News

COVID-19 pune în pericol şi producția agricolă din România: “Coronavirusul a creat panică. Este un moment de cotitură!”

23.03.2020 | 17:29
COVID19 pune in pericol si productia agricola din Romania Coronavirusul a creat panica Este un moment de cotitura
ADVERTISEMENT

Măsurile extreme din ultima perioadă, luate pe fondul pandemiei de coronavirus, pune în pericol producția agricolă din România, afectată deja de lipsa precipitațiilor din ultimele luni.

Producția agricolă din România, în pericol

Sezonul rece a fost caracterizat de o lipsă a precipitațiilor, astfel că fără un strat de zăpadă și cu temperaturi mai degrabă pozitive, mai multe culturi agricole sunt în pericol anul acesta, iar măsurile impuse de criza coronavirusului nu fac decât să accentueze problemele agricultorilor.

ADVERTISEMENT

Florentin Bercu, directorul Uniunii Naționale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), a acceptat să vorbească, în exclusivitate pentru FANATIK, despre provocările fermierilor la început de primăvară.

“Culturile agricole au în prezent un deficit hidric de 100-150 l apă/m2. Sperăm ca în perioada următoare să avem precipitații din ploi care să aducă spre normal acest deficit.

ADVERTISEMENT

Totodată datorită temperaturilor scăzute din anumite zone, la culturile de orz și rapiță există repercursiuni negative asupra plantelor. Impactul acestora va putea fi constatat în aproximativ 2 săptămâni de la producerea acestora. Sperăm ca valul de frig din aceste zile să nu fie puternic și să creeze probleme și mai mari”, spune directorul UNCSV.

Mai multe culturi vor înregistra scăderi în acest an

Așadar, în acest moment o parte din culturile agricole nu se bucură de un regim hidric corespunzător, astfel că agricultorii își pun speranțele în precipitațiile de la început de primăvară.

ADVERTISEMENT

Referitor la viitorul anului agricol, directorul UNCSV spune că este prea devreme pentru o prognoză, însă anumite culturi din acest an vor înregistra cu siguranță scăderi.

“Putem spune că suprafața care va fi recoltată cu rapiță a scăzut foarte mult față de anii anteriori. În scădere masivă este și suprafața cultivată cu floarea soarelui, în mod special datorită interzicerii la nivel european a unor substanțe de protecția plantelor fără a exista înlocuitori.

ADVERTISEMENT

Este devreme pentru estimări, primele estimări pentru culturile de toamnă se pot face după Paște, dar premizele până la această dată, pentru culturile însămânțate este că per general va fi un an mai slab decât cei anteriori”, a declarat în exclusivitate pentru FANATIK Florentin Bercu.

Măsurile împotriva COVID-19 afectează și agricultorii români

Pe lângă aceste prognoze, producția agricolă din România a fost afectată și de măsurile extreme luate în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, directorul UNCSV spune că agricultorii au mari probleme cu îngrășămintele, întrucât acestea nu mai pot ajunge în țară, iar stocurile rămase se vor epuiza foarte repede. Aceleași probleme sunt și cu pesticidele.

“Coronavirusul a creat panică și blocaje logistice. Deocamdată cea mai mare problemă este cu îngrășămintele. Nu se mai livrează din Bulgaria, Grecia și Franța. Nu mai sunt, în special îngrășăminte. Doar stocuri rămase în țară sau port, care dispar văzând cu ochii.

Totodată sunt stocuri zero la unele pesticide. Dacă nu se vor lua măsuri special vor apărea probleme și la alte inputuri care pot pune în pericol producția agricolă a României”, a mai spus Bercu în exclusivitate pentru FANATIK.

În acest sens, directorul Uniunii Naționale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal spune că a solicitat autorităților să pună la punct un culoar la nivel național și internațional, care să permită transportul de materii prime necesare agricultorilor.

“Prin poziția comună care am avut-o prin intermediul Alianței pentru Agricultură și Cooperare am solicitat autorităților române și de la Brusseles menținerea deschisă a canalelor logistice de aprovizionare rapidă printr-un culoar verde la nivel național, comunitar și extracomunitar cu semințe, îngrășăminte, pesticide, motorină, piese de schimb și alte materiale necesare desfășurării activității de producție agricole și alimentare, pentru contractele aflate în desfășurare și pentru noi comenzi/contracte”, precizează Florentin Bercu.

Acesta mai spune că există riscul ca inclusiv locurile de muncă sezoniere să fie puse în pericol, din cauza măsurilor luate de autorități, însă este prea devreme să se facă o prognoză în acest sens și speră ca situația să se remedieze după trecerea celor 30 de zile aferente situației de urgență.

Directorul uniunii agricultorilor îndeamnă la responsabilitate și la sancționarea tuturor celor care ar putea dăuna în vreun fel agriculturii din țara noastră, deja afectată de factorii amintiți anterior.

“Este un moment de cotitură și sper de trezire la realitate, a noastră tuturor românilor. Sectorul agroalimentar autohton are o importanță strategică în asigurarea siguranței și securității naționale.

Trebuie sa fim mai responsabili, mai nationalisti, patrioti si sa sanctionam drastic specula, evaziunea fiscală și acele persoane juridice sau fizice care induc în eroare consumatorii prin publicitate mincinoasă”, a mai declarat Florentin Bercu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT