News

COVID-19 în România. Ce variante legale pot invoca angajații care nu mai vor să vină la muncă de teama coronavirusului

11.03.2020 | 14:06
COVID19 in Romania Ce variante legale pot invoca angajatii care nu mai vor sa vina la munca de teama coronavirusului
Transportul în comun, factor de risc în epidemia de coronavirus (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)
ADVERTISEMENT

Creșterea numărului de infecții cu coronavirus a amplificat temerile legate de îmbolnăvirea prin contagiune la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun. În cazurile în care angajatorii vor ca programul de muncă să decurgă ca de obicei, legislația muncii oferă relativ puține pârghii salariaților de a obține dreptul de a munci de acasă, astfel încât să nu pună în pericol sănătatea lor și a familiilor. În lipsa acordului angajatorului, singura soluție este suspendarea unilaterală a contractului de muncă pentru caz de ”forță majoră”.

Lăsați la mâna angajatorilor

Ministerul Muncii nu poate impune companiilor private un program de lucru, ci doar emite recomandări pentru acestea să-și trimită salariații să lucreze de la domiciliu, dacă acest lucru este posibil. În schimb, angajatorul poate decide să-și trimită angajații acasă, chiar și în cazurile în care unii vor să lucreze doar de la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod”, prevede articolul 50 din Codul Muncii.

În cazul în care epidemia ia proporții, dar unii angajatori refuză să schimbe programul de muncă sau să permită salariaților să muncească de acasă, aceștia din urmă pot refuza să mai vină la muncă, dar trebuie să-și asume riscul de a nu mai fi plătiți.

ADVERTISEMENT

În siguranță, dar fără bani

Articolul 50 din Codul Muncii stabilește cazurile în care contractul individual de muncă se suspendă ”de drept”, printre ele fiind menționate, la literele c) și f), ”carantina” și ”forța majoră”. Astfel, dacă o persoană intră în carantină, o persoană nu poate fi concediată, dar angajatorul nu mai este obligată să o plătească. Printr-un act normativ adoptat recent, s-a stabilit că cei în carantină sau în izolare la domiciliu vor primi o ”indemnizație de carantină”, pe baza unui certificat medical, echivalent cu 75% din salariu.

În schimb, cei care nu vor să mai meargă la muncă pentru a evita îmbolnăvirea pot invoca ”forța majoră” pentru a evita concedierea, însă nu vor mai fi plătiți, deoarece contractul de muncă le va fi suspendat pentru perioada în care nu vin la muncă.

ADVERTISEMENT

Stabilirea unui program flexibil de muncă, eventual la domiciliu, nu este imperativă pentru angajator, după cum se arată în articolul 118 din Codul Muncii: ”(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză. (2) Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă. (3) Durata zilnică a timpului de muncă este împărţită în două perioade: o perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă şi o perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.

Pe de altă parte, legea prevede ca atunci când contractul individual de muncă este modificat pentru a permite munca de acasă sau un program special de muncă, angajatorul este obligat să acorde aceleași drepturi angajatului.

ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii cere ”flexibilitate și deschidere”

În aceste condiții, Ministerul Muncii nu poate decât să facă recomandări pentru perioada epidemiei de coronavirus, fără să aibă mijloace de coerciție prea mari asupra firmelor private, chiar dacă statul a impus închiderea școlilor, situație care face dificilă pentru multe familii supravegherea copiilor.

Ministerul Muncii solicită angajatorilor, dar și salariaților să dea dovadă de flexibilitate și de deschidere în ceea ce privește stabilirea unor programe de lucru individualizate și în vederea menținerii unor relații de muncă normale și corecte. Ministerul apreciază că, în măsura în care nu există un indiciu clar privind infectarea la locul de muncă, activitatea trebuie să se desfășoare în condiții normale, cu asigurarea tuturor condițiilor de igienă și de protecție a salariaților”, se arată într-un comunicat dat publicității marți seara.

 

ADVERTISEMENT
Tags: