News

Covid determină tot mai multe guverne să reimpună restricții. Țara care intră în lockdown după ce a întregistrat primul caz de boală

Națiunea insulară Tonga a descoperit primul caz de Covid de la începutul pandemiei și a intrat marți în izolare. Olanda reintroduce obligativitatea măștii și extinde utilizarea corona pass.
03.11.2021 | 16:45
Covid determina tot mai multe guverne sa reimpuna restrictii Tara care intra in lockdown dupa ce a intregistrat primul caz de boala
ADVERTISEMENT

Guvernul din Tonga a decretat o săptămână de carantină pentru insula principală Tongatapu, care include restricții de circulație de la ora 20:00 până la ora 06.00, iar locuitorilor li s-a cerut să oprească lucrul și să rămână în case, cu excepția ieșirilor esențiale, potrivit Ministerului Sănătății.

Transportul public va fi oprit, restaurantele, barurile și cluburile se vor închide, școlile și bisericile își vor închide porțile și se va impune distanțarea socială.

ADVERTISEMENT

Țara care intră în lockdown după ce a întregistrat primul caz de Covid

Restricțiile pot părea dure pentru o națiune cu un singur caz confirmat de Covid, dar până acum câteva zile, Tonga a fost una dintre puținele țări care nu au raportat nicio infecție cu SARS-CoV-2, de la debutul pandemiei.

Tonga este o țară polineziană printre cele peste 170 de insule din Pacificul de Sud și găzduiește aproximativ 100.000 de oameni. Este un arhipelag îndepărtat care se află la aproximativ 800 de kilometri est de Fiji și la 2.380 de kilometri de Noua Zeelandă.

ADVERTISEMENT

Ca și alte națiuni insulare din Pacific, acțiunile timpurii ale Tonga, declararea stării de urgență în martie 2020 și închiderea granițelor pentru cetățenii străini, au protejat-o de focarele de Covid care ar fi putut devasta țara. Aproximativ 22,1% din populație trăiește sub pragul național de sărăcie, iar dotările și echipamentele medicale sunt limitate.

De aceea, când un pasager care a călătorit din Noua Zeelandă a fost testat pozitiv miercurea trecută, mii de oameni s-au grăbit să se vaccineze, iar oficialii au avertizat populația să se aștepte la restricții pandemice.

ADVERTISEMENT

Călătorul infectat a sosit în Tonga după ce a zburat din Christchurch cu un zbor de repatriere, potrivit Ministerului Sănătății din Noua Zeelandă.

Pasagerul era complet vaccinat, a fost testat negativ în Noua Zeelandă înainte de plecarea zborului și a fost descoperit printre călătorii cazați la un hotel folosit pentru izolarea și carantina noilor sosiți în țară.

ADVERTISEMENT

Ceilalți 214 pasageri din același zbor au fost testați negativ la sosire și sunt în carantină timp de 21 de zile.

După apariția știrii despre cazul pozitiv, mii de oameni s-au grăbit la centrele de vaccinare pentru a fi imunizați contra Covid.

Până pe 25 octombrie, 31,7% din populație fusese vaccinată complet, potrivit Our World in Data.

Olanda reintroduce obligativitatea purtării măștii de protecție

Guvernul olandez a decis să reimpună măsuri restrictive, inclusiv purtarea măștilor de protecție, menite să încetinească cea mai recentă creștere a numărului infecțiilor cu Covid-19, a declarat premierul Mark Rutte.

Utilizarea unui „corona pass”, care arată dovada unei vaccinări COVID-19 sau a unui test recent negativ pentru coronavirus, va fi extinsă începând cu 6 noiembrie la locuri publice, inclusiv muzee, săli de sport și terase în aer liber, a mai spus Rutte.

Infecțiile cu coronavirus în Țările de Jos au crescut în ultima lună după ce majoritatea măsurilor de distanțare socială au fost abandonate la sfârșitul lunii septembrie și în ultima săptămână au atins cel mai ridicat nivel din iulie.

Acest lucru a forțat multe spitale să se reorganizeze pentru a face loc cazurilor urgente de Covid-19.

Într-o conferință de presă televizată, Rutte le-a cerut tuturor olandezilor, vaccinați și nevaccinați, să respecte regulile de igienă de bază și să stea acasă dacă au simptome ale unei posibile infecții.

„Propriul nostru comportament este crucial, o mare parte a politicii noastre privind coronavirusul depinde de el”, a spus premierul.

Obligativitatea purtării măștii va fi reintrodusă în magazine și în alte locuri publice, în timp ce oamenii sunt sfătuiți să lucreze acasă cel puțin jumătate din timp.

Guvernul ar putea decide săptămâna viitoare să extindă utilizarea permisului corona la locul de muncă, a spus Rutte.

Autoritățile sanitare olandeze au recomandat marți administrarea dozelor booster de vaccin împotriva Covid-19 pentru adulții în vârstă. Aproximativ 84% din populația adultă olandeză a fost vaccinată.

Începând de marți, numărul noilor infecții a crescut cu aproape 40% săptămânal la peste 300 de infecții la 100.000 de persoane, apropiindu-se de vârfuri observate anterior în iulie 2021 și în decembrie și octombrie 2020.

Tensiunea asupra spitalelor este o preocupare imediată, după cum a declarat marți, Institutul Național pentru Sănătate din țară, că internările au crescut cu 31% în ultima săptămână, pacienții nevaccinați reprezentând cele mai multe spitalizări.

Dintre persoanele testate pozitiv în ultima lună, aproximativ 52% spun că nu au fost vaccinate, în timp ce 45% spun că au fost complet vaccinate, potrivit datelor RIVM.

Tot marți, Consiliul de Sănătate al țării a recomandat ca adulții complet vaccinați cu vârsta de 60 de ani și mai mult să înceapă să primească o doză booster.

Guvernul lui Rutte adoptă în mod obișnuit recomandările consiliului.

ADVERTISEMENT
Tags: