, de circa 13.000 de lei lunar. Abia după ieșirea de la guvernare a USR au crescut sumele cu salariile de la biroul lui Barna, ajungând până la 22.605 lei pe lună, un indiciu că Barna și-a transferat consilierii pe care îi avea pe statele de plată de la Guvern pe statele de plată ale Parlamentului. Este clar că nici Marcel Ciolacu nu este foarte darnic cu salariile angajaților, acestea nedepășind 13.500 de lei pe lună

În ce-l privește pe Orban, deși pare că-și plătește prost angajații, el nu a avut niciunul în primele patru luni din perioada menționată pentru ca apoi să ajungă la peste 15.000 de lei lunar cu această destinație. Însă angajatorul cel mai bun dintre cei cinci este Kelemen Hunor care a plătit lună de lună 15.488 de lei pentru salarii.

Cum trăiește George Simion cu 1.200 de lei pe lună

Pe cât de zgârcit este ca angajator, pe atât de cheltuitor este George Simion cu banii primiți ca să achite bunurile și serviciile pentru biroul parlamentar, suma de 264.374 de lei utilizată în 12 luni fiind cu aproape 90.000 de lei mai mare față de cel clasat pe locul 2, Ludovic Orban. Acesta din urmă a folosit 174.000 de lei pentru bunuri și servicii, la fel ca și Marcel Ciolacu.

Cazul lui George Simion este cu atât mai interesant cu cât liderul AUR anunțase din decembrie 2020 că va dona 90% din indemnizația de deputat unor cauze umanitare, astfel că deputatul ar fi urmat să folosească 1.200 de lei pe lună în scop personal. La acea vreme, Simion spunea că vrea să trăiască din cărțile pe care le-a scris sau urmează să le scrie.

Numai  că în ultima sa declarație de avere nu este trecut niciun leu provenit din drepturi de autor și nici nu se știe ca librăriile să fie luate cu asalt de hoarde de admiratori dornici să posede un best-seller scris de copreședintele AUR. Pe de altă parte, Simion a reconfirmat faptul că donează 90% din indemnizație într-un interviu acordat Kanal D, în octombrie 2021.

Sumele forfetare, acordate cu generozitate excesivă

Însă cheltuielile foarte mari pentru bunuri și servicii de la biroul de parlamentar al liderului AUR ridică din nou problema transparenței cu care sunt utilizate sumele forfetare pentru aceste birouri. Fiecare deputat sau senator are la dispoziție, în fiecare lună, nu mai puțin de 28.080 de lei pentru organizarea și funcționarea birourilor parlamentare, suma fiind de aproape trei ori mai mare decât indemnizația unui parlamentar fără funcții.

Jumătate din această sumă, adică 14.040 lei pe lună (cu posibilitatea reportării pe lunile următoare a banilor necheltuiți) se acordă fără documente justificative, pe baza unei simple declarații pe proprie răspundere prin care parlamentarul susține că a cheltuit banii materiale consumabile pentru imprimante, copiatoare, faxuri, etc., protocol pentru primirea invitaţilor, transport în circumscripţia electorală (carburanţi, lubrifianţi, taxi, etc.), materiale de curăţenie şi întreţinere.

Alte cheltuieli precum cele de personal, care sunt foarte mici la George Simion, sau cele cu chiria și utilitățile se decontează doar pe baza unor documente justificative precum state de plată sau facturi. Din coroborarea declarațiilor publice ale deputatului cu declarația sa de avere și deconturile făcute la Cameră ar rezulta că trăiește cu numai 1.200 de lei pe lună  (întrucât nu are alte surse de venit în afară de indemnizație), are un angajat pe care-l plătește cu circa 2.700 de lei pe lună, însă consumă foarte multă hârtie, cafea și detergent la biroul parlamentar.

 

ADVERTISEMENT