News

Covid-19, folosit împotriva comunității gay. Ungaria propune un proiect de lege controversat

11.11.2020 | 11:19
Covid19 folosit impotriva comunitatii gay Ungaria propune un proiect de lege controversat
ADVERTISEMENT

Guvernul Ungariei a elaborat un proiect de lege care interzice, practic, adopția de către cupluri de același sex.  Executivul condus de Viktor Orban a modificat legislația în vigoare, printr-o lege care le acordă dreptul la adopție doar cuplurilor căsătorite, iar Ungaria nu permite căsătoriile de același sex. Aceste noi amendamente au iscat revolta comunității LGBT, ei fiind conviși că autoritățile profită de pandemie și de faptul că nu pot protesta.

Mai mult, guvernanții au adus modificări constituționale care vizează mediul în care minorii trebuie crescuți, specificând că trebuie să existe o interpretare creștină a rolurilor de gen, informează Reuters.

ADVERTISEMENT

Partidul naționalist Fidesz al lui Orban își axează campania electorală premergătoare alegerilor din 2022 pe retorica anti-LGBT, în timp ce se confruntă cu cea mai mare provocare din ultimul deceniu din cauza pandemiei COVID-19 și a impactului său economic asupra Ungariei.

Pandemia, folosită împotriva comunității gay în Ungaria

Proiectele de lege au fost depuse marți, târziu, Parlamentului Ungariei, chiar înainte ca restricțiile dure împotriva pandemiei de coronavirus să intre în vigoare, miercuri, într-un nou efort de a reduce creșterea infecțiilor.

ADVERTISEMENT

Guvernul, care a accentuat retorica anti-LGBT pe măsură ce criza coronavirusului a afectat economia, a declarat că noul proiectul de lege va pune „accentul pe drepturile copiilor în timpul adopției”.

Legislația propusă spune că doar cuplurile căsătorite pot adopta copii, iar persoanele singure pot adopta numai cu permisiunea specială a ministrului responsabil cu asemenea probleme.

ADVERTISEMENT

Grupul pentru drepturile comunității LGBT, Hatter, a declarat că noile legi reprezintă o interdicție a adopției de către cuplurile gay, care până acum a fost posibilă dacă unul dintre parteneri a aplicat pentru adopție ca persoană singură, din moment ce Ungaria nu permite căsătoria homosexuală.

Hatter blamează decizia guvernanților, menționând că ar trebuie să se ocupe de criza produsă de pandemie și acuză planificarea acestor legi în momente strategice, în care nu pot organiza proteste.

ADVERTISEMENT

“Momentul nu este o coincidență: propunerile care limitează sever drepturile legale și sunt împotriva drepturilor europene și internaționale ale omului, au fost depuse într-un moment în care protestele nu sunt permise”, a declarat grupul pentru drepturi într-un comunicat, potrivit sursei citate mai sus.

În luna mai, Ungaria a interzis modificările de gen în documentele personale și a luat în discuție și cărțile pentru copii care descriu diversitatea de gen într-un mod pozitiv.

ADVERTISEMENT