News

COVID-19 „închide” Marea Britanie! Noile restricții pe 3 niveluri „Three-tier” intră în forță de azi, 19 octombrie. Exclusiv

19.10.2020 | 10:27
COVID19 inchide Marea Britanie Noile restrictii pe 3 niveluri Threetier intra in forta de azi 19 octombrie Exclusiv
ADVERTISEMENT

Recrudescența pandemiei de COVID-19 a forțat guvernul Marii Britanii să ia măsuri drastice în încercarea disperată de a stopa avalanșa de infectări cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a înregistrat până pe 18 octombrie 722.409 cazuri de COVID-19 (16.982 numai în ultimele 24 de ore), dintre care 43.646 au fost mortale, conform worldometers.info.

ADVERTISEMENT

Britanicii sunt nemulțumiți, sunt panicați, la Liverpool, de exemplu, duminică, 18 octombrie, cu câteva ore înainte ca regulile restrictive de nivel superior (atenție: și Bucureștiul este de luni în carantină!) să intre în vigoare, poliția a fost forțată să disperseze mulțimi mari care manifestau în centrul orașului.

Tensiune maximă în Marea Britanie! Restricții dure anti-COVID-19 intră în forță de astăzi, 19 octombrie, în toată insula: „Three-tier”, măsuri drastice pe 3 niveluri

Regula „Three-tier”, să îi spunem într-o traducere liberă „Regula celor 3 pași”, este o separare a zonelor în 3 paliere, pe 3 niveluri:
1. Extrem de grav
2. Foarte grav
3. Grav

Evident, nivelul 1 este cel în care oamenii au cele mai multe probleme. Zone catalogate astfel sunt: Lancashire, Liverpool, Great Manchester, Londra (cu precizarea că Manchester și Londra coboară sau urcă între zonele de nivel 1 și nivel 2 în funcție de numărul de teste făcute, de numărul de infectări).

ADVERTISEMENT

Fiecare zonă de acest fel a fost pusă pe lista de priorități și va fi sprijinită să poată să testeze cât mai mulți oameni. Aici, sistemul „Three-tier” a fost asemuit cu semaforul: roșu, galben, verde, lesne de priceput ce reprezintă fiecare culoare.

Mobilizarea în acest domeniu a fost bună, s-au deschis foarte multe centre de testare, NHS Test&Trace Centre în fiecare localitate din Regatul Unit. De bună seamă, mai multe astfel de centre în localitățile cu mai multe suflete.

ADVERTISEMENT

Persoana testată primește rezultatul pe loc. Adică în 15 minute, căci nu s-a inventat încă vreun test care să ofere rezultatul simultan și nici nu se întrevede speranța că va exista curând așa ceva.

Amenzi mari pentru cei ce nu respectă legea, incluzând, evident, noile restricții

Rolul acestor NHS Test&Trace Centre este extrem de important. Cât mai mulți oameni testați înseamnă prevenție. Este știut și recunoscut oriunde în lume că este mai ușor să previi decât să tratezi, să rezolvi orice fel de problemă înainte să fie… problematic.

ADVERTISEMENT

În același timp, pe măsură ce oamenii sunt testați și scade riscul infectării, se fac pași importanți spre revenirea la o viață normală, la redeschiderea orașelor, a micilor afaceri, în special a celor de familie ori cu puțini angajați, astfel de firme fiind extrem de multe în Marea Britanie.

Guvernul este conștient că acum cheltuie mulți bani, proveniți din taxe plătite de populație, tocmai de aceea vrea să repună economia pe picioare, să o facă să funcționeze iar la capacitate normală. Altfel, la un moment dat, banii de la buget riscă să se termine.

De exemplu un centru de testări/NHS Test&Trace Centre din Birmingham, dintr-un cartier al acestei metropole cu aproape 4,5 milioane de locuitori, testează în fiecare zi 500-600 oameni în ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2.

