News

COVID-19 nu ar fi fost transmis de lilieci sau pangolini. Care e, de fapt, sursa coronavirusului: “Boala s-a dezvoltat în altceva”

13.04.2020 | 23:41
COVID19 nu ar fi fost transmis de lilieci sau pangolini Care e de fapt sursa coronavirusului Boala sa dezvoltat in altceva
ADVERTISEMENT

Adevărul despre coronavirus este un subiect aflat pe masa tuturor specialiștilor și a cercetătorilor din lume. A provenit virusul din China sau poveștile cu liliecii și pangolinii pieței din Wuhan sunt doar legende?

COVID-19 nu ar fi fost transmis de lilieci sau pangolini. Care e, de fapt, sursa coronavirusului

Noul coronavirus (COVID-19) s-a răspândit în aproape toate țările lumii în ultimele luni. A apărut oficial în China, în startul acestui an, iar acum afectează 1.850.000 de persoane la nivel planetar, provocând și peste 114.000 de decese.

ADVERTISEMENT

În accepțiunea tuturor, coronavirus este o maladie care își are originea în piețele din provincia chineză Hebei, mai precis în orașul Wuhan.

Având în vedere faptul că aceste așa numite ”coronavirusuri” fac parte dintr-o familie de virusuri care provoacă boli la animale, teoria inițială spune că originea COVID-19 ar fi un animal.

ADVERTISEMENT

Inițial, s-a vorbit că ar fi liliacul sursa îmbolnăvirii chinezilor de coronavirus. Apoi, în scenă a intrat pangolinul, un alt mamifer din zonă.

În domeniul cercetărilor există însă multe semne de întrebare cu privire la mai multe aspecte din povestea de originii COVID-19. Oamenii de știință încearcă să afle ce specii de animale au transmis boala către oameni. Numai așa, cred ei, ar putea găsi cheia stopării pandemiei la nivel planetar.

ADVERTISEMENT

Prof. Stephen Turner, șeful departamentului de microbiologie de la Universitatea Monash din Melbourne (Australia), spune că nu e exclus ca virusul să provină de la lilieci.

În opinia australianului, faptul că virusul a infectat un tigru într-o grădină zoologică din New York arată cum virusurile se pot deplasa între specii: ”Înțelegerea multitudinii speciilor pe care acest virus le poate infecta este importantă, deoarece ne ajută să ne restrângem aria de unde ar fi putut să vină”, spune cercetătorul, conform The Guardian.

ADVERTISEMENT

Pangolinul, posibilă sursă de infecție, un animal care nu e comercializat în piețele din China

Același Stephen Turner mai spune că la fel de bine coronavirusul ar fi putut fi transmis intermediar de specia de pangolini.

Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii pangolinul este ”mamiferul cel mai comercializate ilegal din lume“. Aceste animale sunt apreciate pentru carnea lor și proprietățile medicinale aflate în solzii lor.

Se pare însă că pangolinul nu este un animal aflat pe lista celor comercializate în piețele din Wuhan, locul considerat ca fiind punctul de plecare al pandemiei.

Profesorul Turner ia în calcul şi ipoteza ca virusul să fi apărut direct la om.

”Dacă bietul pangolin a fost specia la care a apărut virusul, nu este clar. Fie boala s-a dezvoltat într-un alt mediu, în corpul unui pangolin, fie a atacat direct omul, acolo unde a şi evoluat”, mai spune Turner.

Studiul care răstoarnă calculele: ”Primul caz de coronavirus nu a avut legătură cu piața din Wuhan”

Un alt om de știință din Australia, profesorul Edward Holmes, de la Universitatea din Sydney a subliniat că identitatea speciilor care au servit ca gazdă intermediară pentru virus este “încă incertă”.

Acesta spune că pangolinii au putut dezvolta această caracteristică, dar la fel au fost pisicile, bivolii, bovinele, caprele, oile și porumbeii.

Studiul la care a lucrat Holmes a sugerat că scenariul în care un om de pe piața Wuhan a interacționat cu un animal care transporta virusul era doar o versiune potențială a poveștii de origine COVID-19.

O alta a fost posibilitatea ca un descendent al virusului să se fi dezvoltat la oameni și apoi să se adapteze pe măsură ce a fost trecut de la om la om.

Analiza primilor 41 de pacienți cu COVID-19 din jurnalul medical Lancet a constatat că 27 dintre aceștia au avut expunere directă pe piața Wuhan. Tot această analiză a constatat că primul caz cunoscut al bolii nu a făcut-o. Acesta ar putea fi un alt motiv de îndoială a poveștii care ar putea da peste cap toată legenda privind proveniența coronavirus.

ADVERTISEMENT