News

Cozmin Gușă trage un puternic semnal de alarmă în plină epidemie de coronavirus: „Sub acoperișul crizei și-al stării de urgență, se desfășoară o cinică și profitabilă acțiune de devalizare a bugetelor”

09.04.2020 | 15:05
Cozmin Gusa trage un puternic semnal de alarma in plina epidemie de coronavirus Sub acoperisul crizei sial starii de urgenta se desfasoara o cinica si profitabila actiune de devalizare a bugetelor
ADVERTISEMENT

Bilanțul deceselor provocate de noul tip de coronavirus pe teritoriul României a ajuns deja la 229 și tinde să capete proporții alarmante pe zi ce trece, având în vedere că ne confruntăm cu 5.202 cazuri de îmbolnăvire, dintre care doar 647 au fost declarate vindecate. În încercarea de a stopa răspândirea tot mai agresivă a agentului patogen, autoritățile au instituit o serie de măsuri drastice, impunându-le cetățenilor să rămână cât mai mult timp izolați la domiciliu.

Cozmin Gușă susține că starea de urgență va duce la apariția „neo-îmbogățiților de război”

Toate aceste restricții, culminate cu prelungirea stării de urgență pentru încă 30 de zile, după cum a anunțat președintele Klaus Iohannis, nu sunt altceva decât începutul unei acțiuni de devalizare a bugetului de stat. Cel puțin așa susține Cozmin Gușă, care anunță apariția primilor „neo-îmbogățiți de război”, în plină epidemie.

ADVERTISEMENT

Într-un text publicat pe rețelele de socializare, fostul patron al postului de știri Realitatea Plus, cooptat la sfârșitul anului trecut în Partidul Social Democrat, lansează o serie de acuzații dure la adresa șefului statului, premierului Ludovic Orban și tuturor factorilor de decizie din țară. Potrivit acestuia, se urmărește ca „favoriții puterii”, categoria mai sus menționată, să-și primească banii care „să le țină de cald pe durata crizei ce va urma”.

Textul mesajului publicat de Cozmin Gușă

Cum ne salvăm din toamnă ? Cu CREIER, BANI și SOLIDARITATE! România nu mai are … Solidaritate de grup mic în presă, cum se poate și ce va genera? Știre MAAREEE: “ Ludovic Orban i-a condus la scara avionului pe medicii care pleacă în Italia, ca voluntari timp de 14 zile!

ADVERTISEMENT

Patru dintre membrii echipei s-au îmbarcat în aeronava care a decolat din București, iar ceilalți zece membri la Timișoara, unde aeronava a făcut escală. La îmbarcare au fost prezenți premierul Ludovic Orban, miniștrii Sănătății, Apărării, de Interne, precum și șeful DSU. De asemenea, a participat și ambasadorul Italiei în România.”

Asta s-a întâmplat ieri, în plină criză (bravo medicilor pentru curaj și civism!), când cei mandatați și plătiți de către noi, ar trebui să se zdrobească să caute soluții pentru criza economică. În loc de asta, PENTRU POZĂ, 5 înalți oficiali români, adică 1 prim ministru, 3 miniștri și un înalt funcționar de stat, s-au dus să conducă la scara avionului, 4 medici, dar să-și facă neapărat și poze pe care să le publice!!!

ADVERTISEMENT

Și atenție, asta în timp ce câteva sute de întreprinzători trimiseseră deja de 4 zile la Guvern o scrisoare disperată prin care cer ajutor, pro-acțiune statală, descriind dezastrul economic care va veni. Ce nu știu întreprinzătorii, și nici dumneavoastră, este și mai grav decât pierdutul timpului pentru poze: sub “acoperișul” crizei și-al stării de urgență, se desfășoară o cinică și profitabilă acțiune de devalizare a bugetelor, pe GRUPURI MICI, care este destinată obținerii urgențe de fonduri pentru favoriții puterii sau pentru cei care-au aflat și-și vor și ei partea, bani care să le țină de cald acestor neo ÎMBOGĂȚIȚi DE RĂZBOI, pe durata crizei care va urmă. Știu că pare greu de crezut, dezvăluirile care oricum vor apărea public vor confirmă ce zic azi.

Dar ziceam în subtitlul de mai sus că “nu mai avem” creier, bani, solidaritate, într-un sens pe care-l lămuresc mai jos, și-ar trebui să descriu și ce înseamnă SOLIDARITATEA TIP GRUPURI MICI, bineînțeles cea legitimă și diferită de SOLIDARITATEA HOȚIEI, pe care am semnalat-o mai sus. Comentăm cu toții mobilizarea țărilor în fața crizei economice care, la fel ca și coronavirusul, a contaminat deja lumea într-un mod pandemic, stă-n incubație deocamdată, dar știm mulți dintre noi că va lovi năpraznic în câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

De la “pacienții mari”, de tip USA, China, Rusia, Germania, până la cei mai mici, cu exemple relevante Ungaria, Olanda, Austria și alții, țările care vor conta în viitorul apropiat, s-au diagnosticat, și-au prescris și “tratamentul de criză economică”, iar marea majoritate au început deja să-l și administreze. Ingredientele de baza ale “medicației economice” sunt cele trei pe care le-am enumerat și-n titlu: “CREIERUL”, adică potențialul intelectual atât de la vârful puterii politice, cât și de la nivelul instituțiilor naționale chemate să vină cu soluții, iar cei care-au fost preocupați de acest potențial în trecutul recent, îl au și vor beneficia de el; BANII, adică atât rezervele statale de disponibilizat în criză, cât și bonitatea bancară pe piețele financiare internaționale, de unde să te-mprumuți la nevoie (atenție, noi chiar azi sărim pe 1 miliard de euro de la Banca Mondială, că să pricepem disperarea guvernamentală și “bonitatea” noastră!); SOLIDARITATE NAȚIONALĂ, disponibilă doar pentru țările care și-au cultivat-o în mod sistemic.

Nu-i mare lucru să observăm, dacă dorim să fim corecți cu noi înșine (dorim??!), că nouă românilor ne lipsesc în cvasitotalitate fiecare dintre cele 3 “ingrediente necesare” tratamentului, deci putem prognoza cu precizie că valul crizei economice ne va lovi precis și dur, adică vom face parte din “Grupul VICTIME ECONOMICE 2020”.

Desigur că situația ar deveni aproape solvabilă pentru noi, doar în momentul în care vreun stat “MAJOR” în jocurile geoeconomice mondiale ar accepta să ne furnizeze și nouă “medicația”, din rezervele sale, dar așa ceva, deși posibil, văd că varianta total improbabilă pe termen scurt! Deocamdată putem observă doar că ne iau zilierii pentru agricultură LOR, sau buștenii pentru producția LOR (Herr Klaus!), adică se “tratează” tot pe sine, și cu niște ingrediente luate de la noi … Aaaa, și desigur, niște îngrijitori români pentru bătrânii LOR …

Câțiva dintre investitorii români care-au semnat scrisoarea pomenită mai sus m-au sunat și îngrijorați de imobilitatea și slăbiciunea guvernamentale (transparente pentru ei!), mi-au indicat, cu obidă ce-i drept, dar și cu respect, modelul unguresc de lângă noi, unde Orban al lor folosește criză că oportunitate de restartare economică, ungurii având însă resursele necesare (inclusiv cele 3 de baza!), tocmai pentru că au fost vizionari și s-au pregătit din timp (acum câteva luni, un apropiat de-al lui Viktor Orban, mi-a confirmat că reală povestea cu acesta care vinerea, în ultimii 6-7 ani, nu primește vizite și-și petrece timpul citind despre tot ceea ce e nou și valoros pe piață ideilor și cercetării mondiale, ba chiar luând legătură cu o parte dintre mințile luminate ale planetei, ceea ce e mare lucru!).

Și-uite așa, până și glumă cu ungurul Orban, “cel rău” și romanul Orban, “cel bun”, pe care-am gustat-o mulți în toamna trecută, se va inversă sigur în defavoarea noastră. Legat de investitorii români, și mie și lor ne este clar deja macro-scenariul pentru România următoarei perioade: criză economică instalată din iunie 2020 – disponibilizări în masă și tăieri de salarii – scăderea colectării de taxe cu până la 50% – întârzieri la plata pensiilor și a salariilor de la stat – imposibilitatea de a ne împrumută REZONABIL de pe piață financiară internațională – mișcări de stradă și val masiv de infracționalitate, în toamna – apoi, nu se mai știe …

Acum, dacă măcar am cădea de acord că asta se va-ntâmpla, tot n-ar fi fatal, tocmai pentru că am putea construi strategii de criză congruente cu o asemenea perspectiva gri, spre neagră. Dar, nu vom putea cădea de acord, din mai multe motive pe care le bănuiți, dar unul foarte precis: Campania electorală pentru alegerile locale, care de fapt se desfășoară chiar și-acum pe timpul crizei medicale (!), și care condamnă Puterea (Iohannis – PNL) la minciuni și măsuri greșite, dublate de acțiunile frauduloase de devalizare a bugetelor spre folosul noii clase a “îmbogățiților de război”, respectiv Opoziția la populisme ieftine și grețoase, AMBELE ATITUDINI DE NATURĂ SĂ NE CONDAMNE PE TERMEN MEDIU! Și atenție, împotriva căror atitudini nici măcar nu putem lupta, nu avem nicio șansă să schimbăm ceva în bine (știu că sună descurajant, dar aștept cu interes real să fiu contrazis, ba chiar îi invit pe cei preocupați de problematica să o facă, public sau în privat, ba m-aș și bucură că analizele lor, posibil mai coerente, să fie mai puțin pesimiste decât ale mele).

