News

Cozi de ambulanțe în fața spitalelor Covid-19. Fotografiile, distribuite pe Facebook de ministrul Sănătății

03.04.2021 | 17:26
Cozi de ambulante in fata spitalelor Covid19 Fotografiile distribuite pe Facebook de ministrul Sanatatii
ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a postat pe contul său de Facebook, un colaj făcut din două fotografii în care apar coloane de ambulanțe în fața unor spitale, ambulanțe care așteaptă să predea pacienții cu Covid-19 care au nevoie de internare.

Una dintre fotografii este realizată la un spital din Brașov, iar cealaltă la unul din București, ambele orașe confruntându-se cu o creștere importantă a numărului de infectări în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu a postat cele două imagini pentru a ilustra problemele puse sistemului sanitar de valul 3 al pandemiei.

Pacienți consultați în ambulanțe sau externați înainte de vindecare

Las aici două fotografii. Nu, nu sunt parcări de ambulanțe ci cozi în fața unor spitale care tratează pacienți Covid-19. Prima este de ieri de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, a doua este de săptămâna trecută din parcare de la București, în fața Spitalului Sf. Pantelimon”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Sursă foto: Facebook – Vlad Voiculescu

Un medic de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, Tatiana Meliceanu, a confirmat, într-o declarație pentru News.ro, supraaglomerarea spitalului.

Externez pacienţi care sunt cu evoluţie mai bună sau trimit la spitale care primesc pacienţi cu evoluţie mai bună, care pot sta pe concentratoare, nu pe oxigen de perete şi care nu au nevoie de atât de mult oxigen – Sânpetru şi CFR, sunt cele două spitale care mai au ceva locuri libere – ca să pot primi din UPU alţi pacienţi mai grav (…) Deci forţăm nişte externări pentru pacienţii care oricum trebuiau să fie externaţi pe luni, din câte am înţeles, să putem primi şi alţi pacienţi mai grav pentru că nu sunt locuri pe nicăieri, situaţia este foarte gravă. Nu sunt spitale care să intre în COVID, nu sunt dispuse spitalele să intre în COVID şi noi şi UPU ne dăm de ceasul morţii”, a declarat medicul Tatiana Meliceanu.

ADVERTISEMENT

Toate cele 74 de paturi din spital sunt ocupate, fiind puse și paturi în plus, acolo unde a fost posibil. Au fost situații în care pacienții au trebuit să fie consultați în ambulanțe din lipsă de spațiu.

Noi avem terapie intensivă doar cu numele. Nu avem medic de terapie intensivă. Avem un contract şi vine un medic de terapie care face doar la solicitarea noastră, pentru pacienţii mai gravi, dar nu avem saloane de terapie intensivă, noi avem nişte saloane la parter unde sunt ţinuţi pacienţii mai grav, unde avem debit mai mare de oxigen şi putem monta CPAP (n.r. Continuous Positiv Airway Pressure – presiune pozitivă continuă în căile aeriene) la recomandarea medicului cu care avem contract, care nu e permanent prezent aici”, a mai spus medicul.

ADVERTISEMENT