News

COVID-19 face ravagii în Brazilia: copiii mor pe capete din cauza bolii, foametea cuprinde mahalalele

19.04.2021 | 18:02
COVID19 face ravagii in Brazilia copiii mor pe capete din cauza bolii foametea cuprinde mahalalele
COVID-19 face ravagii în Brazilia: copiii mor pe capete din cauza bolii, foametea cuprinde mahalalele Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

COVID-19 face ravagii în Brazilia. Pierderea locurilor de muncă și tăierea ajutoarelor sociale a dus la creșterea vertiginoasă a numărului de persoane care suferă de foame, în special în favelele (mahalalele) de la periferia marilor orașe. 

Criza provocată de pandemie este atât de gravă în țara din America Latină, încât specialiștii din sănătate le recomandă femeilor să amâne o eventuală sarcină pentru atunci când sistemul de sănătate nu va mai fi în pragul colapsului, mai ales în condițiile în care varianta P1 a coronavirusului este mai agresivă cu femeile însărcinate.

ADVERTISEMENT

Nici copiii nu sunt în siguranță în Brazilia. Potrivit datelor oficiale, 1.300 de copii au fost uciși de boală de la începutul pandemiei, însă unii specialiști susțin că în realitate ar fi vorba despre un număr aproape dublu.

COVID-19 face ravagii în Brazilia: Foametea cuprinde favelele

Un castron de paste cu carne, o porție de orez, două pachete de biscuiți și o cutie cu lapte. Este poate singura masă pe care o consumă într-o zi membrii unei gospodării din Heliopolis, cea mai mare favelă din São Paulo.

ADVERTISEMENT

Alimentele sunt oferite de o organizație caritabilă, iar oamenii stau la coada imensă în fiecare zi, încă de la ora 03.00. Dacă înainte de pandemie se așezau la coadă 300 de oameni, acum sunt peste 1.000, iar organizația caritabilă mai hrănește alte 650 de alte persoane în São Paulo.

“Marea majoritate a oamenilor care trăiesc în favele lucrează în economia informală, ca personal de curățenie în case sau ajută la coacerea prăjiturilor, astfel încât atunci când întreprinderile se închid sau casele încetează să-i mai solicite, simt impactul”, spune Marcivan Barreto, coordonatorul local al organizației, citat de BBC.

ADVERTISEMENT

“Vezi oameni la coadă la 03:00 pentru mâncare. Sunt foarte îngrijorat că, pe măsură ce pandemia continuă, un tată flămând va începe să jefuiască supermarketurile. Când mori de foame, disperarea se întâmplă”.

În timpul primului val al pandemiei, guvernul Braziliei a introdus un ajutor de urgență, cunoscut sub numele de „coronavoucher”. Peste 67 de milioane de persoane au primit o sumă lunară de 600 de reali (echivalentul a 107 dolari americani, la acea vreme).

ADVERTISEMENT

A fost cea mai mare injecție unică de ajutor financiar din istoria Braziliei, introdusă de un președinte, Jair Bolsonaro, care anterior s-a arătat împotriva cheltuielilor sociale. Ajutorul a împins sărăcia extremă la cel mai scăzut nivel din anii 1970 și a crescut sprijinul pentru președinte.

A fost însă doar o soluție temporară. Odată cu creșterea datoriei publice, guvernul a suspendat mai întâi programul și apoi l-a reintrodus, dar la un nivel mult mai mic, de 250 de reali, și pentru mai puțini oameni.

Brazilia se află sub imperiul unei crize sociale și de sănătate. Are al doilea cel mai mare număr de morți din cauza pandemiei din lume, peste 370.000, iar spitalele sunt aproape de prăbușire. Un studiu de săptămâna trecută a constatat că 60% din gospodăriile braziliene suferă din cauza insecurității alimentare, lipsindu-le accesul la suficiente alimente.

Președintele Bolsonaro, consideră infecția cu noul coronavirus drept o simplă gripă, s-a opus carantinării și nu a reușit să asigure aprovizionarea la timp cu vaccinuri la timp. Bolsonaro a pierdut din susținerea populației în special pe măsură ce ajutoarele alimentare au scăzut. Se vehiculează chiar varianta punerii sub acuzare.

Mai are însă și fani devotați, care insistă că „sistemul” încearcă să-l distrugă.

Situația președintelui Bolsonaro este una din ce în ce mai sensibilă. Criticat pentru gestionarea greșită a ceea ce devine o criză umanitară, se confruntă cu amenințarea revenirii fostului președinte Luiz Inácio Lula da Silva, a cărui condamnare pentru corupție a fost anulată recent, deschizându-i calea candidaturii la prezidențialele de anul viitor.

Braziliencele sfătuite să amâne o eventuală sarcină pe fondul creșterii cazurilor de COVID-19

Femeile din Brazilia sunt sfătuite să amâne o eventuală sarcină întrucât varianta de virus care devastează țara sud-americană pare să afecteze femeile însărcinate mai mult decât variantele anterioare ale coronavirusului.

Recomandarea vine, deoarece Brazilia continuă să fie unul dintre epicentrele globale ale pandemiei, cu mai multe decese zilnice decât oriunde în lume.

Spitalele sunt sub presiune și stocurile de medicamente necesare pentru intubarea pacienților grav bolnavi sunt periculos de scăzute, Brazilia apelând la parteneri internaționali pentru ajutor în aprovizionarea de urgență.

„Dacă este posibil, întârziați puțin sarcina până la un moment mai bun”, a declarat vineri un oficial al ministerului sănătății, Raphael Parente, citat de The Guardian.

El a spus că recomandarea se datorează parțial stresului asupra sistemului de sănătate, dar și datorită variantei braziliene mai ușor de transmis, cunoscută sub numele de P1.

Experienta clinica a specialistilor arata ca aceasta noua varianta actioneaza mai agresiv la femeile insarcinate, a spus Parente. Anterior, cazurile de COVID-19 în timpul sarcinii se concentrau pe ultimul trimestru și pe naștere, în timp ce în ultimul timp au existat cazuri mai grave în al doilea și, ocazional, primul trimestru, a spus el.

Varianta P1, descoperită pentru prima dată în orașul Manaus, a devenit rapid dominantă în Brazilia. Se crede că este unul dintre factorii majori din spatele unui val masiv de infecții care a dus numărul de morți al țării la peste 350.000, al doilea cel mai mare din lume după SUA.

Focarul din Brazilia afectează din ce în ce mai mult tinerii, datele din spitale arată că în martie mai mult de jumătate dintre pacienții aflați în terapie intensivă aveau vârsta de 40 de ani sau mai puțin.

În această săptămână, vaccinările au fost oprite în mai multe orașe din cauza lipsei de aprovizionare cu vaccin, potrivit presei locale.

Creșterea numărului cazurilor de COVID-19 a lăsat, de asemenea, spitalele fără sedativele necesare pacienților care necesită ventilație mecanică.

Un transport de urgență cu medicamente a sosit joi în Brazilia din China, în timp ce donațiile din Spania sunt așteptate să sosească în această săptămână.

De ce mor atât de mulți copii de COVID-19 în Brazilia?

La mai bine de un an de la debutul pandemiei, numărul deceselor din Brazilia este la apogeu. Dar, în ciuda dovezilor copleșitoare conform cărora boala ucide rar copiii mici, în Brazilia au murit 1.300 de copii din cauza virusului.

Există o concepție greșită conform căreia copiii prezintă un risc zero de COVID, spune dr. Fatima Marinho, epidemiolog la Universitatea din São Paolo, consilier principal la ONG-ul internațional de sănătate Vital Strategies. Cercetările ei au arătat că un număr șocant de mare de copii și bebeluși au fost afectați de virus.

Între februarie 2020 și 15 martie 2021, COVID-19 a ucis cel puțin 852 de copii cu vârste de până la 9 ani, inclusiv 518 bebeluși cu vârsta sub 1 an, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății din Brazilia.

Dar dr. Marinho estimează că au murit de COVID un număr de două ori mai mare de copii. Subraportarea din cauza lipsei testelor COVID este la baza cifrelor scăzute, spune ea.

Dr. Marinho a calculat excesul de decese cauzate de sindromul respirator acut nespecific în timpul pandemiei și a constatat că există de 10 ori mai multe decese cauzate de acest sindrom decât în ​​anii precedenți. Prin adăugarea acestor cifre, ea estimează că virusul a ucis, de fapt, 2.060 de copii cu vârsta sub nouă ani, inclusiv 1.302 de copii sun 1 an.

Experții spun că numărul mare de cazuri COVID din țară – al doilea cel mai mare număr din lume – a crescut probabilitatea ca bebelușii și copiii mici ai Braziliei să fie afectați.

“Desigur, cu cât avem mai multe cazuri și, ca urmare, cu cât sunt mai multe spitalizări, cu atât este mai mare numărul deceselor în toate grupele de vârstă, inclusiv în copii. Dar dacă pandemia ar fi controlată, acest scenariu ar putea fi în mod evident minimizat”, spune Renato Kfouri, președintele Departamentului științific pentru imunizări al Societății braziliene de pediatrie, citat de BBC.

O rată de infecție atât de mare a copleșit întregul sistem de îngrijire a sănătății din Brazilia. În întreaga țară, rezervele de oxigen sunt în scădere, există o lipsă de medicamente de bază și în multe unități de terapie intensivă din toată țara pur și simplu nu mai există paturi.

Președintele brazilian Jair Bolsonaro continuă să se opună blocajelor și rata infecției este condusă de o variantă numită P.1 care a apărut în Manaus, în nordul Braziliei, anul trecut și se crede că este mult mai contagioasă. De două ori numărul persoanelor a murit luna trecută decât în ​​orice altă lună a pandemiei, iar tendința ascendentă continuă.

O altă problemă care determină ratele ridicate de infectare la copii este lipsa testării.

Dr. Marinho spune că pentru copii adesea diagnosticul de COVID vine prea târziu, când sunt deja grav bolnavi. “Avem o problemă serioasă la detectarea cazurilor. Nu avem suficiente teste pentru populația generală, chiar mai puține pentru copii. Deoarece există o întârziere în diagnostic, există o întârziere în îngrijirea copilului”, spune ea.

Și asta nu doar pentru că există o capacitate redusă de testare, ci și pentru că este mai ușor să ratezi sau să diagnostichezi greșit simptomele copiilor care suferă de COVID-19, deoarece boala tinde să se prezinte diferit la persoanele mai tinere.

„Un copil prezintă de cele mai multe ori diaree, durere abdominală și durere toracică, decât simptome clasice de COVID. Deoarece există o întârziere în diagnostic, atunci când copilul ajunge la spital se află într-o stare gravă și poate ajunge la complicații sau deces”, spune ea.

Dar este vorba și despre sărăcie și acces la asistența medicală.

Un studiu observațional asupra a 5.857 de pacienți cu COVID-19 sub vârsta de 20 de ani, efectuat de pediatri brazilieni conduși de Braian Sousa de la școala de medicină São Paolo, a identificat atât comorbiditățile, cât și vulnerabilitățile socioeconomice ca factori de risc pentru cel mai grav rezultat al copii.

Marinho este de acord că acesta este un factor important. “Cei mai vulnerabili sunt copiii negri și cei din familii foarte sărace, deoarece au cele mai mari dificultăți în accesarea ajutorului. Aceștia sunt copiii cu cel mai mare risc de deces”. Ea spune că acest lucru se datorează faptului că condițiile din locuințele aglomerate fac imposibilă distanțarea socială atunci când sunt infectate și pentru că comunitățile mai sărace nu au acces la o unitate de terapie intensivă locală.

Acești copii sunt, de asemenea, expuși riscului de malnutriție, ceea ce este „teribil pentru răspunsul imun”, spune Marinho. Când s-au oprit plata ajutoarelor COVID, milioane au fost cufundate înapoi în sărăcie. “Am trecut de la 7 milioane la 21 de milioane de oameni sub pragul sărăciei într-un an. Așadar, oamenii fac și foamea. Toate acestea au un impact asupra mortalității”.

Sousa spune că studiul său identifică anumite grupuri de risc în rândul copiilor care ar trebui prioritizate pentru vaccinare. În prezent, nu există vaccinuri disponibile pentru copiii cu vârsta sub 16 ani.

ADVERTISEMENT