ADVERTISEMENT
News

Covid-19 poate rămâne în organismul pacienților și după vindecare. Acesta se manifestă fără simptome

Autor: Adrian Baciu | 08.09.2020 | 13:29
Covid-19 poate rămâne în organismul pacienților și după vindecare. Acesta se manifestă fără simptome
Covid-19 poate rămâne în organismul pacienților și după vindecare. Acesta se manifestă fără simptome. Sursa foto: hepta.ro

Studii din ce în ce mai îngrijorătoare vin din lumea medicală. O cercetare recentă din China indică faptul că virusul Covid-19 poate rămâne în organismul pacienților și după vindecare.

ADVERTISEMENT

La fel de îngrijorător este că, deși virusul e prezent în corpul oamenilor, acesta se manifestă fără simptome, fapt pentru care este extrem de greu de depistat.

Chinezii au ajuns la această descoperire care aduce temeri în domeniu după ce au investigat o serie de pacienți care au trecut prin această boală.

ADVERTISEMENT

Un studiu arată că virusul Covid-19 poate rămâne în organismul pacienților și după vindecare

Cercetătorii de la Universitatea Chineză din Hong Kong au ajuns la concluzia că activitatea virală și replicarea virusului pot persista în sistemul digestiv al pacienților vindecați de Covid-19, chiar și în scenariul în care aceștia nu prezintă simptome gastrointestinale, potrivit Agerpres.

Datele au reieșit după ce oamenii de știință din Hong Kong au analizat probe de materii fecale prelevate în perioada februarie – aprilie de la 15 pacienți diagnosticați cu SARS-CoV2, care aveau vârste cuprinse între 20 și 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Cercetările au arătat că infecţia virală activă este prezentă în sistemul digestiv în cazul a şapte dintre pacienţi, chiar şi în absenţa simptomelor gastrointestinale.

Mai mult, trei pacienți investigați au continuat să prezinte infecţie virală activă pentru o perioadă de până la şase zile după ce au fost declaraţi vindecaţi de Covid-19 în urma analizării probelor recoltate din aparatul respirator.

ADVERTISEMENT

Detaliul îngrijorător remarcat de specialiștii chinezi

În studiul întreprins, cercetătorii asiatici au mai descoperit că microflora intestinală a pacienţilor cu încărcătură virală mare de SARS-CoV-2 era dominată de prezența mai multor agenţi patogeni şi de o pierdere a bacteriilor ”bune”, capabile să producă acizi graşi cu lanţ scurt.

”Activitatea virală activă şi prelungită din intestinele pacienţilor cu COVID-19, chiar şi în absenţa simptomelor gastrointestinale şi după recuperare, evidenţiază importanţa monitorizării pe termen lung a coronavirusului şi a stării de sănătate, dar şi a ameninţării potenţialelor cazuri de transmitere virală pe cale fecal-orală’‘, a declarat Siew Chien Ng, director asociat al Centrului pentru Studiul Microflorei Intestinale din cadrul universităţii.

ADVERTISEMENT

Omul de știință din Honk Kong a mai adăugat că ”abordările terapeutice, inclusiv limitarea activităţii virale în sistemul digestiv şi influenţarea compoziţiei şi funcţionalităţii microflorei intestinale ar trebui explorate”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!