Life

Cozonac pufos pentru masa de Paşte. 7 reţete delicioase, pas cu pas

Cozonacul pufos este un aliment tradiţional pentru masa de Paşte. Sunt multe reţete care să vă ajute să-l faceţi, iar noi vă prezentăm şapte dintre cele mai delicioase.
20.04.2022 | 14:33
Cozonac pufos pentru masa de Paste 7 retete delicioase pas cu pas
Şapte reţete de cozonac pentru masa de Paşte Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cozonacul este dulcele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Există o multitudine de rețete din care să alegem, iar FANATIK le prezintă pe cele mai gustoase, dar și simplu de făcut.

Rețetă de cozonac fără frământare

Pentru gospodinele care urăsc frământatul, această rețetă este perfectă. Scapi de acest efort, dar te bucuri și de un cozonac de casă pe masa de sărbători.

ADVERTISEMENT

Ingredintele necesare: 1 kg de făină; 300 g zahăr; jumătate de pachet de unt; 5 ouă; 200 ml de lapte; 400 gr nucă; 5 linguri de ulei; 4 linguri cacao; coajă de lămâie; o fiolă de esență de rom; 42 g de drojdie crudă; zahăr vanilat.

Punem drojdia alături de laptele cald și două linguri de zahăr într-un bol. Punem gălbenușurile și restul de zahăr, precum și esența, uleiul, untul topit și călduț și un strop de sare. Amestecăm până obținem un aluat elastic.

ADVERTISEMENT

Pentru a face umplutura de cozonac, batem albușurile cu jumătate din zahăr. Punem și nuca și pudra de cacao. Întindem aluatul în patru părți, după ce s-a odihnit timp de o oră.

Punem umplutura pe aluat și o rulăm. Împletim cele patru părți și le așezăm în tăvi pentru cozonac. Îi mai lăsăm la crescut o oră și apoi îi punem la cuptor pentru 45 de minute.

ADVERTISEMENT

Rețetă de cozonac pufos

Lista de ingredinte pentru cozonac pufos de Paște: 1 kg făină; 2 cubulețe de drojdie proaspătă; 500 ml de lapte gras; 250 de grde zahăr tos; 200 de g de unt; 6 gălbenușuri; o linguriță sare; 3 plicuri de zahăr vanilat; coajă de lămâie; umplutură după preferință.

Începem rețeta prin a cerne făina de trei ori, încă de seara. Încălzim laptele cu zahărul și îl lăsăm la răcit. Topim drojdia cu o linguriță de zahăr și punem două linguri de făină și două de lapte. Lăsăm amestecul să crească după ce îl turnăm peste făină.

ADVERTISEMENT
Cum se face cozonacul
Cum se face cozonacul. Foto: Hepta

Așteptăm până aceasta își dublează volumul și punem laptele și cinci gălbenușuri. Frământăm pentru jumătate de oră și se lasă la dospit pentru 40 de minute.

Umplem fiecare dintre cele patru bucăți separate și le împletim două câte două. Le punem în tava de copt și le ungem cu un gălbenuș. După ce cresc în volum, le punem la cuptor pentru 45 de minute.

Cozonac cu mac

Ingrediente aluat de cozonac: 400 gr făină; 60 gr unt; 50 gr zahăr; 1 cub de drojdie de bere; 1 ou; 1 gălbenuş; 125 ml lapte călduţ; 2 linguri coajă rasă de lămâie; 1 plic zahăr vanilat; sare.

Pentru umplutua cozonacului: 200 g mac; 100 g zahăr; 150 ml lapte; 1 lingurita unt; 1 plic zahăr vanilat; 1 lingura coajă rasă de lămâie.

Dizolvăm drojdia de bere cu o lingurință de zahăr în lapte călduț. Punem și o lingură de făină și lăsăm să crească pentru zece minute.

Batem ouăle cu zahărul și un praf de sare și punem untul la înmoiat. Turnăm maiaua în făină, precum și laptele călduț și coaja de lămâie, dar și oul.

Cozonac cu mac
Cozonac cu mac. Foto: Agroland.ro

Amestecăm și punem câte puțin din untul moale. Lăsăm la dospit până când își dublează volumul.

Pentru a face umplutura, amestecăm toate ingredientele până obținem o compoziție cremoasă. Punem și vanilie, dar și coajă de lămâie.

Întindem aluatul în doi foi, punem mac și le rulăm. Mai lăsăm cozonacul la dospit pentru jumătate de oră și îl ungem cu ou. Îl coacem pentru 35 de minute.

Cozonac ardelenesc

Ingredinte necesare pentru aluat: 1 kg faină; 25 gr drojdie; 4 oua întregi; 1/2 litri lapte; 1 cană zahăr; vanilie; coajă lămâie; rom; 12 linguri ulei;

Pentru umplutură avem nevoie de: 2 albușuri de ou; 1 cană zahăr; 4 linguri de cacao; rom; 200 gr stafide; 400 g nucă.

Peste făină punem 3/4 cubuleț drojdie frecată cu 1 linguriță zahăr, 2 linguri lapte și o lingură de făină și lăsăm să creasă pentru 30 de minute, conform Rețete Unica.

Punem laptele călduț în făină, alături de ouăle bătute, ulei. Lăsăm să crească o oră. Pentru umplutură, amestecăm toate ingredintele precizate mai sus.

După ce am lăsat aluatul să crească pentru 30 de minute, îl punem la cuptor.

Budincă de cozonac

O rețetă pe care o putem face după ce cozonacul clasic se întărește, pentru a nu îl arunca! Avem nevoie de: 3 felii de cozonac întărit; 300 ml lapte; 5 ouă; 3 linguri de zahăr; esență de rom sau vanilie și câteva stafide.

Tăiem feliile de cozonac în cubulețe și le punem într-un amestec de ouă bătute, zahăr, esențe, lapte și un praf de sare. Punem noua compoziție în forme, adaugăm stafide și apoi restul de compoziție peste. Se pun la cuptor pentru 30 de minute.

Panettone

Avem nevoie de următoarele ingrediente: 600 gr făină; 100 gr zahăr; 200 ml lapte, 100 gr unt; 7 gr drojdie uscată; 2 ouă; 200 gr fructe confiate; 1 linguriță extract de vanilie; 1 lingură coajă rasă de lămâie; 1 linguriță esență rom; 1 lingură coajă rasă de portocale; 2 linguri gem de caise.

Peste făină și drojdie punem laptele, în care am dizolvat zahărul, dar și ouăle bătute, esențele și unt. Frământăm puțin, după care adaugăm și fructele confiate, iar apoi reluăm procesul.

După ce aluatul s-a dospit pentru cel puțin jumătate de oră, îl așezăm într-o cratiță rotundă și se mai lasă la crescut 40 de minute. Îl punem la cuptor tot pentru 40 de minute.

Panettone
Panettone. foto: Pixabay

Cozonac cu mac și stafide

Pentru această rețetă, avem nevoie de: 1 pachet de drojdie; 1 linguriță de zahăr; 2/3 ceașcă de apă caldă; 1 cană de unt; ¼ pahar de zahăr; ½ linguriță de sare; 2 linguri coajă rasă de lămâie; ¼ pahar de lapte praf; 2 căni de făină; semințe mac; stafide; jumătate de cană de lapte; 1 ou.

Amestecăm untul cu zahăr, sare, coaja de lamâie și lapte, apoi punem făină și amestecul de drojdie și zahăr topit în apă.

Punem aluatul la crescut pentru o oră, timp în care amestecăm mac, zahăr, stafidele și coaja de lămâie și punem apă fierbinte. Amestecăm până când obținem o pastă.

După ce împărțim aluatul, îl umplem cu compoziția de mac și îl răsucim. Cozonacii trebui copți circa o oră.

ADVERTISEMENT