News

COVID-19, boală endemică în viitorul apropiat. Ce spune Agenția Europeană a Medicamentului despre finalul pandemiei

Agenția Europeană a Medicamentului a făcut un anunț important cu privire la finalul pandemiei. Potrivit preconizărilor, COVID-19 va deveni o boală endemică în viitorul apropiat
12.01.2022 | 14:08
COVID19 boala endemica in viitorul apropiat Ce spune Agentia Europeana a Medicamentului despre finalul pandemiei
ADVERTISEMENT

COVID-19 va fi o boală endemică în viitorul apropiat. Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului preconizează că finalul pandemiei este aproape, iar acest lucru se întâmplă în urma apariției variantei Omicron.

COVID-19, boală endemică în viitorul apropiat. Agenția Europeană a Medicamentului, despre finalul pandemiei

Specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului au emis o ipoteză optimistă în ceea ce privește viitorul omenirii în acest context pandemic.

ADVERTISEMENT

Aceștia au motive să creadă că pandemia e pe terminate și că, ușor, ușor, COVID-19 va fi o doar boală endemică, cu care oamenii pot trăi, la fel cum sunt și gripa sau răceala.

“Odată cu creşterea imunităţii în rândul populaţiei şi cu omicron va exista multă imunitate naturală, în afară de vaccin, şi vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai aproape de endemic”, a declarat şeful strategiei de vaccinare de la EMA, Marco Cavaleri.

ADVERTISEMENT

Cu toate că predicțiile sunt unele bune, Marco Cavaleri reamintește că, deocamdată, încă este pandemie și trebuie să avem grijă de noi.

“Nimeni nu ştie exact când ne vom afla la capătul tunelului, dar vom ajunge acolo. Nu trebuie să uităm că ne aflăm în continuare în pandemie”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea repetată nu e o strategie durabilă

Agenția Europeană a Medicamentului pare să aibă aceeași părere cu Organizația Mondială a Sănătății, în ceea ce privește vaccinarea cu doze booster.

Și reprezentanții EMA au îndoieli cu privire la administrarea mai multor doze de ser anti-Covid oamenilor din Europa.

ADVERTISEMENT

Aceștia, la fel ca reprezentanții OMS, consideră că imunizarea repetată nu este o strategie viabilă.

“În timp ce utilizarea unei doze suplimentare poate face parte din planurile de urgență, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a mai precizat Marco Cavaleri.

Șeful strategiei de vaccinare şi-a arătat îngrijorarea cu privire la administrarea unui rapel la fiecare patru luni. Din punctul lui de vedere, această măsură ar supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor, fapt ce ar duce la o oboseală în masă.

Fiindcă imunizarea cu doze booster nu ar combate pandemia de coronavirus, experții OMS cer laboratoarelor farmaceutice să facă alte vaccinuri necesare prevenirii transmiterii virusului SARS-CoV-2, în contextul răspândirii variantei Omicron pe întreaga planetă, inclusiv în Antarctica.

ADVERTISEMENT
Tags: