De la începutul pandemiei, statul insular Kiribati și-a închis efectiv granițele, așa că pe teritoriul arhipeleagului situat în Oceanul Pacific nu a fost înregistrat nici măcar un caz de infectare cu Covid-19 în 2020 și 2021.
Problemele majore au apărut însă când Kiribati a permis revenirea în țară, la începutul acestui an, a 54 de cetățeni, mulți dintre ei fiind misionari mormoni. În ciuda faptului că înaintea de îmbarcare în avionul spre Kiribati, autoritățile din insulele Fiji i-au testat pe pasageri și de câte 3 ori, după aterizarea în insule s-a dovedit că 36 dintre ei aveau Covid.
Când numărul infectărilor a urcat până la 181, guvernul insular al Republicii Kiribati a declarat ”stare de dezastru”. Și asta în contextul în care Kiribati și alte câteva națiuni insulare din Oceanul Pacific erau printre ultimele locuri care nu înregistraseră nici un caz de Covid, mulțumită izolării de restul lumii și a controlului foarte strict al frontierelor.
Potrivit Our World in Data, doar 33% dintre cei 113.000 de cetățeni ai insulelor Kiribati sunt vaccinați complet, în timp ce 59% au primit măcar o doză. Din păcate, susține ABC News, serviciile medicale din arhipeleag sunt mai degrabă rudimentare.
De menționat că înainte de focarul apărut în această lună, Kiribati a mai avut de-a face cu doar două cazuri de infectare: membri ai unui vas de transport căruia, până la urmă, nu i-a mai fost permis să acosteze.
Conform unui doctor din Noua Zeelandă, Kiribati nu deține decât două paturi de terapie intensivă, așa că atunci când pacienții ajung în stare foarte gravă, aceștia sunt trimiși la tratament în Fiji sau Noua Zeelandă.
Kiribati a instalat acum mai multe zone de carantină, a impus măsuri de restricție a circulației persoanelor și a impus lockdown-uri. Chiar președintele Taneti Maamau a transmis pe rețelele sociale că guvernul folosește toate resursele de care dispune pentru a rezolva situația și a îndemnat oamenii să se vaccineze.
Cu toate că răspândirea virusului a atras impunerea restricțiilor anti-Covid și în Kiribati, există semne că nu toate aspectele tradiționale al vieții insulare o să se piardă. ”Guvernul a decis să permită pescuitul. Doar patru oameni vor avea voie să se urce în aceeași barcă sau să pescuiască împreună de la mal”, au anunțat guvernanții pe 27 ianuarie.