Fotbal intern

STEAUA-DINAMO. Crăciunescu regretă: “Am greşit” Cine era FIARA

STEAUA-DINAMO. Ion Crăciunescu a dezvăluit pentru FANATIK.RO că derby-urile dintre Steaua-Dinamo care se disputau înainte de 1989 erau partide adevărate faţă de cele de acum. Fostul mare...
10.04.2016 | 16:40
STEAUADINAMO Craciunescu regreta Am gresit Cine era FIARA
ADVERTISEMENT

STEAUA-DINAMO. Ion Crăciunescu a dezvăluit pentru FANATIK.RO că derby-urile dintre Steaua-Dinamo care se disputau înainte de 1989 erau partide adevărate faţă de cele de acum. Fostul mare arbitru internaţional a acceptat cu plăcere să ne vorbească despre cum a trăit şi cum se pregătea înaintea unor astfel de meciuri.

STEAUA-DINAMO. Orice arbitru de atunci îşi propunea să arbitreze Steaua-Dinamo, iar apoi aveai în cap să prinzi meciuri internaţionale. Dacă ajungeai să arbitrezi derby-ul fotbalului românesc, atunci însemna că ai valoare ca arbitru. Însă înainte de 1989 meciurile dintre cele două formaţii erau derby-uri adevărate. Valoarea jucătorilor era incredibilă, iar valoarea antrenorilor era la fel de mare. Fie că era vorba de meciuri Mircea Lucescu-Ienei sau Mircea Lucescu-Anghel Iordănescu”, spune Crăciunescu.

ADVERTISEMENT

“Jucam şah înainte de Steaua-Dinamo”

STEAUA-DINAMO. Ion Crăciunescu ne-a dezvăluit cum se pregătea înaintea meciurilor Steaua-Dinamo: “Niciodată nu am avut de-a face cu presiune externe, venite de la vreuna dintre părţi. Nu am avut probleme nici măcar cu Valentin Ceauşescu. Eu vă spun că nu există un arbitru care să spună că a fost influenţat în vreun fel de acest om. Cum mă pregăteam eu? Foarte simplu. Îmi plăcea să joc şah. Nu mă mai gîndeam deloc la alte lucruri”.

“Am greşit cînd l-am eliminat pe Cămătaru”

STEAUA-DINAMO. Fostul mare arbitru ne-a povestit şi despre faptul că a făcut şi el greşeli în astfel de meciuri Steaua-Dinamo. “Nu sînt perfect. Am mai greşit şi eu. Îmi aduc aminte că în primăvara lui 1989, în Ghencea, la derby-ul Steaua-Dinamo, scor 2-1, am greşit cînd l-am eliminat pe Rodion Cămătaru. Îmi pare rău şi acum. În prima repriză îi dădusem un galben, dar am rămas cu impresia că îl avertizasem pe Dorin Mateuţ. Apoi, la o altă fază, în partea a doua, Cămătaru a şutat în minge după ce fluierasem.

ADVERTISEMENT

I-am dat cartonaş galben, ştiind că nu mai are avertisment. Imediat a apărut Marius Lăcătuş lângă mine, şi a început să strige: Nu am avut ce face, şi i-am dat şi roşu. Însă, dacă ştiam că lui Cami îi dădusem şi primul galben, atunci nu i-l mai acordam pe al doilea. În astfel de derby-uri nu are rost să rupi echilibrul pentru o asemenea fază, dar am crezut că el nu mai are deloc cartonaş”, a rememorat Ion Crăciunescu.

“Boloni era o fiară”

STEAUA-DINAMO. Ion Crăciunescu ne-a vorbit şi ce jucător îi făcea pe timpuri mari probleme pe teren în meciurile Steaua-Dinamo. Atenţie: acesta nu a fost sub nici o formă Marius Lăcătuş!

ADVERTISEMENT

“Cu Loţi Boloni aveam cele mai mari probleme dintre toţi jucătorii pe care îi întîlneam într-un meci Dinamo-Steaua. Avea o răutate pozitivă. Ştia să pună presiune pe arbitri. Ştia toate trucurile, protesta, cerea explicaţii, ştia să ţină de minge ca să întîrzie repunerea jocului. Pe de o parte îl admiram pentru acel fel de a se comporta. Nu făcea însă gesturi nesportive. Însă era o fiară, dar vreau să notezi că în limita regulamentului. Ce Lăcătuş? Loţi îmi făcea cele mai mari probleme”, a încheiat Crăciunescu.