News

COVID-19 a ajuns a treia cauză principală de deces în SUA. Brazilia pe punctul de a depăși America în topul deceselor

01.04.2021 | 19:12
COVID19 a ajuns a treia cauza principala de deces in SUA Brazilia pe punctul de a depasi America in topul deceselor
ADVERTISEMENT

COVID-19 a fost a treia cauză principală de deces în Statele Unite anul trecut, după bolile de inimă și cancer, potrivit datelor provizorii publicate de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Speranța de viață din Statele Unite ale Americii a scăzut, de asemenea, cu un an întreg în prima jumătate a anului 2020, potrivit unui raport provizoriu publicat de Centrul Național pentru Statistici de Sănătate al CDC în februarie.

ADVERTISEMENT

Dacă până acum SUA este țara cu cel mai mare număr al deceselor cauzate de COVID-19, Brazilia se îndreaptă cu pași repezi spre fruntea clasamentului după ce administrația Bolsonaro a scăpat pandemia de sub control.

COVID-19, a treia cauză principală de deces în SUA în 2020

COVID-19 a fost a treia cauză principală de deces în Statele Unite anul trecut, după bolile de inimă și cancer, potrivit datelor provizorii publicate de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

ADVERTISEMENT

Potrivit aceluiași raport, rata deceselor a crescut în 2020 față de 2019 cu 15,9%, de la 715,2 la 828,7 decese la 100.000 de persoane.

Primele 10 cauze principale de deces în 2020 în SUA au fost:

  1. Bolile de inimă
  2. Cancerul
  3. COVID-19
  4. Vătămările neintenționate
  5. Accidentul vascular cerebral
  6. Boala respiratorie cronică inferioară
  7. Boala Alzheimer
  8. Diabetul
  9. Gripa și pneumonia
  10. Bolile de rinichi
ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Centrul Național pentru Statistici în Sănătate au analizat datele din certificatele de deces din Sistemul Național de Statistici Vitale, analizând cu atenție decesele în rândul rezidenților SUA în perioada ianuarie-decembrie 2020.

„COVID-19 a fost a treia cauză principală de deces în 2020, eliminând sinuciderea dintre primele 10 cauze principale de deces”, au scris cercetătorii în raport, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

Anterior, sinuciderea a fost a 10-a cauză principală de deces, dar a fost eliminată de pe listă pentru 2020, pe măsură ce decesele cauzate de COVID-19 au crescut.

Cercetătorii au precizat în raportul lor că anul trecut au avut loc aproximativ 3,36 milioane de decese. COVID-19 a fost raportat ca fiind cauza principală sau o cauză care a contribuit la deces pentru aproape 378.000 – sau aproximativ 11,3% – din aceste decese. Datele au arătat că bolile de inimă au cauzat 690.882 de decese, iar cancerul a provocat 598.932 de decese.

Potrivit acelorași date analizate, în ansamblu, ratele de deces au fost cele mai ridicate în rândul comunităților de culoare și nativ americane sau din Alaska, adulți cu vârsta începând cu 85 și bărbați. Rata mortalității COVID-19 a fost în mod specific cea mai mare între hispanici, potrivit raportului CDC.

Aceste date sunt provizorii, iar cifrele s-ar putea modifica pe măsură ce se primesc informații suplimentare.

Deoarece investigarea cauzelor de deces necesită timp, datele finale pentru un anumit an sunt publicate de obicei la aproximativ 11 luni de la sfârșitul anului calendaristic.

Speranța de viață din Statele Unite a scăzut, de asemenea, cu un an întreg în prima jumătate a anului 2020, potrivit unui raport provizoriu publicat de Centrul Național pentru Statistici de Sănătate al CDC în februarie.

Raportul arată că speranța de viață a SUA a scăzut la 77,8 ani, la nivelul înregistrat în 2006.

Brazilia este pe cale să devină țara cu cele mai multe decese din cauza COVID din lume

Țara sud-americană a scăpat pandemia de sub control, iar campania de vaccinare abia a început.

Brazilia a raportat miercuri 3.950 de decese cauzate de COVID-19, cel mai mare bilanț de până acum și pare sigur că va depăși 4.000 pe zi în următoarele săptămâni.

Numărul zilnic de cazuri noi a ajuns la 100.000 pentru prima dată pe 25 martie și este probabil că multe altele nu au fost raportate.

În prezent, decesele din Brazilia reprezintă un sfert din decesele zilnice cauzate de COVID-19 în întreaga lume, mult mai mult decât orice altă națiune, iar experții din domeniul sănătății avertizează că situația se va înrăutăți.

Un raport publicat recent arată că în perioada 1 ianuarie-13 martie a fost înregistrată o creștere a infecțiilor cu noul coronavirus de peste 500% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani în capitală, în timp ce restul țării a înregistrat o creștere cu puțin peste 300%.

În timp ce primul val al pandemiei a lovit cel mai tare vârstnicii, numărul deceselor este acum în creștere bruscă în rândul grupelor de vârstă mai tinere.

Deși nu este confirmată definitiv, creșterea este legată de creșterea variantei P1 mai infecțioase a COVID-19 care a apărut pentru prima dată în Brazilia.

Brazilia a vaccinat complet mai puțin de 2% dintre cetățenii săi, ceea este considerat o rușine națională pentru o țară care a avut în trecut campanii de vaccinare de succes.

Unul dintre motivele pentru care țara a pierdut controlul pandemiei este rezistența guvernului central, condus de președintele Jair Bolsanaro, cu privire la implementarea carantinei.

Președintele a susținut că restricțiile încalcă dreptul unei persoane de a-și câștiga existența, iar costul economic este prea mare.

Datorită acestei reticențe, liderii regionali au trecut la implementarea propriilor restricții, dar acest lucru a dus la situații confuze, pentru brazilienii care sunt nevoiți să se deplaseze între regiuni cu reglementări diferite.

Sistemul de sănătate este aproape de colaps cu aproape toate unitățile de terapie intensivă pline.

Minas Gerais, al doilea cel mai populat stat  al Braziliei, a închis magazinele neesențiale. Statul Espirito Santo va intra în carantină duminică.

Cele mai mari două orașe ale Braziliei, Rio și Sao Paulo, au impus restricții extinse asupra activităților neesențiale.

Guvernele regionale sunt, de asemenea, îngrijorate de nerespectarea regulilor, deoarece mulți membri ai publicului au ascultat criticile lui Bolsonaro și protestează împotriva restricțiilor.

Pe lângă gestionarea dezastruoasă a pandemiei, președintele se confruntă și cu o criză politică semnificativă.

Ministrul Apărării a demisionat luni și a fost urmat de liderii celor trei ramuri ale armatei braziliene care au renunțat la funcții marți, după ce Bolsonaro a încercat să-și asigure un rol mai direct în gestionarea forțelor armate ale țărilor.

Mișcarea fără precedent a liderilor militari a venit în momentul în care Jair Bolsonaro încerca deja o remaniere a cabinetului pentru a-și asigura sprijinul pe fondul criticilor cu privire la modul său de gestionare a pandemiei.

ADVERTISEMENT
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO