News

Ce guvern a declarat ”stare de dezastru” din cauza Covid-19. Țara nu avusese până în 2022 nici un caz de infectare

Vreme de aproape doi ani, statul Kiribati nu a avut nici un caz de Covid-19. Începutul acestui an s-a dovedit însă problematic pentru națiunea insulară, care a decretat ”stare de dezastru”.
29.01.2022 | 12:41
Ce guvern a declarat stare de dezastru din cauza Covid19 Tara nu avusese pana in 2022 nici un caz de infectare
ADVERTISEMENT

De la începutul pandemiei, statul insular Kiribati și-a închis efectiv granițele, așa că pe teritoriul arhipeleagului situat în Oceanul Pacific nu a fost înregistrat nici măcar un caz de infectare cu Covid-19 în 2020 și 2021.

Problemele majore au apărut însă când Kiribati a permis revenirea în țară, la începutul acestui an, a 54 de cetățeni, mulți dintre ei fiind misionari mormoni. În ciuda faptului că înaintea de îmbarcare în avionul spre Kiribati, autoritățile din insulele Fiji i-au testat pe pasageri și de câte 3 ori, după aterizarea în insule s-a dovedit că 36 dintre ei aveau Covid.

ADVERTISEMENT

O treime din populație este vaccinată complet

Când numărul infectărilor a urcat până la 181, guvernul insular al Republicii Kiribati a declarat ”stare de dezastru”. Și asta în contextul în care Kiribati și alte câteva națiuni insulare din Oceanul Pacific erau printre ultimele locuri care nu înregistraseră nici un caz de Covid, mulțumită izolării de restul lumii și a controlului foarte strict al frontierelor.

Potrivit Our World in Data, doar 33% dintre cei 113.000 de cetățeni ai insulelor Kiribati sunt vaccinați complet, în timp ce 59% au primit măcar o doză. Din păcate, susține ABC News, serviciile medicale din arhipeleag sunt mai degrabă rudimentare.

ADVERTISEMENT

De menționat că înainte de focarul apărut în această lună, Kiribati a mai avut de-a face cu doar două cazuri de infectare: membri ai unui vas de transport căruia, până la urmă, nu i-a mai fost permis să acosteze.

Doar două paturi de terapie intensivă în Kiribati

Conform unui doctor din Noua Zeelandă, Kiribati nu deține decât două paturi de terapie intensivă, așa că atunci când pacienții ajung în stare foarte gravă, aceștia sunt trimiși la tratament în Fiji sau Noua Zeelandă.

ADVERTISEMENT

Kiribati a instalat acum mai multe zone de carantină, a impus măsuri de restricție a circulației persoanelor și a impus lockdown-uri. Chiar președintele Taneti Maamau a transmis pe rețelele sociale că guvernul folosește toate resursele de care dispune pentru a rezolva situația și a îndemnat oamenii să se vaccineze.

Cu toate că răspândirea virusului a atras impunerea restricțiilor anti-Covid și în Kiribati, există semne că nu toate aspectele tradiționale al vieții insulare o să se piardă. ”Guvernul a decis să permită pescuitul. Doar patru oameni vor avea voie să se urce în aceeași barcă sau să pescuiască împreună de la mal”, au anunțat guvernanții pe 27 ianuarie.

ADVERTISEMENT
Tags: