News

Craiova a fost la un pas să fie cumpărată de arabi! Noaptea în care Rotaru a vrut să se retragă

10.08.2018 | 12:11
Craiova a fost la un pas sa fie cumparata de arabi Noaptea in care Rotaru a vrut sa se retraga

Craiova a fost la un pas să fie cumpărată de arabi! Punctul de cotitură al Universității a avut loc cu ceva timp în urmă. Astfel, Mihai Rotaru, patronul lui CS Universitatea Craiova, este inamicul numărul unu pentru Adrian Mititelu, finanţatorul lui FC U Craiova, dar totodată şi omul care a adus Băniei primul trofeu după o pauză de 25 de ani. În această vară, formaţia lui Rotaru din Liga 1 Betano a câştigat Cupa României, după ce a învins cu 2-0, pe „Arena Naţională”, surpriza competiției, fosta divizionară secundă FC Hermannstadt din Sibiu, care, pe lângă parcursul remarcabil din Cupă, a reușit și promovarea în prima ligă sub bagheta antrenorului Alexandru Pelici. A urmat însă ratarea din Supercupă în compania CFR-ului

Întâlnirea „de taină” din 2016

Însă, dacă lucrurile merg acum foarte bine din toate punctele de vedere pentru patronul formaţiei care se bucură şi de sprijinul Primăriei din Craiova, nu aceleaşi lucru se putea spune şi în urmă cu doi ani. Ce s-a întâmplat? FANATIK a aflat că în 2016, Mihai Rotaru a fost la un pas să îşi retragă definitiv sprijinul financiar de la echipă. Motivul?

Într-o şedinţă „de taină”, seara târziu, spre un miez de noapte din anul amintit mai sus, la care au mai participat alţi doi asociaţi de ai săi, Adrian Andrici şi Laviniu Beze, Rotaru a anunţat că, la trei ani distanţă de când a preluat echipa, se află în pierdere, și deloc minoră, nici mai mult, nici mai puțin de 7 milioane de euro. Minus uriaș! Cei doi parteneri ai săi au făcut, însă, tot posibilul să îl convingă pe Rotaru să nu plece în acel moment, iar acesta a acceptat să mai rămână o perioadă până când pierderile vor ajunge „măcar” la 4 milioane de euro. Andrici şi Beze i-au spus lui Rotaru că uşor, uşor o să îşi recupereze din banii investiţi, deoarece CS U Craiova o să înceapă să crească în valoare şi evident că vor urma şi vânzările de jucători. Planul „ascuns” al lui Andrici şi Beze a fost să îl facă pe Rotaru să renunţe definitiv la ideea plecării, iar acest lucru s-a şi întâmplat până la urmă. Pentru că, ulterior, CS U Craiova a început să vândă fotbalişti pe bandă rulantă, iar Rotaru a reuşit să facă un profit de peste 10 milioane de euro! Cu care și-a acoperit „gaura” de care aminteam, de 7 milioane de euro, și a rămas și cu ceva „caș” cu care să acopere și „găurile” din echipă.

Craiova, la un pas să fie cumpărată de arabi! Punctul de cotitură al Universității. Rotaru în costum maro
Craiova, la un pas să fie cumpărată de arabi! Punctul de cotitură al Universității. Investitorii care au dorit să ia Dinamo s-au reorientat la un moment dat către Craiova

A plecat o echipă!

Din Bănie au plecat, rând pe rând, Bogdan Vătăjelu, Andrei Ivan, Andrei Vlad, Vladimir Screciu, Alex Băluţă şi Gustavo. După şedinţa din urmă cu doi ani, însă, conducătorii Craiovei au decis să scape, în primul rând, de jucătorii cu salarii mari din lot, pe care nici nu îi considerau că aduc un plus la echipă, iar balanţa salarială din club s-a mai echilibrat. Astfel că uşor, uşor jucători precum Costin Curelea, Viorel Ferfelea, Nuno Rocha, Taher Bawab sau Cristian Bălgrădean au fost îndepărtaţi de la echipă. Salariile acestora erau între 8.000 şi 10.000 de euro pe lună, iar politica respectivă s-a dovedit a fi una foarte bună pentru echipa craioveană.

Vătăjelu a fost primul „tun”: 1.300.000 de euro

La sfârşitul anului 2016, în vacanţa de iarnă, oltenii au vândut primul fotbalist în străinătate. Pentru 1.300.000 de euro, Bogdan Vătăjelu a fost cedat la Sparta Praga. „Mă bucur că s-a oficializat transferul. Au meritat toate sacrificiile. Și când am ajuns la Craiova a fost un pas important în cariera mea și mă bucur că am ajuns la nivelul să mă transfer în străinătate. Nu m-a interesat ce concurent o să am pe post, nu știu cine e, dar cu siguranță dacă joacă la Sparta Praga e un jucător bun. Clar mă voi lupta pentru postul meu, îmi doresc să joc titular. Dacă muncești mult, poți ajunge unde îți dorești”, spunea atunci Vătăjelu. Mihai Rotaru a trebuit să îi dea 260.000 de euro şi patronului clubului Metalul Reşiţa, Cătălin Rufă, de unde venise Vătăjelu în Bănie, reprezentând 20% din suma de transfer, conform înțelegerii inițiale.

Craiova, la un pas să fie cumpărată de arabi! Punctul de cotitură al Universității. Vătăjelu aleargă după minge
Craiova, la un pas să fie cumpărată de arabi! Punctul de cotitură al Universității.

Andrei Ivan a majorat prețul: 3.000.000 de euro

Învăţaţi cu gustul banului, oltenii au dat un nou tun financiar după alte 6 luni. În iulie 2017, Andrei Ivan a fost transferat la FK Krasnodar pentru 3 milioane de euro, iar conducerea Craiovei putea să ajungă chiar la 4 milioane de euro cu tot cu bunusuri financiare trecute în contract. Din păcate, însă, Ivan nu s-a impus la echipa din Rusia. Între timp, a fost împrumutat la Rapid Viena. Din cei 3 milioane de euro, Rotaru a trebuit să cedeze 500.000 de euro către Sporting Piteşti, club de unde a fost adus Ivan în Bănie.

Vlad a forțat cu scandal transferul la FCSB pe numai 400.000 de euro

Următorul transfer al lui Mihai Rotaru a fost unul intern. Deşi nu luase în calcul cedarea unor jucători la echipe din Liga 1 Betano, totuşi oltenii au fost oarecum obligaţi să îl vândă pe portarul Andrei Vlad la FCSB, după ce internaţionalul U19 intrase în conflict cu conducerea lui CS U. Deranjat că fiul său nu primeşte şanse să joace la Craiova, tatăl goalkeeper-ului s-a certat cu Rotaru şi i-a spus acestuia că este gata să rupă unilateral contractul cu CS U cu orice risc. După ce jucătorul nu a mai fost luat în cantonament, Gigi Becali a intrat pe fir, iar după câteva zile de discuţii cu Rotaru, Andrei Vlad a fost transferat la FCSB pentru numai 400.000 de euro.

Screciu a deschis „balul” de vară cu 2.000.000 de euro

Adevăratele „tunuri” le-a dat Mihai Rotaru în această vară, după ce echipa craioveană a câştigat Cupa României și le-a crescut cota tuturor jucătorilor. În mare secret, Vladimir Screciu a fost vândut pentru 2.000.000 de euro la Genk. Imediat după ce actele au fost parafate, internaţionalul de tineret al oltenilor a declarat: „Dragii mei, credeam că acest moment va veni cât mai târziu, dar iată că e timpul să o apuc pe alt drum. Așa cum deja ați aflat, din sezonul următor voi fi jucătorul echipei Genk. Sper că am luat o decizie bună și că nu vă voi dezamăgi. Îmi va lipsi fantasticul nostru stadion. Îmi va fi dor de suporterii noștri și de cântecele lor atât de frumoase. Da, chiar și înjurăturile unora dintre voi, atunci când nu jucam prea bine, îmi vor lipsi. Plec puțin trist că nu am realizat mai multe în tricoul Științei, dar parcă nici o Cupă a României nu sună rău. Mă înclin în fața colegilor, a antrenorilor și a întregului staff. Sunt sigur că vor câștiga Supercupa și, recunosc, îmi este puțin ciudă că nu voi putea fi alături de ei. Astăzi m-am trezit din visul cel mai frumos al oricărui copil născut în Oltenia, acela de a juca la Universitatea Craiova. Vă mulțumesc și vă sunt recunoscător pentru tot. PS: Nu am schimbat culorile”.

Craiova, la un pas să fie cumpărată de arabi! Punctul de cotitură al Universității. Iulian Laurentiu Popescu si Vladimir Screciu in meciul de fotbal dintre Astra Giurgiu si Agroland Timisoara, in cadrul play off-ului Ligii 1 Betano, desfasurat pe Stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, luni 23 aprilie 2018. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Craiova, la un pas să fie cumpărată de arabi! Punctul de cotitură al Universității.

Băluţă a plecat la Slavia Praga pentru 2.650.000 de euro

Cel mai important transfer al verii pentru CS U Craiova a fost cedarea căpitanului Alex Băluţă la Slavia Praga pentru 2.650.000 de euro. Curtat cu insistenţă de Gigi Becali în iarnă, internaţionalul oltenilor a rămas în cele din urmă în Bănie, iar în această vară a prins primul să transfer în străinătate. „După 10 zile de negocieri intense, clubul Universitatea Craiova a ajuns la un acord cu formația Slavia Praga pentru transferul definitiv al căpitanului Alexandru Băluță. Alex, îți mulțumim pentru tot ceea ce ai realizat la Știința, îți dorim mult succes și să fii un ambasador al Universității Craiova în Europa”, a fost comunicatul oficial după ce s-au înţeles toate părţile implicate în transfer.

Cunoscut ca unul dintre patronii din fotbalul românesc care vinde cel mai bine în străinătate, Gigi Becali a vorbit despre transferurile pe care Mihai Rotaru le-a făcut în ultimul timp: „Stăteam cu Meme de vorbă şi discutam despre Rotaru. Omul ăsta chiar este un bun afacerist şi un băiat deştept. Şi-a dat seama că în cupele europene echipa lui nu face mare brânză, nu face rezultatele pe care le face Steaua şi a început să vândă jucători. Bravo lui! Pe Băluţă aveam şi eu să dau banii aia, dar nu mi-l dădea mie Rotaru pe aceşti bani”, a declarat Becali

Gustavo a dat Bănia pe China pentru 800.000 de euro

Mihai Rotaru și-a continuat majorarea contului din bancă: brazilianul Gustavo a vrut să plece și, pentru 800.000 de euro, a fost lăsat să schimbe aerul și continentul, astfel că va juca în China, la Liaoning. Marcel Popescu, preşedintele clubului din Bănie, a explicat: „Situaţia lui Gustavo este o situaţie atipică, în general, dar frecvent întâlnită la jucătorii aflaţi în ultimul an de contract. Gustavo, fiind unul dintre golgheterii echipei, a atras atenţia mai multor cluburi. Cei din China s-au mişcat mai repede şi au făcut ofertă direct jucătorului, prin impresar. Nu este un secret, pe un an şi jumătate i-au dat 1,2 milioane de euro net. Asta înseamnă 800.000 de euro salariu net pe sezon. Nici n-am încercat să forţăm nota şi să-i cerem lui Gustavo să semneze cu noi un alt contract”.

Craiova, la un pas să fie cumpărată de arabi! Punctul de cotitură al Universității. Gustavo Vagenin il felicita pe Alexandru Mitrita dupa golul marcat in meciul de fotbal dintre FC Botosani si CS Universitatea Craiova, contand pentru semifinala retur a Cupei Romaniei, desfasurat pe Stadionul Municipal din Botosani, miercuri 9 mai 2018. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Craiova, la un pas să fie cumpărată de arabi! Punctul de cotitură al Universității.

Mangia, mână liberă la transferuri!

După ce a câştigat Cupa României, Devis Mangia a primit mână liberă la achiziții de la patronul Mihai Rotaru. Astfel, chiar dacă nu prea i-a ieşit cu transferul italianului Fausto Rossi, totuşi patronul oltenilor i-a permis să îşi aducă acum la echipă fotbaliştii pe care îi doreşte el, însă doar în limitele financiare impuse de club.

Craiova, la un pas să fie cumpărată de arabi!

Mai mult de atât, în primăvara acestui an, au existat discuții avansate pentru preluarea clubului Dinamo de către un investitor străin, negocierile cu Ionuț Negoiță purtându-se prin intermediul omului de afaceri Adrian Thiess. Discuțiile au ajuns într-un punct avansat, însă nu au dus la nicio finalitate până acum, în condițiile în care patronul Ionuț Negoiță a reușit să plătească datoria de 2 milioane de euro către Nicolae Badea și să ridice sechestrul pus pe acțiunile clubului. FANATIK a aflat că investitorul străin a avut și o altă țintă în cazul în care afacerea Dinamo cade și echipa pe care a pus ochii a fost Universitatea Craiova. Un club sănătos, cu unul dintre cele mai cochete stadioane din Europa, care adună meci de meci zeci de mii de fani la stadion și fără datorii. Chiar dacă l-ar fi costat mai mult decât Dinamo, investitorul s-a interesat și de posibilitatea de a prelua Universitatea Craiova, Mihai Rotaru nu ar fi spus „nu” afacerii, iar discuțiile continuă și în acest moment.

5.450.000 de euro au intrat în conturile Universității Craiova în această vară din transferurile lui Screciu, Băluță și Gustavo