News

COVID-19 continuă să sufere mutaţii. Câte tulpini au identificat oamenii de ştiinţă până acum

03.04.2020 | 14:21
COVID19 continua sa sufere mutatii Cate tulpini au identificat oamenii de stiinta pana acum
ADVERTISEMENT

Cel puțin opt tulpini de coronavirus circulă pe glob și lasă o urmă asupra celor bolnavi și decedați pe care cercetătorii o analizează. Fiind vorba de un virus nou, fragmentele microscopice unice ale virusului sunt indicii despre tulpinile originale, modul în care se comportă și în ce tulpini se transformă, în timp ce altele dispar datorită regulilor de carantină, se arată într-o analiză USA Today

Cel puţin opt tulpini de coronavirus  circulă pe glob

Laboratoarele din întreaga lume își îndreaptă atenția spre sarcina de a secvenționa rapid genomii probelor de virus prelevate de la persoanele bolnave cu COVID-19. Informațiile sunt încărcate pe un site web numit NextStrain.org, care arată modul în care virusul migrează și se împarte în subtipuri similare, dar noi.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au avertizat că nu văd decât vârful aisberglui, iar diferențele minuscule între tulpinile de virus sugerează că niciuna nu este mai mortală decât alta.

“Virusul suferă mutații atât de încet încât tulpinile de virus sunt foarte asemănătoare între ele”, a declarat Charles Chiu, profesor în departamentul de Medicină și Boli Infecțioase de la Școala Medicală din cadrul Universității din San Francisco.

ADVERTISEMENT
„Virusul se mută atât de încet încât tulpinile de virus sunt fundamental foarte asemănătoare între ele”, a declarat Charles Chiu, profesor de medicină și boli infecțioase la Universitatea din California, Școala de Medicină din San Francisco.
Legendă: Harta principalelor variante genetice cunoscute ale virusului SARS – CoV-2. SURSA: nextstrain.org

Doar 11 modificări descoperite de cercetători dintre cele 30.000 de perechi ale genomului COVID-19

Virusul SARS-CoV-2 a început să se răspândească în China între jumătatea lunii noiembrie și mijlocul lunii decembrie. Genomul său este format din aproximativ 30.000 de perechi de baze genomice. Oamenii, prin comparație, au peste 3 miliarde. Până acum, oamenii de știință au descoperit doar 11 modificări ale acestor perechi.

Asta înseamnă că este ușor să identificăm noi linii, pe măsură ce evoluează, susține profesorul Chiu: “Focarele pot fi urmărite. Avem capacitatea de a face secvențiere genomică aproape în timp real pentru a vedea ce tulpini sau linii circulă”, spune profesorul.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, cele mai multe cazuri de pe Coasta de Vest a SUA sunt legate de o tulpină identificată pentru prima dată în statul Washington. Este posibil să provină de la un bărbat care a fost în Wuhan, epicentrul virusului, și s-a întors acasă în 15 ianuarie.

SARS-CoV-2 este foarte eficient în transmiterea printre oameni și nu are presiunea evoluționară de a se transforma

Este la doar trei mutații distanță de tulpina originală Wuhan potrivit lucrărilor efectuate la începutul focarului de Trevor Bedford, biolog la Fred Hutch, un centru de cercetare medicală din Seattle.

ADVERTISEMENT

Pe coasta de vest sunt multe tulpine care circulă, inclusiv cea din Washington și altele care par să își fi făcut loc din China în Europa și apoi în New York și mai departe.

Virusul COVID-19 afectează în mod diferit oamenii, unii simțindu-se puțin rău pentru o zi, alții care se îmbolnăvesc și stau în casă timp de două săptămâni și aproximativ 15% sunt spitalizați. În acest moment, rata mortalității la nivel global a ajuns la 3,5% dintre cazuri. Dr. Chiu a spus că este greu de crezut că diferențele sunt legate de tulpinile diferite de coronavirus: “Actualele tulpini ale virusului sunt foarte similare între ele”, a spus doctorul.

Specialiștii nu se așteaptă ca virusul să evolueze în mod spontan într-o formă mai mortală decât cea care este acum. SARS-CoV-2 este foarte eficient în transmiterea printre oameni și nu are presiunea evoluționară de a se transforma

COVID-19 nu a fost creat în laborator

Doctorul Chiu vine și cu vești bune. El spune că măsurile de distanțare sunt foarte bune și face comparație cu focul sălbatic. Câteva scântei pot să înceapă mai multe focuri, însă în momentul în care focul pricipal este stins, poți să elimini toate tulpinile. În California, Chiu vede foarte multe scântei care încep noi focuri, majoritatea venind din Washington, dar spune că sunt rapid stinse.

Există foarte multe întrebări despre cum a evoluat virusul COVID-19, însă cercetătorii sunt de acord cu un lucru: virusul nu a fost creat în laborator ci a evoluat în mod natural de la o gazdă animală.

Structura moleculară genomică a SARS-CoV-2, putem să ne gândim ca și la coloana vertebrală a virusului, este cea mai apropiată de un virus găsit la lilieci. O parte a structurii seamănă, de asemenea, cu un virus găsit în furnicari, potrivit unui document publicat de revista Nature Medicine.

  • 1.017.693 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost identificate la nivel global
  • 53.179 de decese s-au înregistrat din cauza coronavirusului
ADVERTISEMENT
Tags: