ADVERTISEMENT
News

Costurile relaxării de Crăciun. Țara care a ajuns într-o lună de la 300 la 7.000 cazuri pe zi

Autor: Adrian Ilie | 14.01.2021 | 19:06
Costurile relaxării de Crăciun. Țara care a ajuns într-o lună de la 300 la 7.000 cazuri pe zi
Premierul Irlandei, Micheal Martin/ Foto: Hepta

Una dintre țările cele mai afectate de noul val al pandemiei este Irlanda, care și-a ales un moment foarte prost să renunțe la o parte din restricții. Într-o singură lună, numărul cazurilor noi de infectare a crescut de la circa 300 la aproape 7.000, scrie Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Până la începutul lunii trecute, Irlanda putea fi dată ca model pentru combaterea epidemiei de coronavirus, cu una dintre cele mai mici rate ale infectărilor din Europa.

Primele măsuri de relaxare au fost adoptate pe 1 decembrie, iar în trei săptămâni situația deja tindea să scape de sub control.

ADVERTISEMENT

Relaxarea de Crăciun, înlocuită de un nou  lockdown

Marți, Irlanda a raportat cel mai mare număr de decese înregistrate într-o singură zi din luna aprilie încoace, anume 63. Numărul internărilor a crescut și paturile la terapie intensivă s-au ocupat aproape toate. În weekendul trecut, ambulanțele au format un șir la Donegal pentru a prelua toate persoanele depistate pozitiv într-un bloc de locuințe.

Principalul factor al creșterii infectărilor  pare să fi fost decizia primului-ministru Micheal Martin de a renunța la o parte din  restricții pentru a da un respiro populației cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Magazinele, barurile și restaurantele s-au redeschi, chiar dacă unele restricții au fost menținute.

ADVERTISEMENT

Vizitele la domiciliu altor persoane au fost din nou permise, iar restricțiile de circulație pe teritoriul național au fost ridicate.

Decizia a fost luată în contextul în care în țara vecină, Marea Britanie, noua tulpină de coronavirus se întindea cu repeziciune. În momentul de față, epidemiologii din Irlanda estimează la 45% cazurile noi cauzate de tulpina apărută în Anglia.

ADVERTISEMENT
Sursă: ourworldindata.org

Confruntat cu noul val de infectări, guvernul irlandez a trebuit să renunțe la planurile de a le acorda cetățenilor săi un Crăciun normal astfel că barurile au fost închise chiar în ziua de Ajun. Magazinele ne-esențiale au trebuit să tragă din nou obloanele, iar planurile de redeschidere a școlilor au fost anulate.

Acum oficialitățile estimează că măsurile vor rămâne în vigoare cel puțin trei luni, interval în care speră să vaccineze o mare parte din populația socotită vulnerabilă.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!