Fotbal intern

Crăciunescu, arbitrul unui meci aranjat în România: „Era blat! Am şi scris în raport“. De ce s-a supărat pe Mircea Lucescu: „Mă aşteptam să-mi ceară scuze…“

28.05.2020 | 17:27
Craciunescu arbitrul unui meci aranjat in Romania Era blat Am si scris in raport De ce sa suparat pe Mircea Lucescu Ma asteptam sami ceara scuze
ADVERTISEMENT

Ion Crăciunescu a fost unul dintre cei mai buni arbitri români din istorie, dar a activat într-o vreme în care meciurile aranjate în fotbalul românesc nu erau nicidecum ceva ieşit din comun, ba, uneori, reprezentau regula de desemnarea a învingătoarei.

Crăciunescu: „Voiau să mă dea afară, că mi-am bătut joc de meci“.

Invitat la o emisiune online, fostul mare arbitru şi-a amintit de o partidă de… poveste. Deşi nu a vrut să numescă formaţiile implicate, acesta a precizat, totuşi, că meciul cu pricina a avut loc în Oradea.

ADVERTISEMENT

„Dădeam ture pe teren într-un meci din vestul țării, la Oradea. Am băgat fluierul în buzunar, după vreo 20 de minute. Era blat! Am și scris în raport. Am început să alerg pe teren. Mă întrebau jucătorii cine bate, că a ieșit mingea afară. ‘Cine vreți voi, mă!’. După, m-au chemat la Federație. Voiau să mă dea afară, că mi-am bătut joc de meci.

Am avut noroc cu Nicolae Secoșan (n.r. – fost jurnalist sportiv), care a spus în comentariul lui că a fost blat. Altfel, eram mâncat! Eu venisem cu mașina de la Vâlcea până la Oradea și voiam să fac un antrenament măcar“, a mărturisit râzând Crăciunescu la GSP.

ADVERTISEMENT

Fostul arbitru a comentat şi acuzele pe care le-a primit din partea lui Mircea Lucescu, pentru prestaţia dintr-un Steaua – Dinamo din martie 1989, partidă care s-a încheiat 2-1 în favoarea „militarilor“.

Crăciunescu: „Mă aşteptam să îmi ceară scuze (Lucescu), pentru că pe ceilalţi i-a sunat…“

„Ne-a anulat un gol valabil şi ne-a dat doi oameni afară! Vaişcovici şi Cămătaru! Voi ce ziceți? Plus că meciul a durat până în minutul 96. De fapt, până a marcat Steaua. După ce a înscris, gata, s-a terminat meciul!“, a sunat declaraţia lui Mircea Lucescu, sugerând un arbitraj voit ostil şi părtinitor.

ADVERTISEMENT

Crăciunescu nu a rămas dator şi a ţinut să-l corecteze, precizând că ultimul gol al Stelei a fost mult mai devreme decât îşi amintea antrenorul. Mai mult, l-a taxat pe Lucescu pentru răscolirea trecutului şi pentru tratamentul diferit pe care i l-a arătat.

„Mircea Lucescu a făcut o mare greșeală că s-a băgat în aceste discuții. Mă așteptam la un altfel de comportament din partea lui. A greșit! M-a menționat și pe mine la un moment dat, că am prelungit 6 minute un meci și s-a dat gol în minutul 96, dar, de fapt, golul s-a marcat în minutul 86. Mă rog, 86, 96… tot aia e. Mă așteptam să mă sune, să-mi ceară scuze, pentru că pe ceilalți i-a sunat, din ce am înțeles“, a precizat fostul arbitru tot pentru GSP.

ADVERTISEMENT

La final, a dezvăluit şi care era metoda prin care se încerca influenţarea arbitrilor în acele timpuri. Din cele spuse de Crăciunescu, nimeni nu punea presiune directă pentru un arbitraj favorabil, dar existau personaje influente care făceau… sugestii.

„Stăteai la masă și mai veneau invitați, niște tipi foarte deștepți. Erau foarte competenți, deștepți, vorbeai cu ei la masă și trebuia să stai să procesezi. Povesteau diverse lucruri și spuneau cât de mult țin cu una dintre echipele pe care urmai să le arbitrezi. Ei nu sugerau nimic, înțelegeai tu din discuție“, a spus Crăciunescu.

Ion Crăciunescu are 230 de partide arbitrate pe prima scenă din România. De asemenea, a avut o carieră internaţională deosebită. A fost la centrul la Europeanul de tineret din 1988, la finala Europeanului de Juniori din 1992 sau la semifinala Cupei Intercontinentale din 1995. Cel mai important duel arbitrat vreodată a fost finala Ligii Campionilor din 1995, dintre Ajax şi AC Milan, câştigată de olandezii „karatistului“ van Gaal.

ADVERTISEMENT