Craiova a fost capitala Oscarurilor teatrului românesc, orașul găzduind unul din cele mai importante evenimente din lumea artistică, gala anuală UNITER.
Anul acesta, premiile au fost acordate la Teatrul Național Marin Sorescu, în sala Amza Pellea, actorii fiind distinși nu doar cu statuetele UNITER, ci și cu vorbe frumoase din partea celor invitații și aplauzele răsunătoare ale spectatorilor.
Cea de-a 33-a ediție UNITER nu a fost una oarecare. Luni, 26 mai, s-au marcat trei momente cu totul speciale. În primul rând, s-au împlinit 175 de ani de teatru la Craiova, 550 de ani de atestare a orașului și 35 de ani de la înființarea UNITER. La eveniment a fost prezentă ministrul Culturii, Natalia Intotero, care a înmânat un premiu de excelență pentru UNITER.
La rândul lor, Fundația Pro Cultura Magdalena și Ovidiu Buluc au fost recompensați cu Premiul Mecena pentru sprijinul acordat de-a lungul anilor. Gala a fost transmisă live pe paginile de Facebook și YouTube ale UNITER, dar și pe site-ul oficial. Artiștii au fost întâmpinați pe covorul roșu de Ana Maria Onisei, iar energia s-a simțit din plin. Seara a fost regizată de Bobi Pricop, aflat la a patra colaborare la rând cu UNITER, iar scena s-a transformat într-un câmp de trandafiri, inspirat din Monet, mulțumită scenografului Cosmin Florea.
N-a lipsit nici muzica din cadrul galei. Pe scena de la Craiova au urcat Andra Andriucă, COJO și Iulian Canaf, printre alții. După îndelungi deliberări ale publicului și juriului formați din profesioniști ai teatrului s-a decis ca marele câștigător al ediției UNITER din acest an să fie spectacolul „Richard al III-lea” de la Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa Harag Gyorgy, în regia lui Istvan Albu, care a obținut și premiul pentru cea mai bună regie.
La actorie, Vlad Udrescu a strălucit cu rolul titular din „Hamlet” și a plecat acasă cu premiul pentru cel mai bun actor în rol principal. La capitolul feminin, laureată a fost Oana Mogoș, pentru piesa „Regina nopții”.
Ștefan Mihai a fost recunoscut pentru rolul din „A douăsprezecea noapte”, iar Silvana Negruțiu a impresionat în „Părinți”. Oana Micu a luat premiul pentru cea mai bună scenografie, iar Adrian Sitaru a fost premiat pentru video designul din „O nuntă însângerată”.
Gala a fost, așadar, plină de momente care mai de care mai spectaculoase, unele distincții venind ca niște adevărate surprize atât pentru câștigători cât și pentru cei din sală. Premiul de Excelență „Ion Caramitru” a fost acordat Festivalului Internațional ATELIER din Baia Mare, iar Festivalul Shakespeare de la Craiova a fost onorat cu premiul Președintelui.
Premii speciale au mers și către proiecte care sprijină teatrul tânăr și comunitățile locale precum Moara Artiștilor din Zalău sau Festivalul D-butan-t din Sfântu Gheorghe. Un moment cu totul emoționant a fost acordarea unui premiu post-mortem traducătorului Bogdan Budeș, ridicat de fiul său. Publicul a luat și el parte la întreaga ceremonie, votându-și online preferații.