Fotbal international

COVID-19 mărește falia dintre cluburi și echipele naționale: “Este vorba doar de politică, atât!”

14.11.2020 | 18:04
COVID19 mareste falia dintre cluburi si echipele nationale Este vorba doar de politica atat
ADVERTISEMENT

Situația provocată de răspândirea noului coronavirus a mărit tensiunile și în ceea ce privește convocările jucătorilor la acțiunile echipelor naționale în această perioadă. În ultima săptămână mai multor jucătorii le-a fost refuzată convocarea la prima reprezentativă de către cluburi. 

Subiectul este unul extrem de sensibil pentru că de ani buni se întâmplă des ca oficialii cluburilor să intre în conflict cu omologii din fotbalul internațional. Și nu se întâmplă de ieri, de azi, ci din anii 90, de când fotbalul a fost alimentat cu miliarde de euro. Deși creșterea uriașă a sumelor investite în fotbal a dus la multe lucruri pozitive, banii din acest sport au avut un efect abraziv asupra fotbalului internațional.

ADVERTISEMENT

În continuare reprezentarea echipei naționale rămâne una dintre cele mai nobile lucruri pentru mulți fotbaliști, Cupa Mondială fiind trofeul suprem. Însă, toate aceste turnee internaționale și-au mai pierdut din farmec în momentul în care se vorbește în fotbal de înființarea unei superligi de miliarde de euro și salarii anuale care depășesc uneori 20-30 de milioane de euro pentru un jucător.

COVID-19 creează noi tensiuni între cluburi și echipa națională! Danezii, interzis la convocări

COVID-19 a mărit această falie între cluburi și echipele naționale. Multe echipe de club au vrut să își protejeze jucătorii, în primul rând de infectarea cu noul coronavirus, și au încercat și reușit să păstreze jucătorul la cluburi, chiar dacă fotbaliștii ar fi răspuns convocărilor de la națională.

ADVERTISEMENT

S-a întâmplat în Premier League, unde cluburile au anunțat că jucătorii care au de jucat în Danemarca în această perioadă nu vor putea face deplasarea la națională. Este vorba de internaționalii danezi: Kasper Schmeichel, Pierre-Emile Hojbjerg și Andreas Christensen, Jannik Vestergaard, Henrik Dalsgaard și Mathias Jensen.

În plus, de la adversarii Danemarcei vor lipsi islandezii Runar Alex Runarsson, Johann Berg Gudmundsson, Gylfi Sigurdsson și Jon Daoi Bodvarsson, respectiv suedezii Victor Lindelof, Robin Olsen, Emile Krafth și Ken Sema.

ADVERTISEMENT

O parte dintre acești jucătorii islandezi și suedezi au făcut răspuns convocărilor și pot evolua în celelalte meciuri pe care naționala lor o are de disputat, însă în ceea ce îi privește pe danezi, toți au rămas la cluburi.

Schmeichel, dezamăgit că nu joacă pentru Danemarca: “Este vorba doar de politică, atât! “

Motivul îl reprezintă măsurile luate de Marea Britanie în lupta cu noul coronavirus, iar odată cu noile restricții a intrat în vigoare carantina pentru toți cetățenii care vin în Regat din Danemarca, o țară în care numărul de cazuri este în creștere.

ADVERTISEMENT

Kasper Schmeichel, portarul lui Leicester City și titularul Danemarcei s-a declarat dezamăgit de faptul că nu va putea să își reprezinte echipele naționale și spune că aceste restricții nu au nimic de a face cu știința: “Este vorba doar de politică, atât! Nu cred că are mare legătură cu știința”. Președintele Federației din Danemarca a declarat că această decizie este “frustrantă și regretabilă”.

Care sunt regulamentele de la FIFA!

Cluburile din Premier League au putut să le interzică prezența la națională jucătorilor profitând de restricțiile pe care le-a impus Guvernul Britanic. Regulile FIFA sunt, însă extrem de clare, și forul internațional are regulamente care să potolească apele în disputa cluburi vs. naționale.

În regulement se explică explicit: “Cluburile sunt obligate să dea drumul jucătorilor pe care îi au sub contract la echipa națională de care aparțin dacă ei sunt convocați de asociația respectivă. Orice înțelegere între jucător și club privind contrariul este interzisă”

Însă, nu este obligatoriu ca echipele de club să le dea voie jucătorilor la convocări în afara ferestrelor internaționale și cluburile au dreptul să le impună fotbaliștilor să participe la un singur turneu internațional într-un an. Se întâmplă deseori ca un fotbalist să nu poată participa și la Euro și la Olimpiadă, care au loc în același an.

Bayern și Manchester United, recunoscute pentru luptele cu federațiile pentru convocarea jucătorilor!

Dacă jucătorul vrea să refuze o convocare, poate să facă acest lucru în mod voluntar sau să se retragă din fotbalul internațional oricând dorește, așa cum s-a întâmplat cu Ștefan Radu, retras de la națională în 2013 când avea 27 de ani.

Sunt multe exemple de confruntări între cluburi și echipe naționale. În 2019, Bayern chiar a făcut presiuni asupra Federației Germane de Fotbal că, în cazul în care Ter Stegen (portarul Barcelonei) ar fi preferat ca titular al naționalei în fața lui Manuel Neuer (portarul lui Bayern), atunci bavarezii nu vor mai da jucători echipei naționale.

Influența bavarezilor a avut efect și Manuel Neuer a rămas portarul numărul 1 al Germaniei, în timp ce Ter Stegen este a doua opțiune pentru selecționerul Joachim Low. Bayern a continuat și după aia clinciurile cu alte federații după ce le-a interzis lui David Alaba și Lucas Hernandez să joace în meciuri amicale pentru naționalele Austriei și Franței.

Sir Alex Ferguson a fost cunoscut pentru bătăliile sale când venea vorba de convocări. Fostul manager al lui Manchester United a susținut că jucătorii săi (Gary Neville, David Beckham, Paul Scholes și Andy Cole) nu trebuie să participe la turneul pregătitor pentru CM 1998, e destul că joacă la turneul final. Iar în anii următori, acest comportament a continuat și nume ca Nemanja Vidic sau Roy Keane n-au fost lăsați la meciurile amicale.

ADVERTISEMENT
Tags: