News

COVID-19, virusul greu de ucis! Medicii descoperă noi moduri în care coronavirusul atacă organismul uman

23.05.2020 | 18:38
COVID19 virusul greu de ucis Medicii descopera noi moduri in care coronavirusul ataca organismul uman
ADVERTISEMENT

COVID-19 a devenit virusul greu de ucis! Se întâmplă lucrul acesta după ce medicii descoperă în continuare noi căi prin care acesta atacă omul. Se știe despre coronavirus că poate afecta nu numai plămânii, dar și rinichii, inima, creierul, chiar și degetele de la picioare.

COVID-19, virusul greu de ucis!

Toate acestea au făcut ca specialiștii să reevalueze COVID-19 și să se gândească la noi modalități de tratament, scrie The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Concret, coronavirusul ar intra în organism prin intermediul „coroanei” sale, în fapt niște protuberanțe de origine proteică. Virusul se folosește de forma acestor proteine ca de o „cheie” pentru a deschide „ușa” celulelor.

Medicii descoperă noi moduri în care coronavirusul atacă organismul uman

Oamenii de știință au mai descoperit că acest COVID-19, SARS și MERS sunt toate infecții de origine zoonotică, adică virusul își are originea în animale înainte de a ajunge la om.

ADVERTISEMENT

Când un nou coronavirus face acest salt, de la un animal la om, folosește aceleași căi de intrare pe care le-a folosit și coronavirusul SARS: proteinele numite enzima Angiotensin convertaza 2 sau ACE-2.

Aceste enzime se găsesc în celule din gâtul nostru, din nas, rinichi, plămâni, intestine. În mod normal, ele ajută la reglarea tensiunii arteriale, dar coronavirusul le transformă în poartă de intrare în corpul uman și de aceea mulți dintre pacienții care suferă de tensiune arterială sunt victime ale virusului.

ADVERTISEMENT

Un detaliu interesant este acela că virusul  COVID-19 s-a dovedit a fi mai contagios decât MERS și SARS și, de asemenea, mai letal decât gripa. Cercetătorii au descoperit că SARS-CoV-2 are de 10 ori mai multă potență de a se lega de receptorii ACE-2 decât SARS.

Medicii știu în acest moment că virusul atacă inima – îi slăbește mușchii și îi tulbură ritmul cardiac.  Atacă rinichii – atât de rău, că unele spitale din SUA n-au mai avut aparate de dializă.

ADVERTISEMENT

Atacă sistemul nervos – distruge mirosul și uneori gustul, iar uneori ajunge la creier. Creează cheaguri de sânge ce pot ucide și inflamează vasele de sânge.

Mai mult de atât, COVID-19 atacă în special bătrânii, adică acele persoane cu sistem imunitar slăbit. Nici persoanele care suferă și de alte boli, mai ales obezii nu sunt scutite de emoții.

Pacienții au simptome tot mai diverse, de la dificultăți de respirație, febră, pierderea mirosului, tuse, până la diare, vomă sau stări de confuzie. Iar alții nu au niciun fel de simptome, sunt așa-numiții asimptomatici.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT