News

Covid-19 a provocat o criză a oxigenului medical în întreaga lume. Câți oameni sunt în pericol grav în fața bolii

Covid-19 a pus la încercare sistemele de sănătate, cel mai mult suferind cele din țările mai sărace care resimt sever criza oxigenului medical între alte lipsuri.
22.10.2021 | 13:15
Covid19 a provocat o criza a oxigenului medical in intreaga lume Cati oameni sunt in pericol grav in fata bolii
ADVERTISEMENT

Pandemia de Covid-19 a tras un semnal de alarmă cu privire la problema aprovizionării cu oxigen medical, dar reacțiile continuă să fie prea lente pentru a aborda complexitățile și nevoile pacienților care luptă pentru fiecare respirație în întreaga lume.

România, primele semne de criză a oxigenului medical?

Deși încadrată în rândul țărilor dezvoltate, România a fost zguduită vineri dimineață de știrea că bolnavii de la Spitalul din Târgu Cărbunești au rămas fără oxigen pentru că s-ar fi defectat instalația de oxigen a unității medicale. Trei pacienți au decedat însă decesele acestora nu au fost legate oficial de lipsa oxigenului.

ADVERTISEMENT

Între timp, pe măsură ce au apărut din ce în ce mai multe informații, s-ar părea că instalația nu era defectă, ci doar nealimentată. Polițiștii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Constantin Târziu, managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti, susține că a fost avertizat de către reprezentanţii firmei care furnizează buteliile de oxigen să “facă economie”. “Am fost avertizaţi să economisim oxigenul că nu mai au şi o să fie din ce în ce mai puţin. Situaţia e destul de gravă fiindcă nu ştiu cât o să mai putem face faţă”, a declarat Târziu.

ADVERTISEMENT

450 de milioane de persoane trăiesc în zone de cod roșu din cauza deficitului de oxigen

Imaginile cu spitale din India rămase fără oxigen în timpul unui al doilea val de Covid devastator în aprilie și mai au atras atenția globală asupra crizei.

Cu toate acestea, șase luni mai târziu, faptul că cererea a crescut la un nivel de necontrolat în atât de multe locuri a împiedicat un răspuns eficient.

ADVERTISEMENT

Deși unele companii importante și-au intensificat eforturile, alte câteva nu au făcut-o. Combinat cu investiții inadecvate și limitări ale capacității în cadrul instituțiilor globale, acest răspuns lent împiedică furnizarea de oxigen medical tuturor celor care au nevoie de el.

Potrivit Coaliției Every Breath Counts, oxigenul medical este deficitar în peste 60 de țări, unde locuiește aproape jumătate din populația planetei.

ADVERTISEMENT

În 22 dintre acestea, deficitul a fost clasificat drept „cod roșu”, reprezentând o amenințare reală pentru peste 450 de milioane de oameni în cazul în care se îmbolnăvesc grav de Covid-19.

Oxigenul medical este o componentă de bază a medicinei moderne. Este considerat o resursă obișnuită în spitalele europene și nord-americane, dar este foarte des o resursă limitată – sau chiar un lux – în părțile mai sărace ale lumii.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că este necesar pentru aproape toți pacienții în stare critică, inclusiv pentru milioane de copii cu pneumonie.

Țările cu venituri mici și medii (LMIC) au în prezent nevoie de aproximativ 10 milioane de metri cubi de oxigen în fiecare zi pentru a trata pacienții care suferă de probleme respiratorii din cauza Covid-19.

Cantitatea este în scădere față de vârful de la începutul acestui an, dar este încă una fără precedent în comparație cu perioada de dinaintea pandemiei.

Drept urmare, oamenii continuă să caute provizii limitate, plătind adesea de cinci până la 10 ori prețul obișnuit, în timp ce numărul de decese evitabile la nivel mondial crește din ce în ce mai mult.

Lumea are nevoie de 2 miliarde de dolari pentru a schimba situația pe termen lung

În februarie 2021, a fost înființată ACT-Accelerator Oxygen Emergency Taskforce pentru a aborda problema, cu sprijinul unor organizații precum Unitaid, Wellcome Trust, OMS, Fondul Global, Unicef, Clinton Health Access Initiative, PATH și altele.

Au fost alocate peste 500 de milioane de dolari pentru a furniza rezervelor de oxigen LMIC, inclusiv instalații generatoare de oxigen cu absorbție variabilă de presiune (PSA), oxigen lichid, concentratoare de oxigen, pulsoximetre și ventilatoare și pentru a finanța îmbunătățirea sistemului de sănătate pentru furnizarea de oxigen pacienților.

De asemenea, mai multe guverne, în special SUA, au contribuit cu 3,5 miliarde de dolari în 2021 la Mecanismul de răspuns Covid-19 (C19RM) al Fondului Global, din care 500 de milioane de dolari au fost acordați LMIC-urilor pentru oxigen.

Luna trecută, SUA au promis 50 de milioane de dolari și le-au cerut liderilor globali, agențiilor de dezvoltare și societății civile, printre altele, să sporească în mod colectiv finanțarea și colaborarea pentru „rezolvarea crizei oxigenului”.

Însă finanțarea actuală nu ajunge la cele 2 miliarde de dolari necesare pentru a face pași transformatori în sistemele de sănătate din întreaga lume, astfel încât acestea să devină mai rezistente.

Și rămân lacune semnificative în coordonarea eforturilor dintre sectorul privat și public și complexitatea continuă a problemelor de capacitate a sistemelor de sănătate la nivel local pentru a rezolva pe deplin decalajul de oxigen.

Dezinformarea acutizează criza oxigenului medical

Există, de asemenea, problema dezinformării cu privire la puritatea oxigenului, care împiedică unele țări sărace să se bazeze pe instalații PSA, în detrimentul pacienților.

Oxigenul medical provine din trei surse: instalații de separare a aerului care produc oxigen lichid la 99% puritate; instalații PSA, care concentrează oxigenul din aer la o puritate de 93% și concentratoare mobile, care oferă o puritate de peste 86%.

Marile spitale urbane situate în apropierea unităților de separare a aerului găsesc adesea că este eficient din punct de vedere al costurilor să folosească oxigen lichid, livrat în cisterne, în timp ce spitalele regionale mai mici pot beneficia de instalații PSA situate la fața locului și concentratoare.

Deși toate cele trei abordări pot funcționa eficient, există o viziune greșită în rândul unor guverne, oficialități ale spitalelor și public că oxigenul sub 99% nu este cumva sigur pentru uz medical.

Este o preocupare care a fost uneori perpetuată de personalul de la marile companii de gaze medicale, astfel încât anumite spitale nu se vor baza pe tehnologii care produc oxigen sub 99% puritate, cauzând noi blocaje, explică Jayasree K. Iyer, director executiv al Access to Medicine Foundation pentru publicația Fortune.

Există, de asemenea, disparități geografice de rezolvat. De exemplu, companiile tind să aibă sisteme de distribuție stabilite într-un număr limitat de țări cu venituri mari și medii, în timp ce multe agenții globale de sănătate au construit infrastructură în anumite părți ale Africii Subsahariane.

Dar pandemia necesită o abordare cuprinzătoare.

La peste 18 luni de la pandemie, în afară de datele oferită de Global Fund, există încă puține date despre tipurile de sprijin care au fost oferite de guverne și agențiile globale de sănătate și dezvoltare pentru a îmbunătăți aprovizionarea cu oxigen medical în diferite țări sau acțiunile întreprinse. de către companii pentru a îmbunătăți situația.

Șase producători domină piața oxigenului lichid

Două dintre cele șase companii mari – Air Liquide din Franța și compania germano-americană Linde Group – au preluat conducerea arătând ceea ce este posibil lucrând îndeaproape cu agențiile de sănătate și guvernele globale.

Linde a intensificat aprovizionarea către Brazilia, India, Indonezia și mai multe țări africane, iar Zambia este acum un model de acțiune prin intermediul filialei sale regionale Afrox.

Între timp, Air Liquide a mărit producția de patru ori și a livrat transporturi de la 400 de tone de oxigen lichid în 2020 la peste 9.000 de tone în 2021, fiind destinate mai ales utilizării de urgență în Africa, India și America Latină și Centrală.

Air Liquide lucrează, de asemenea, cu guvernele francez, indian și tunisian pentru a sprijini eforturile de desfășurare, permițând companiei să urmeze rute pe nave, drumuri și râuri pentru a ajunge la destinații.

Cu toate acestea, o abordare cu adevărat coordonată este încă împiedicată de finanțarea limitată pe termen lung, de prioritățile diferite între organizațiile și companiile globale și de eșecul mai multor companii de a acționa. Nevoia de oxigen rămâne critică.

În timp ce unele țări mai bogate cu bună acoperire vaccinală sunt acum eliberate de restricții, pentru cea mai mare parte a populației lumii amenințarea pandemică continuă și nu va dispărea prea curând.

ADVERTISEMENT
Tags: