News

Cozile de la permise și înmatriculări vor dispărea. Ministerul de Interne permite deschiderea de noi puncte de lucru cu publicul

Ministerul Afacerilor Interne vrea să rezolve problema cozilor de la serviciile pentru permise de conducere și înmatriculări prin deschiderea de noi puncte de lucru.
10.03.2023 | 15:01
Cozile de la permise si inmatriculari vor disparea Ministerul de Interne permite deschiderea de noi puncte de lucru cu publicul
Reînnoirea permiselor auto se va face cu mai puțin timp pierdut la cozi/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Reînnoirea permiselor de conducere sau înmatricularea vehiculelor este o corvoadă pentru mulți români, îngroziți de perspectiva de a sta ore în șir la cozi imense pentru a parcurge etapele birocratice necesare. Pe viitor însă, procedura ar putea să decurgă mult mai repede întrucât va apărea posibilitatea înființării de noi puncte de lucru ale acestor servicii oferite populației, în alte localități decât municipiile reședință de județ.

Digitalizarea procedurilor este amânată

Unul dintre motivele cozilor care se formează la serviciile pentru permise de conducere și înmatriculări este faptul că acestea funcționează doar în orașele reședință de județ. Acest lucru nu doar că presupune un volum mare de muncă pentru angajații acestora, ci este și un inconvenient major pentru cetățenii aflați în localități mai îndepărtate care, pe lângă statul la coadă, mai pierd și foarte mult timp pe drum.

ADVERTISEMENT

Pentru rezolvarea acestei probleme, Ministerul Afacerilor Interne a luat în calcul trei soluții posibile, după cum se spune în nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică. Prima a fost înființarea de compartimente teritoriale în cadrul serviciilor publice comunitare, care să își desfășoare activitatea în unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale diferite de cele în care își au sediile serviciile publice comunitare. Însă această soluție are două dezavantaje. În primul rând este un proces birocratic greoi, pentru că trebuie identificate soluții la problemele logistice, la care se adaugă înființarea de posturi noi și procesul de ocupare a acestora.

A doua variantă analizată a fost digitalizarea completă a procedurilor, astfel încât cetățenii să nu fie nevoiți să se mai deplaseze personal la sediul serviciilor de permise de conducere și înmatriculări. Deocamdată, acest lucru nu este posibil întrucât presupune corelarea cu proceduri care urmează să fie implementate în viitor precum extinderea la scară națională a utilizării semnăturii electronice și emiterea cărților electronice de identitate.

ADVERTISEMENT

Astfel că s-a preferat o a treia variantă prin care, în cadrul serviciilor deja existente, se vor putea înființa cel mult două puncte de lucru în alte localități din județul respectiv, care să funcționeze cel puțin două zile lucrătoare pe săptămână. Practic, personalul va fi același, dar existența mai multor puncte de lucru va scurta distanțele pe care mulți cetățeni trebuie să le parcurgă, cu consecința că se vor reduce și cozile din sediile existente în orașele municipii reședință de județ.

Prefecturile vor putea depune cereri la MAI

De asemenea, și procedura birocratică va fi mai puțin complicată, urmând ca aceste puncte să fie înființate prin ordin al prefectului, după obținerea avizului Direcției generale permise de conducere și înmatriculări. „Programul punctelor de lucru se stabilește în funcție de dinamica personalului existentă la nivelul serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor și de numărul de solicitări venite din partea cetățenilor”, prevede actul normativ.

ADVERTISEMENT

În aceste puncte de lucru se vor putea derula următoarele activități:
a) preluarea documentelor necesare înmatriculării vehiculelor, respectiv emiterii permiselor de conducere;
b) înscrierea în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate a datelor prevăzute de art. 11 alin. (11) și art. 24 alin. (7) din OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice;
c) programarea pentru susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere;
d) eliberarea autorizațiilor de circulație provizorie, a plăcuțelor cu numere de înmatriculare sau provizorii, ori a dovezilor înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare sau ale permiselor de conducere, după caz.

Procedural, prefecturile care vor să deschide nou puncte de lucru trebui să trimită o propunere motivată Direcției generale permise de conducere și înmatriculări, care „o evaluează din punctul de vedere al posibilității de asigurare a tehnicii de calcul utilizate în activitatea de eliberare și evidență a permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare, conform contractelor încheiate în acest scop, precum și al implicațiilor asupra gestionării resurselor umane.

ADVERTISEMENT

Condiția este ca noile puncte de lucru să nu îngreuneze activitatea desfășurată de către serviciul public comunitar de permise și înmatriculări din județul respectiv. Din acest considerent, prefectul nu va putea emite ordinul de înființare a unui nou punct de lucru fără să aibă avizul Direcției generale permise de conducere și înmatriculări. „Sub aspectul resurselor de personal specializat, distribuirea acestuia pe teritoriul întregului județ poate conduce la sincope în activitatea serviciului public comunitar”, justifică Ministerul de Interne impunerea acestei condiții.

ADVERTISEMENT