Amenzile pentru cei care nu respectă legea, incluzând aici noile restricții, sunt mari. Încep de la 200 lire sterline, la prima abatere, și merg până la 6.400 lire sterline, pentru persoane fizice

Sancțiunile financiare pentru firme ating un maximum de 10.000 lire sterline, dacă vreun angajator ascunde că are angajați afectați de COVID-19, dacă nu îi trimite acasă, în izolare, dacă nu anunță autoritățile, dacă încearcă să forțeze angajații să lucreze, infectați fiind.

Cei cu venituri mici și care vor rămâne fără loc de muncă din cauza infectării cu SARS-CoV-2 vor primi 80% din salariu

Șeful guvernului Marii Britanii, Boris Johnson, a mulțumit personal celor din teritoriu, cu o mențiune pentru cei din Merseyside, Londra, Lancashire.

A precizat că nu s-a ajuns, încă, la înțelegere cu autoritățile din Great Manchester, care consideră măsurile compensatorii nesatisfăcătoare, dar se lucrează intens și se speră că părțile vor găsi o cale comună cât de curând.

Great Manchester, aglomerația urbană care include cunoscutul oraș englez și așezările mai mici din jurul său, adună aproape un milion și jumătate de suflete și este catalogată ca fiind de nivelul 1 în acest moment în ceea ce privește riscul de infectare cu SARS-CoV-2.

Reguli de salvare a vieții în pandemia de COVID-19, varianta britanică

Înmormântările și nunțile sunt permise cu maximum 15 persoane. Participarea la evenimente ce se desfășoară ulterior evenimentelor amintite este permisă pentru același număr de persoane, cu precizarea că dacă se va mânca și se va bea, atunci totul trebuie organizat astfel încât să fie maximum 6 persoane la aceeași masă, toate făcând parte din același grup (adică să locuiască împreună).

Dansurile și alte manifestări de acest gen sunt interzise. Distanța de 2 metri trebuie păstrată permanent, mai puțin când oamenii sunt la masă.

Către toaletă trebuie stabilite rute diferite: una la dus, alta la întoarcere.

Oamenii pot să călătorească, să se mute într-o altă locuință, dacă nu sunt într-o extremă de nivelul 1.

Celor din astfel de arealuri și celor care vor să meargă spre astfel de locuri li se recomandă să își anuleze călătoriile, să le amâne, să le evite. Repet, este vorba de o recomandare.

Mișcarea în aer liber este permisă, dar cu limitări

Mișcare fizică, fie că este vorba de mers pe jos, de activități sportive, de alergare, sunt permise, de regulă, în limita a 30 minute. Cine dorește, însă, și poate să alerge, spre exemplu, mai mult timp, poate să o facă.

Mersul pe jos este permis inclusiv în zonele de nivel 1. În aceste de risc maximum mișcare fizică este strict limitată la o jumătate de oră.

Boris Johnson a explicat să mișcarea fizică, sportul, fac parte din cultura britanică și nu se poate să fie interzise. A argumentat, cu ajutorul specialiștilor în diferite domenii, că mișcarea face bine, mai ales în aer liber. În special atunci când se păstrează distanța de 2 metri.

Mari admiratori ai atletismului, britanicii de toate vârstele aleargă de zor, fiecare în ritmul său. De asemenea, foarte multe persoane merg pe biciclete.

Atenție pe cine ai voie să iei în mașină! Și cu cine ieși la restaurant… Sau la cine mergi în vizită..

Într-o țară în care ceea ce se numește „car-sharing” are tradiție, actualele restricții ridică probleme. Nu ai voie să iei în mașină pe cineva din afara grupului tău, decât pe cei cu care locuiești. Pe de altă parte, din grupul tău fac parte și cei alături de care lucrezi.

În cele din urmă, a fost acceptat transportul colegilor de serviciu de acasă și înapoi, tocmai în ideea de a fi evitată aglomerarea transportului în comun. Prin lege, li se recomandă tuturor celor care pot să o facă să meargă la serviciu și înapoi pe bicicletă și pe jos.

Restaurantele, cluburile, barurile sunt închise între 10 seara și 5 dimineața peste tot. Cele care oferă mâncare pentru acasă, care onorează comenzi, cele de tip „drive-in”, pot să fie deschise.

Cei care locuiesc în aceeași casă pot să meargă împreună la restaurant, în bar, în club, chiar și în sălile de forță, de gimnastică, respectând de fiecare dată distanța de 2 metri. Mai puțin când se află la aceeași masă.

Din nou, ca în martie, nimeni nu are voie să își viziteze mamă, tată, soră, frate, mătușă, unchi, veri, nici un fel de rude. Nu sunt, de asemenea, permise vizitele în case pentru oameni în vârstă.

În spații publice, indiferent că este vorba de spații închise sau deschise, nimeni nu are voie să interacționeze, să socializeze cu persoane din afara grupului său.

Ce înseamnă „grupul său”? Un astfel de grup, denumit de britanicii „Bubble”, este format din cei care locuiesc împreună. Lor li se adaugă, acolo unde este cazul, cei care au grijă de copii sau de persoane cu nevoi speciale. Important: odată stabilit un grup, nu ai voie să îl schimbi!

Restricțiile suplimentare în zonele de nivel 1

Înmormântările și căsătoriile în zone de nivel 1 se fac fără petreceri/mese după respectivele evenimente. Numărul maxim de participanți – 10 la fiecare eveniment.

Nimeni în aceste zone de nivel 1 nu are voie să rămână peste noapte în altă parte decât propriul domiciliu.

În zonele de nivel 1 restaurantele, barurile, cluburile se închid la 9 seara și se deschid la 6 dimineața. Există și alte restricții specifice în astfel de zone, în funcție de deciziile autorităților locale.

În zonele de nivel 1 cinematografele, teatrele, restaurantele, barurile, cluburile pot să fie închise complet, în funcție de deciziile autorităților locale, pentru a se evita răspândirea infectărilor cu SARS-CoV-2.

Cazinourile, localurile cu spectacole pentru adulți (gen striptease, ca să înțelegeți…) sunt închise fără nici o excepție. Au scăpat ca printre urechile acului de această măsură casele de pariuri (vezi foto!), britanicii fiind recunoscuți ca unii cărora le place tare mult să parieze.

Școlile și universitățile rămân deschise. În zonele de nivel 2 și de nivel 3 chiar și toate grădinițele. Peste tot trebuie respectată distanța de 2 metri, atât în timpul cursurilor, cât și în pauze.

Copii până la 14 ani nu trebuie să poate mască nici măcar când sunt la cumpărături. Cei peste această vârstă trebuie să aibă mască pe față la cumpărături, în toate spațiile închise, la fel în piețele în aer liber unde se comercializă diferite produse.

Sportivii de performanță pot să se pregătească în continuare, respectând regula distanțării sociale, 2 metri distanță, indiferent că este vorba de sporturi în aer liber sau de sporturi practicate în sală. Competițiile se desfășoară în continuare, dar fără spectatori.

Toate aceste măsuri aduc aminte dureros de primul val de COVID-19…

În martie, toate restaurantele, barurile, cluburile, cinematografele, teatrele, sălile de gimnastică, de forță au fost închise.

În Țara Galilor nu se intra și nu se ieșea. Au existat și zone din Scoția unde era la fel.

Și școlile, și universitățile, și grădinițele au fost închise. Dacă erai considerat „Key-worker”, muncitor din domenii-cheie, care trebuia să meargă la serviciu, aveai nevoie de un permis special, eliberat și semnat de angajator, de firma unde lucrezi, să poți să îl arăți, dacă te oprește poliția.

În „Lockdown” sportul de performanță a fost oprit de tot…

  • „Prin abordarea regională pe cele trei niveluri guvernul urmărește să folosească acest moment, acum, pentru a evita nenorocirea unui blocaj național viitor” – premierul britanic Boris Johnson (bbc.com)
  • 426.327 de teste la 1 milion de locuitori s-au făcut până pe 18 octombrie în Marea Britanie (la o populație de 68 de milioane de locuitori)
  • 28.986.852 de teste au fost făcute de la primul caz de COVID-19 până pe 18 octombrie în Marea Britanie
  • 10.625 de cazuri pozitive la 1 milion de locuitori are Marea Britanie
  • 642 de decese la 1 milion de locuitori s-au înregistrat până la 18 octombrie în Marea Britanie
ADVERTISEMENT