News

COVID-19, a treia cauză a mortalității în Europa în 2020. “Nu există niciun semn de încetinire!”

07.11.2020 | 03:30
COVID19 a treia cauza a mortalitatii in Europa in 2020 Nu exista niciun semn de incetinire
ADVERTISEMENT

Un studiu realizat la Universitatea din Washington arată că infecția cu COVID-19 va fi a treia boală ca număr de victime în Europa, iar rata deceselor provocate de coronavirus va fi de patru ori mai mare la mijlocul lunii ianuarie 2021.

Estimarea a fost făcută de către Institute for Health Metric and Evaluation (IHME) de pe lângă Universitatea din Washington pe baza situației epidemiologice din Europa măsurată pe 29 octombrie.

ADVERTISEMENT

Numărul de cazuri și de decese continuă să crească exponențial fără vreun semn de încetinire”, este una dintre concluziile studiului pe baza căruia sunt făcute și serie de predicții privind evoluția pandemiei  în Europa până în luna februarie.

COVID-19 ar putea provoca decesul a 932.000 de europeni până în februarie

Potrivit analizei realizate de IHME, nivelul de folosire a măștii de protecție este în creștere lentă ajungând la circa 60% din populație care o utilizează de fiecare dată când iese din locuință. De menționat este că acest procentaj este calculat pe baza răspunsurilor celor intervievați în sondajele de opinie întrucât este dificil de verificat empiric care este nivelul real al utilizării măștii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aplicațiile de telefonie mobilă au semnalat o tendință ușoară de reducere a mobilității populații. „În pofida acestor eforturi de schimbare la nivel comportamentale, ne așteptăm ca numărul cazurilor zilnice de deces să fie de aproape patru ori mai mare până la mijlocul lunii ianuarie”, adică de 8.500 pe zi, se arată în studiu.

Estimarea este făcută pe scenariul în care statele europene își mențin măsurile de prevenție la nivelul actual. „Cele mai multe țări vor traversa o suprasolicitare extremă a sistemului spitalicesc. Unul dintre cele mai eficiente opțiuni ar fi utilizarea obligatorie a măștilor, urmată de sancțiuni”, susțin experții în statistici medicale ai Institutului.

ADVERTISEMENT

Aceștia estimează că generalizarea purtării măștii până la nivelul de 95%, cât este în Singapore, ar putea salva circa 266.000 de vieți.  Estimarea este însă foarte optimistă în condițiile în care utilizarea măștii rămâne foarte redusă în statele scandinave, Belarus, multe state balcanice, Elveția, Austria și Cehia.

IHME a realizat o estimare a numărului de vieți curmate de boli până la finele anului, în funcție de datele pe primele 10 luni, iar COVID-19 va ocupa locul trei în Europa, cu 661.000 de decese.

ADVERTISEMENT

Mai multe vor fi doar victimele cardiopatiei ischemice (2.301.000) și accidentelor vasculare (1.176.000). Până la 1 ianuarie 2021, COVID-19 va fi provocat mai multe decese decât cancerul pulmonar, demențele senile, cancerul la colon sau ciroza.

Dacă nu se introduc noi restricții, numărul victimelor COVID-19 va ajunge la 932.000 până la începutul lui februarie 2021.

 

ADVERTISEMENT
Tags: