Sport

Cozmin Gușă salută victoria Italiei la Euro 2020: „Normalitatea culturală și identitatea națională au învins și în fotbalul european”

Președintele Federației Române de Judo exultă după succesul istoric al Italiei în finala Euro 2020: „Normalitatea culturală și identitatea națională au învins și în fotbalul european”.
12.07.2021 | 17:11
Cozmin Gusa saluta victoria Italiei la Euro 2020 Normalitatea culturala si identitatea nationala au invins si in fotbalul european
ADVERTISEMENT

Mare fan al „sportului rege”, Cozmin Gușă a urmărit cu atenție Campionatul European din această vară și a dat verdictul: Italia este câștigătoarea meritorie a trofeului. Nu doar prin prisma evoluțiilor aproape perfecte, ci și datorită valorilor pe care le promovează fără încetare.

Normalitatea culturală și identitatea națională au învins și în fotbalul european”, a concluzionat președintele Federației Române de Judo la Gold FM, înclinându-se în fața strategiei bazate pe împletirea armonioasă a talentului jucătorilor din noul val cu experiența unor veterani precum Chiellini și Bonucci.

ADVERTISEMENT

Potrivit spuselor sale, „Squadra Azzurra” nu a fost, însă, unica reprezentativă care s-a bazat pe astfel de principii la turneul final. Din aceeași categorie fac parte atât Ungaria, revelația competiției, Danemarca, eliminată în semifinale, cât și Spania.

Cozmin Gușă aplaudă triumful Italiei la Euro 2020

Am avut marea plăcere și șansă să urmăresc de la cap la coadă Campionatul European. Am mai pierdut eu câteva meciuri, dar nu pe cele esențiale. L-am urmărit, m-a preocupat, sunt un vechi fan al fotbalului în general, unii zic că mă și pricep, dar în calitate de amator.

ADVERTISEMENT

Marea victorie este a spiritului național, a solidarității de echipă, a valorilor de tip prietenie, drapel, normalitate. Asta a demonstrat Ungaria, cât a stat în competiție – bravo lor! – asta a demonstrat Danemarca, atât cât a stat în competiție, eliminată în urma unui penalty inventat. Nu știu cum s-ar fi terminat, dar penalty-ul a fost inventat în favoarea englezilor.

Asta a demonstrat mai ales Bella Italia, care prin spirit de echipă, de prietenie, prin respectarea stilului național, neinventarea altor lucruri, a reușit să dea o lecție de tip fotbalistic, dar și civilizațional. Îmbinând talentul tinerilor cu experiența ”bătrânilor” – Chiellini și Bonucci sunt un cuplu senzațional și foarte bine educat – plus pasiunea pentru culori, Italia a reușit să câștige.

ADVERTISEMENT

N-a fost simplu, dar așa au fost răsplătiți și așa a fost răsplătit spiritul latin. Probabil că 80% dintre români au ținut cu Italia, n-am întâlnit prea mulți care să țină cu Anglia. De cealaltă parte, după aceste reprezentante ale normalității sunt echipele Franței și Angliei, formatate pe o structură etnică de tip colonial.

Marea majoritate a jucătorilor din aceste două echipe sunt de culoare, o omogenitate extrem de scăzută, imposibilitatea de a rezista în momentele de presiune – vă amintesc ce au pățit francezii la București, cu elvețienii, când cea mai mare vedetă din lume a sucombat, pentru că nu l-a ținut capul”, a explicat Cozmin Gușă.

ADVERTISEMENT

„Pe Mbappe nu-l ține capul, Southgate nu s-a descurcat la penalty-uri nici ca jucător”

„Săgețile” au fost direcționate apoi spre starurile reprezentativelor Franței și Angliei, în frunte cu Kylian Mbappe, care nu a reușit să transforme penalty-ul decisiv contra Elveției, în optimile de finală ale Campionatului European, partidă disputată chiar pe Arena Națională din Capitală, dar și spre selecționerul Angliei, Gareth Southgate.

Pe Mbappe nu-l ține capul, nu are un sprijin din punct de vedere identitar. E foarte orgolios, nu ascultă de antrenor și nu doar Mbappe, mai mulți jucători nici nu erau interesați de ce spunea Deschamps, iar în momentul în care analizăm comportamentul Angliei nu putem să vedem decât lipsă de omogenitate și, desigur, o cădere psihică, atât a lui Southgate, care nu s-a descurcat la penalty-uri ca jucător și mai ales acum, ca antrenor, dar și a celor care au fost puși să execute.

Ca o concluzie, este triumful valorilor de tip național, triumful identității naționale în fotbal – așa cum a fost el demonstrat de aceste echipe pe care le-am enumerat – versus înfumurarea și artificialitatea celor care erau mai mult preocupați de îngenunchierea de tip BLM (n.r. mișcarea Black Lives Matter) de la începutul partidei decât de jocul în sine.

Este un motiv de satisfacție, este un motiv de optimism că încă normalitatea se mai află la preț. Deci, doamnelor, aplaudați normalitatea din fotbal, pentru că veți fi beneficiarele directe ale normalității din viață. Noi nu ne vom lăsa cuceriți de strategia de tip LGBT și asta este vestea bună”, a explicat Cozmin Gușă.

ADVERTISEMENT