Life

Cozonac pufos pentru masa de Crăciun, așa cum îl făcea bunica. Rețeta tradițională

Un cozonac pufos, preparat așa cum îl făcea bunica, nu ar trebui să lipsească de la masa de Crăciun. Află cum se prepară rețeta tradițională de cozonac.
22.12.2021 | 19:02
Cozonac pufos pentru masa de Craciun asa cum il facea bunica Reteta traditionala
ADVERTISEMENT

Un cozonac pufos nu trebuie să lipsească de la masa de Crăciun, mai ales dacă îl prepari așa cum îl făcea bunica. Trebuie doar să respecți lista ingredientelor, cantitățile recomandate și modul de preparare ca să ai parte de cel mai bun rezultat.

Fiecare gospodină prepară cozonacul în stilul propriu, dar cu această rețetă sigur vei da lovitura la masa de sărbători.

ADVERTISEMENT

Citește în continuare și află cum trebuie preparat cozonacul pentru Crăciun astfel încât să fie exact ca pe vremea bunicii.

Rețeta tradițională de cozonac pufos pentru masa de Crăciun, așa cum îl făcea bunica

Vine Crăciunul, iar pregătirile sunt în toi. Cozonacul este desertul preferat al acestei sărbători și există multe rețete după care îl poți prepara.

ADVERTISEMENT

Cea mai bună rețetă este cea tradițională de cozonac pufos, exact așa cum îl făcea bunica. Este aromat și îți va ieși totul ca la carte dacă respecți ingredientele și modul de preparare cu strictețe.

Deși îți va lua câteva ore să prepari cozonacul, tot efortul depus merită. Cozonacul va fi pe placul tău și al celor dragi. Lista ingredientelor enumerate mai jos este pentru prepararea a doi cozonaci.

ADVERTISEMENT

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 350 g zahăr
  • 8 gălbenușuri
  • coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală
  • 50 ml ulei
  • jumătate de linguriță sare
  • 14 g drojdie uscată
  • o fiolă esență de vanilie
  • un pachet de unt
  • 400 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 8 albușuri
  • 80 g pudră de cacao
  • 250 g miez de nucă măcinat
  • 25 ml esență de rom

Rețetă tradițională de cozonac. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

Se pun la încălzit 400 mp lapte, după care se topește 150 g unt. Într-un bol se amestecă făina cu cojile de lămâie și portocală, după care se face o gaură în mijloc.

ADVERTISEMENT

Separat, se bat gălbenușurile cu sarea. Zahărul se dizolvă în laptele cald. Se adaugă esența de vanilie, gălbenușurile și laptele cu zahăr în bolul cu făina. Se amestecă totul până la omogenizare.

Untul topit cu uleiul se amestecă separat. Se frământă aluatul, iar treptat se adaugă amestecul de ulei și unt.

Se acoperă cu un prosop curat de bucătărie și se lasă aluatul la dospit timp de 90 de minute, la loc cald și fără să fie curenți de aer. La fiecare jumătate de oră se scoate aluatul din bol și se frământă puțin.

În acest timp, se poate prepara umplutura pentru cozonac. Se mixează albușurile spumă împreună cu zahărul. Se încorporează apoi pudra de cacao, esența de rom și nuca. Se împarte în patru părți egale.

Aluatul se împarte în două părți egale, iar fiecare parte se mai împarte în două, iar astfel se vor obține patru bucăți de aluat.

Prima bucată se întinde într-un dreptunghi. Se întinde o parte din umplutură, după care se rulează. Se repetă procedeul și cu celelalte părți de aluat și umplutură

Se împletesc câte două rulouri și se transferă cozonacii în tăvile unse cu ulei. Se lasă la crescut în tavă timp de 45 de minute.

Cozonaci se ung cu un amestec de ou și lapte înainte de a-i da la cuptor. Opțional, poți presăra și zahăr pudră deasupra lor. Se dau tăvile la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 50 de minute.

Cozonacul pufos preparat după rețeta bunicii este gata. Poftă bună!

ADVERTISEMENT