Pan-atunci, aș vrea să merg pe firul soluției mele, pe care o văd singură accesibilă la situația României de azi (și doar pe termen mediu, pe termen scurt nu mai putem face nimic!), situație pe care am prezentat-o sper argumentat în primele 4 episoade:

SOLIDARITATE TIP GRUPURI MICI

Bineînțeles că exclud acel gen de grupuri mici, de tip infracțional, care acționează chiar în aceste zile, după cum va informăm la început, și care-au fost extrem de “performanțe” prin a căpușă/fraudă bugetele statului român în ultimii 30 de ani. Dar, cum arată portretul robot al unui asemenea grup? Cam așa:

Omul de afaceri – omul politic – funcționarul de stat – protectorul din justiție – omul statului paralel.

Așa arată grupul MIC dar NOCIV, care au reușit tot prin solidarizare și cointeresare intergrupuri, iar strategia lor a fost de succes, îmbogățindu-se fără măsură în România postcomunistă. În contrapartidă, după ce-am tot analizat, eu zic că ar fi șanse pentru un model legitim de solidarizare tip grupuri mici, și-ar putea apărea destul de rapid, din nevoile iscate de perspectiva sigură a crizei economice: nevoi de generare de venituri, de supraviețuire politică, de prezervare a standardului profesional, de asigurare a unui viitor consolidat urmașilor, chiar de respect public, plus multe alte nevoi.

Nu trebuie să ne mai pierdem timpul cu deslușirea mecanismelor discrete ale acestei CRIZE INDUSE (generate cu scopul clar al SCHIMBĂRII ORDINII MONDIALE), este neproductiv oricum, devine vital însă că cei care avem ceva putere sau influență în această țară, să pricepem nu doar că în “vraiștea mondială“ care se va crea suntem pe cont propriu că țară, dar că trebuie să blocăm acțiunea distructivă a GRUPURILOR MICI NOCIVE, care azi sunt în fruntea trebii, și care pot distruge rapid și ce mai avem că potențial de regenerare. Și atenție mare, resursele noastre sunt extrem de limitate, iar devalizarea curentă , prelungită prin luna suplimentară de stare de urgență, anunțată deja de Capo Klaus, ne poate fi fatală!

Ce-ar avea bun și important un GRUP MIC, dar legitim? coeziune, încredere reciprocă, interese comune, deci energie pozitivă; și nu vorbesc aici despre grupurile de prieteni vechi, care însă ar avea un rol precis în difuzarea informațiilor intergrupuri, în perspectiva unor viitoare CLUSTERE care să fie agregate din aceste grupuri mici, pe criterii REGIONALE, PROFESIONALE, ECONOMICE, s.a. Modelul de cooperare ar putea fi dinamic în autoconstrucția sa, nici nu cred că e nevoie în acest moment de o descriere mai aprofundată. Important ar fi însă să vizualizam niște consecințe pozitive ale acțiunii acestor grupuri mici, în diverse domenii. Iar azi, aș vorbi doar despre MASS MEDIA, că să încep chiar cu domeniul unde am debutat în viață publică:

Starea de fapt: e limpede că presă în România nu-și mai îndeplinește demult rolul social, ceea ce este îngrijorător și a săpat urme nocive adânci în mentalul nostru colectiv; în lipsa unui organism comun reglator (cum era pe vremuri Clubul Român de Presă), fiecare patronat s-a descurcat în mod individualist, majoritatea transformându-și afacerea de presă preponderent în “canal de politically-shoping”, în sensul în care au deservit “clientul” din mediul politic care plătește fie că să fie el lăudat, fie că să-i fie atacat inamicul conjunctural; alții, care n-au avut clienți inițiali, au început să atace cu sau fără obiect, până când respectivii se prezentau la casierie, că să scape de dureri de cap; și-așa, s-a creat în timp o complicitate cu mediul infracțional politico-economic, pe principiul “știm c-au furat, îi criticăm până când ne dau și nouă din ‘pradă’, iar cu publicul ne descurcăm, îl fidelizăm prin alte proceduri”; desigur c-au mai existat și insule de independența și corectitudine în presă, dar care n-au putut rezistă în mainstream tocmai din pricina subfinanțării, respectiv a lipsei din peisaj a capitaliștilor români cu interes legitim în a-și publicita produsele în mass media românească, generându-i astfel acesteia venituri oneste; am tot încercat în ultimii 6-7 ani să inițiez proceduri comune prin care presă să poată scapă din acest “cerc vicios”, recunosc c-am eșuat de fiecare dată, poveștile din spatele acestor eșecuri ar fi demne de-o carte palpitantă; multe sunt de spus, majoritatea sunt însă cunoscute de către cei care citiți acest editorial, nu e oricum loc aici să insist.

Ce-i de făcut: activitatea de presă este percepută că una onorabilă, în sprijinul cetățenilor, care comportă riscuri, dar aduce utilitate și respect publice, ba chiar și celebritate pozitivă; desigur că azi nu mai e așa (cu două cauze importante, patroni de presă care și-au vândut produsul că la licitație, recte “care da mai mult,e servit”, respectiv a ofițerilor statului paralel, care-au împânzit redacțiile cu acoperiții lor, pentru a avea control, sau pentru a submina activitatea vreunui “șef indisciplinat”!), însă mai există un număr (mic!) de patroni care-ar fi dispuși să acționeze deontologic și conform regulilor breslei;

dacă în plus, sunt în postura de a-și acoperi cheltuielile din venituri “curate”, obținute din reclamă alocată conform audienței sau traficului, atunci aceștia sunt cei care pot constitui GRUPUL MIC din presă; în urmă unui pact simplu și transparent, prin care s-ar decide să respecte în activitatea lor redacțională principiile necesare unei activități corecte, implementând acest pact, la care se angajează public, ar deveni rapid “OGLINDĂ” în care s-ar vedea repede restul, ce preferă acțiuni necinstite sau de complicitate, iar populația ar avea de ales; pot da un exemplu legat chiar de banii partidelor primiți de la buget, care-au devenit cel mai eficient mijloc de MITĂ MASCATĂ, care ucide corectitudinea editorială și independența jurnaliștilor; iar asta, pentru că în baza bugetelor (din banii noștri!!) acordate presei, această se obligă atenție, nu să dea vreo reclamă despre partidul X sau Y, ci să nu atace respectivii lideri de partid, să-i atace pe alțîi în schimb, totul după o grilă comandată de către șeful curent al respectivului partid care plătește; egal adică, PROSTITUȚIE practicată de patronii din presă, care-și pun jurnalistele să “danseze la bară în chiloți tanga”, în aplauzele și ranjetele baronilor de toate culorile, care nici măcar nu scot proprii bani din buzunar, ci plătesc de la buget!!

Consecințe: dacă respectivul grup mic s-ar formă și-ar semna pactul unde, printre altele, ar decide spre exemplu, că pot încasa bani de la partide, dar fără obligații editoriale (exact așa cum sunt tratați și partenerii comerciali, care sunt taxați editorial și expuși public dacă un produs de-al lor e necorespunzător și dăunează public!), demersul editorial al acestor entități ar redeveni brusc legitim, jurnaliștii ar putea respiră din nou un aer “mai curat”, și-n aceste locuri s-ar opera iarăși cu ideea că “presă este câinele de pază al democrației”; în plan public este clar ce-am câștigă, mediatizarea corectă și dezbaterea liberă ar da posibilitatea expunerii unor inițiative și energii constructive și pozitive; în interiorul breslei, s-ar genera în mod sigur o competiție și o autoreglare, pentru că majoritatea ar vrea să se situeze în zona “premium”, și nu în zona “junk”, unde încasezi bani făcuți din hoție, și-i mai și lași pe hoți să-ndese bacșișul în elasticul chiloților jurnaliștilor tăi …; iar pentru cei care doresc să rămână în zona “junk”, ar fi alegerea lor, și-asta va fi și statutul lor public, corespunzător modificându-se și tarifele care-ar diminua corespunzător, pentru că și “prostituția profesională” este taxată într-o țară cu fundament creștin.

Desigur că asta ar genera un dezastru imediat pentru conducerile unora dintre partidele actuale, care fără această taxa de protecție plătită presei, s-ar trezi arătați în “curu gol”, și-ar mai fi un pas până la eliminarea din zona de conducere; în plus, ar fi o metodă eficientă, justificată deontologic de a scoate de la butoanele unor acoperiți din presă ofițerii statului paralel care-i exploatează conform bunului plac, mascat de-obicei sub vreo “directiva de interes național”.

Suntem destul de departe de a putea demara rapid, știu asta pentru c-am încercat (ultima dată în noiembrie 2018), însă criză poate dinamiza mișcarea înspre așa ceva, ar putea fi și-un interes pragmatic de business de a face parte din nou înființată “categorie premium”, a presei independente și care nu acceptă mită, apartenența care va aduce în timp scurt și beneficii financiare pe măsură, nemaivorbind despre respect public sau “satisfacția de grup mic” care face ceva CORECT!

Știu, am scris mult, nu-i simplu de expus pe temele astea, o să continui cu proiecția grupului mic în politică, mediul economic, justiție și …sport, acesta din urmă îl consider prioritar pentru redobândirea “vitalității naționale” într-o perioadă în care vom trăi complicat”, a scris Cozmin Gușă pe contul personal de Facebook.

ADVERTISEMENT