News

COVID-19, virusul care a devenit viral pe internet în fake news! Adevăruri şi legende despre înfricoşătoarea pandemie

25.08.2020 | 11:44
COVID19 virusul care a devenit viral pe internet in fake news Adevaruri si legende despre infricosatoarea pandemie
ADVERTISEMENT

COVID-19 este virusul care a pus pe „hold” întreaga planetă, dar și subiectul care a devenit viral pe internet, un viral specializat în fake news! Astfel, 2020 va rămâne, în mod categoric în istorie, drept anul coronavirus, un an în care toată lumea a fost conectată la diferite surse de informații și a încercat să afle cât mai repede posibil ce se petrece.

Și cum era de așteptat, avalanșa știrilor false s-a pornit aproape imediat. În ultimele luni au existat câteva subiecte care au făcut înconjurul lumii, subiecte care s-au dovedit însă a nu avea nici măcar un sâmbure de adevăr.

ADVERTISEMENT

Printre ele, vă readuceți aminte, cu siguranță de tancurile și taburile armatei care veneau înspre București pentru a închide orașul. La un moment dat, de pe diferite conturi, se specifica chiar și ora la care capitala era zăvorâtă. Starea de urgență a trecut, însă cel mai important oraș al țării nu a avut parte niciodată de un asalt militar.

COVID-19, cum s-a transformat din virus în viral

Dacă în centrul orașului, regulile au fost ceva mai aspre, la periferie lumea și-a continuat viața liniștită. Poliția a dat amenzi pentru lipsa declarației, dar o șicană politică între cele două mari forțe, PNL și PSD, a anulat totul.

ADVERTISEMENT

Dacă vă întrebați cât de virală a fost această informație, trebuie să știți că ea a ajuns la zeci de mii de oameni numai în România. Același lucru s-a întâmplat și în alte țări. Jurnaliștii de la BBC spun că englezii au împrăștiat știrea pe WhatsApp, pentru ca, într-un final, aceasta să rămână numai pe câteva grupuri de Facebook nu tocmai credibile.

Chinezii care mor pe stradă…sau nu!

Aceasta a fost știrea de la care a plecat întreaga pandemie. BBC scrie că mai întâi a apărut informația unui virus mortal în China, apoi cea în care se construiesc de urgență câteva spitale de campanie în diferite orașe. Și panica a venit la pachet.

ADVERTISEMENT

Mai ales când s-a aflat că la Wuhan tragedia a căpătat proporții uriașe. Oamenii mureau pe stradă, cădeau pur și simplu, deși virusul nu ataca în acest fel și medicii făceau eforturi disperate să explice situația. Se părea că nimeni nu poate ajuta, cadavrele erau lăsate pe trotuar, apoi duse pe patinoare pentru că morgile erau depășite numeric.

Situația scăpa alarmant de sub control în China și BBC a notat că aceasta a fost o informație virală care chiar a speriat lumea. Mii de oameni au sunat în redacție pentru o confirmare și a fost nevoie de un comunicat oficial din partea ministerului Sănătății prin care s-a transmis că totul este fals.

ADVERTISEMENT

Elicopterele care pulverizau noaptea dezinfectant, fake news de zile mari

În privința elicopterelor care pulverizau noaptea dezinfectant pe străzi, România a stat liniștită. Având în vedere că țânțarii și căpușele din parcuri reprezintă o adevărată problemă pentru noi, oamenii n-au sperat la prea mult dezinfectant.

Bucureștenii s-au mulțumit cu o nouă gâlceavă politică, de data aceasta între Guvern și primăriile de sector. Drept rezultat, fiecare scară de bloc a primit un dispenser cu dezinfectant. A ieșit un scandal cât casa cu acuze de fiecare parte și nimeni nu a mai ținut cont că banii care se cheltuie erau bani publici. Adică ai contribuabililor.

Totuși, elicopterele au devenit și ele virale pe internet și au depășit cu mult granițele României. Marea Britanie, Columbia, Pakistan, Spania, Olanda și Italia sunt doar câteva dintre țările care au luptat cu această informație falsă, una dezmințită de fiecare executiv în parte.

Doctorul misterios care a găsit leacul

Conform BBC, informația potrivit căreia un doctor misterios a descoperit antidotul pentru coronavirus a plecat din Insulele Canare. WhatsApp-ul a fost și de această dată element cheie pentru un mesaj transmis de o femeie, în limba engleză.

Aceasta le spunea tuturor să ia o gură de apă caldă la fiecare 20 de minute pentru că, în așa fel, se spală cavitatea bucală de orice virus. Ajuns în stomac, cu ajutorul apei și a sucului gastric, COVID-19 era anihilat. Mii de oameni s-au apucat de rețeta minune, una care a fost cu greu demontată, scriu cei de la BBC.

„Adevărul este că din toate grozăviile pe care le-am auzit în perioada asta, e de departe cea mai amuzantă. Știam de ea, am citit și eu, a circulat câteva săptămâni bune pe internet acest tratament.

Dacă eram eu autorul, recunosc că aș fi mers chiar mai departe și ceream să ai și o icoană cu Arsenie Boca în mână în timp ce bei apa caldă. Vorbind serios, mă întreb cum se simt cercetătorii ăia care încearcă să ne salveze când citesc bazaconiile astea cu apă caldă. COVID-19 merge pe o schemă de tratament și apa caldă n-are legătură, vă spun sincer”, a spus pentru FANATIK, Andreea Petre, specialist în medicina de familie.

ADVERTISEMENT