Life

Cozonac tradițional ca la bunica acasă, rețeta pas cu pas. Secretul cu care nu dai greș niciodată

23.12.2020 | 10:39
Cozonac traditional ca la bunica acasa reteta pas cu pas Secretul cu care nu dai gres niciodata
Cozonac tradițional ca la bunica acasă, rețeta pas cu pas. Secretul cu care nu dai greș niciodată. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

FANATIK vine în ajutorul vostru cu o rețetă de cozonac tradițional, pregătit la fel ca pe vremea bunicilor noastre. Umpluți cu nucă, cacao sau rahat, acești colaci dulci vor fi un deliciu datorită unui secret care nu dă greș niciodată. 

Totul ține de pașii care trebuie urmați cu strictețe, dar și de ingredientele folosite în acest caz. De asemenea, un alt secret bine păstrat din moși-strămoși este legat de frământare, soluția care le oferă cozonacilor acea pufoșenie căreia nu-i poți rezista.

ADVERTISEMENT

Modul de preparare al unui cozonac tradițional este unul clasic și simplu. Haideți să vedem pas cu pas, în rândurile de mai jos, cum se face cel mai bun cozonac de pus pe masa de Crăciun pentru toți cei dragi!

Rețetă de cozonac tradițional, pregătit ca pe vremea bunicilor noastre

Ingrediente necesare pentru aluatul cozonacilor tradiționali: 

  • 600 grame de făină albă de calitate superioară
  • 300 ml de lapte
  • 20 grame de drojdie proaspătă sau 5 grame din cea uscată
  • 20 grame de zahăr tos
  • 5 ouă de la care se folosi numai gălbenușurile
  • esență de vanilie
  • 180 grame de zahăr pudră
  • 100 grame de unt la temperatura camerei
  • un praf de sare
  • o linguriță de coajă rasă de la o lămâie.
ADVERTISEMENT

Ingrediente necesare pentru umplutura cozonacilor: 

  • 300 grame de nucă
  • 150 grame de zahăr
  • 30 grame de cacao
  • 30 grame de unt
  • vanilie
  • un praf de sare.

Mod de preparare cozonac tradițional. Rețeta, pas cu pas:

  1. Primul pas în pregătirea celor mai gustoși cozonaci este aluatul care se face amestecând într-un bol drojdia, zahărul tos, laptele și 100 grame de făină. Se mixează toate ingredientele
  2. Se adaugă cele 5 gălbenușuri, vanilia, untul topit și răcit, zahărul pudră și coaja de la lămâie și se amestecă din nou. Se poate folosi un robot la viteză mare
  3. Se pune treptat și restul de făină, dar și praful de sare. Se poate începe frământarea aluatului, durează aproximativ 10-12 minute cu ajutorul mâinilor
  4. Bolul cu aluatul obținut se acoperă cu un prosop curat și se lasă la dospit într-un loc călduros
  5. Durează circa o oră până când compoziția își dublează volumul
  6. Între timp putem pregăti umplutura pentru cozonaci. Sfat: praful de cacao și zahărul tos se amestecă separat ca să nu facă cocoloașe, apoi se pun și celelalte ingrediente
  7. Aluatul se împarte în 4 părți egale și fiecare parte se întinde cu ajutorul unui sucitor
  8. Se pune umplutura pe fiecare foaie în parte și se rulează cozonacul. Acesta se poate împleti, în funcție de gustul fiecăruia, sau poate fi clasic
  9. Cozonacul se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă la dospit circa 45 de minute. Tava să fie acoperită
  10. După ce a crescut frumos cozonacul se unge cu un gălbenuș frecat cu zahăr
  11. Tava cu cozonaci se dă la cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 15 minute sau până când trece testul cu scobitoarea
  12. Se scot din tavă și se lasă la răcit pe un grilaj. Nu se taie fierbinte pentru că în felul acesta se încrudează
  13. După ce s-a răcit complet se poate felia cu foarte mare ușurință, felia păstrându-se întreagă
  14. Acest tip de cozonac nu face firimituri și este foarte pufos și aromat
  15. Spor la treabă, dragi gospodine!