News

Cozile de la permise și înmatriculări vor dispărea. Ministerul de Interne permite deschiderea de noi puncte de lucru cu publicul

Ministerul Afacerilor Interne vrea să rezolve problema cozilor de la serviciile pentru permise de conducere și înmatriculări prin deschiderea de noi puncte de lucru.
10.03.2023 | 15:01
Cozile de la permise si inmatriculari vor disparea Ministerul de Interne permite deschiderea de noi puncte de lucru cu publicul
Reînnoirea permiselor auto se va face cu mai puțin timp pierdut la cozi/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Reînnoirea permiselor de conducere sau înmatricularea vehiculelor este o corvoadă pentru mulți români, îngroziți de perspectiva de a sta ore în șir la cozi imense pentru a parcurge etapele birocratice necesare. Pe viitor însă, procedura ar putea să decurgă mult mai repede întrucât va apărea posibilitatea înființării de noi puncte de lucru ale acestor servicii oferite populației, în alte localități decât municipiile reședință de județ.

Digitalizarea procedurilor este amânată

Unul dintre motivele cozilor care se formează la serviciile pentru permise de conducere și înmatriculări este faptul că acestea funcționează doar în orașele reședință de județ. Acest lucru nu doar că presupune un volum mare de muncă pentru angajații acestora, ci este și un inconvenient major pentru cetățenii aflați în localități mai îndepărtate care, pe lângă statul la coadă, mai pierd și foarte mult timp pe drum.

ADVERTISEMENT

Pentru rezolvarea acestei probleme, Ministerul Afacerilor Interne a luat în calcul trei soluții posibile, după cum se spune în nota de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică. Prima a fost înființarea de compartimente teritoriale în cadrul serviciilor publice comunitare, care să își desfășoare activitatea în unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale diferite de cele în care își au sediile serviciile publice comunitare. Însă această soluție are două dezavantaje. În primul rând este un proces birocratic greoi, pentru că trebuie identificate soluții la problemele logistice, la care se adaugă înființarea de posturi noi și procesul de ocupare a acestora.

A doua variantă analizată a fost digitalizarea completă a procedurilor, astfel încât cetățenii să nu fie nevoiți să se mai deplaseze personal la sediul serviciilor de permise de conducere și înmatriculări. Deocamdată, acest lucru nu este posibil întrucât presupune corelarea cu proceduri care urmează să fie implementate în viitor precum extinderea la scară națională a utilizării semnăturii electronice și emiterea cărților electronice de identitate.

ADVERTISEMENT

Astfel că s-a preferat o a treia variantă prin care, în cadrul serviciilor deja existente, se vor putea înființa cel mult două puncte de lucru în alte localități din județul respectiv, care să funcționeze cel puțin două zile lucrătoare pe săptămână. Practic, personalul va fi același, dar existența mai multor puncte de lucru va scurta distanțele pe care mulți cetățeni trebuie să le parcurgă, cu consecința că se vor reduce și cozile din sediile existente în orașele municipii reședință de județ.

Prefecturile vor putea depune cereri la MAI

De asemenea, și procedura birocratică va fi mai puțin complicată, urmând ca aceste puncte să fie înființate prin ordin al prefectului, după obținerea avizului Direcției generale permise de conducere și înmatriculări. „Programul punctelor de lucru se stabilește în funcție de dinamica personalului existentă la nivelul serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor și de numărul de solicitări venite din partea cetățenilor”, prevede actul normativ.

ADVERTISEMENT

În aceste puncte de lucru se vor putea derula următoarele activități:
a) preluarea documentelor necesare înmatriculării vehiculelor, respectiv emiterii permiselor de conducere;
b) înscrierea în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate a datelor prevăzute de art. 11 alin. (11) și art. 24 alin. (7) din OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice;
c) programarea pentru susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere;
d) eliberarea autorizațiilor de circulație provizorie, a plăcuțelor cu numere de înmatriculare sau provizorii, ori a dovezilor înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare sau ale permiselor de conducere, după caz.

Procedural, prefecturile care vor să deschide nou puncte de lucru trebui să trimită o propunere motivată Direcției generale permise de conducere și înmatriculări, care „o evaluează din punctul de vedere al posibilității de asigurare a tehnicii de calcul utilizate în activitatea de eliberare și evidență a permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare, conform contractelor încheiate în acest scop, precum și al implicațiilor asupra gestionării resurselor umane.

ADVERTISEMENT

Condiția este ca noile puncte de lucru să nu îngreuneze activitatea desfășurată de către serviciul public comunitar de permise și înmatriculări din județul respectiv. Din acest considerent, prefectul nu va putea emite ordinul de înființare a unui nou punct de lucru fără să aibă avizul Direcției generale permise de conducere și înmatriculări. „Sub aspectul resurselor de personal specializat, distribuirea acestuia pe teritoriul întregului județ poate conduce la sincope în activitatea serviciului public comunitar”, justifică Ministerul de Interne impunerea acestei condiții.

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la...
Fiica lui Ilie Năstase s-a angajat în România! Cu ce se ocupă la 20 de ani frumoasa Alessia
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care...
Alimentele pe care ar trebui să le eviți cu orice preț și care îți „otrăvesc în mod activ” organismul, conform unui medic cardiolog VIDEO
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare...
Băiatul lui Gigi Becali s-a căsătorit în mare secret! Povestea de viață îngrozitoare a tânărului înfiat de patronal FCSB!
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi...
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până joi dimineaţă
Ţi se rupe inima! Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge...
Ţi se rupe inima! Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a...
A recunoscut totul! Cătălin Botezatu, declarații despre orientarea lui sexuală, după ce a fost criticat că este Gay: „Și cu femei, și cu bărbați...”
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile...
Alibec, îndrăgostit până peste cap. O campioană mondială la gimnastică i-a sucit mințile fotbalistului
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și...
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin...
Șef de companie de stat din Romania: 76.000 de lei pe lună. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la...
Rezultate admitere liceu 2024. Elevii află, astăzi, dacă au intrat sau nu la liceul dorit