ADVERTISEMENT
News

COVID-19 ar putea aduce o explozie de cazuri de Parkinson! Ce spun experții

Autor: Alexandru Năstase | 27.09.2020 | 17:22
COVID-19 ar putea aduce o explozie de cazuri de Parkinson! Ce spun experții
Omenirea ar putea avea o explozie de cazuri de Parkinson. Sursa foto - hepta.ro

COVID-19 ar putea aduce o explozie de cazuri de Parkinson! Concret, în timp ce lumea se luptă cu criza continuă a coronavirusului, oamenii de știință avertizează că infecția poate reprezenta încă o amenințare gravă pentru sănătatea umană, sub forma unui „val tăcut” de consecințe neurologice care ar putea urma.

ADVERTISEMENT

În timp ce riscurile specifice rămân ipotetice în acest moment, preocupările sunt foarte reale. De fapt, un efect similar pe termen lung a fost observat după pandemia de gripă spaniolă din secolul trecut.

Știm deja că COVID-19 are legături cu leziuni cerebrale, simptome neurologice și pierderi de memorie. Ceea ce este mai puțin clar este modul în care infecția poate provoca aceste simptome paralizante, în ce volum și ce efect final.

ADVERTISEMENT

Parkinson, o nouă amenințare după COVID-19!

„Deși oamenii de știință încă învață cum virusul SARS-CoV-2 este capabil să invadeze creierul și sistemul nervos central, faptul că intră acolo este clar”, spune neurologul Kevin Barnham de la Florey Institute of Neuroscience & Mental Health în Australia

„Cea mai bună înțelegere a noastră este că virusul poate provoca insulte la nivelul celulelor creierului, cu potențialul de neurodegenerare de a continua de acolo. Cum se măsoară acest potențial este marea întrebare”, a mai spus medicul

ADVERTISEMENT

Într-un nou studiu, Barnham și coautorii săi spun că „al treilea val” al pandemiei COVID-19 s-ar putea să nu însemne o reapariție a infecțiilor cu coronavirus, ci o creștere ulterioară a cazurilor de boală Parkinson asociate viral, declanșat în creier ca răspuns imun la virus.

Nu există încă dovezi clare care să confirme că o astfel de creștere a cazurilor de parkinson va rezulta în cele din urmă. Dar ceva de genul acesta s-a întâmplat odată, în timpul ultimei și celei mai comparabile pandemii care a apucat lumea: gripa spaniolă din 1918, unde o formă de inflamație a creierului numită encefalită letargică legată de pandemie a crescut riscul de parkinsonism cu două până la trei ori. “Putem lua o perspectivă asupra consecințelor neurologice care au urmat pandemiei de gripă spaniolă în 1918″, spune Barnham.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere că populația lumii a fost lovită din nou de o pandemie virală, este foarte îngrijorător să luăm în considerare potențialul nivel global de creștere a bolilor neurologice care s-ar putea desfășura în jos. Lumea a fost surprinsă pentru prima dată, dar nu trebuie să fie din nou”, au mai zis cercetătorii.

În timp ce aceștia recunosc că există în prezent date insuficiente pentru a cuantifica riscul crescut de a dezvolta boala Parkinson în legătură cu infecțiile cu COVID-19, ei sugerează că cel mai bun mod de identificare precoce a viitoarelor cazuri ar fi screeningul pe termen lung al cazurilor de SARS-CoV-2 post -recuperare, monitorizare a expresiilor bolii neurodegenerative.

ADVERTISEMENT

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!