Fotbal international

Analiza lui Andrei Vochin: Craiova a învins greu Honvedul lui Lăpușneanu: Proști, dar mulți!

02.08.2019 | 10:56
Analiza lui Andrei Vochin Craiova a invins greu Honvedul lui Lapusneanu Prosti dar multi

Universitatea – Honved ar fi putut fi un mare afiș pe la mijlocul anilor 80. Craiova noastră și Steaua ungurilor strângeau în același timp pe teren o pleiadă de fotbaliști care, în ziua de azi, ar fi valorat sute de milioane de dolari. Cu Balaci într-o parte și Detari în cealaltă, zecile de mii de oameni, strânși pe vechiul ”Central” sau pe încă actualul ”Nepstadion”, rebotezat ”Ferenc Puskas” (două arene surori, din acelea cu pistă, zămislite de părinți comunști), ar fi gustat un adevărat show. Un spectacol în care mingea, mângâiată fin de gleznele artiștilor, ar fi icnit de plăcere. Astăzi, din păcate, ea, mai degrabă, a urlat de durere.

7,6 milioane de euro este valoarea lotului lui Honved conform transfermarkt

23,95 milioane de euro este valoarea lotului Craiovei conform transfermarkt

Cu un lot de 3 ori mai valoros decât al adversarilor, Craiova s-a chinuit să-și ia dreptul de a merge mai departe. A avut nevoie de 210 minute de lupte și o serie de lovituri de departajare pentru a scăpa de un competitor lipsit de orice veleități artistice, dar care s-a apărat incotinuu, cu acerbicia cu care honvezii au luptat mereu pentru a-și păstra drepturile.

Analiza lui Andrei Vochin după Craiova-Honved: Autobaza lui Cârțu era pistol cu apă

De mult n-am mai văzut o echipă străină care să fie atât de străină de fotbal. Probabil asta și-a spus și italianul Giuseppe Sannino când a acceptat să preia frâiele formaâiei din Budapesta. Niște băieți bine clădiți, mulți trecuți de 1,90 m, cu priviri violente și mijloace de luptă pe măsură, au fost însă disciplinați tactic și instruiți în cel mai pur stil herrerian să se apere pe tot parcursul celor două manșe. Cu un asemenea ”har” fotbalistic, singura șansă a lui Don Beppe era să pună blindatele în fața propriei porți și să nu le lase să plece de acolo nici în ruptul capului. Vreo 7 din cei 11 care evoluau în același timp nu cred că au văzut cum e treaba în terenul advers. S-au așezat într-un 5-3-1-1 cu unicul scop de a bubui orice minge se apropia de careu, astfel încât rare au fost momentele când juveții n-au avut în față dublaj sau chiar triplaj. Vorba lui Lăpușneanu: Proști, dar mereu mulți.

0 șuturi pe poartă a avut Honved în 120 de minute

Autul, singura schemă de atac

Pe joc ofensiv, singura schemă pregătită a părut a fi cea a auturilor. Executantul, un fundaș central, Kamber pe numele lui, arunca sfera în careul nostru chiar și de pe la centrul terenului, acolo unde vreo trei malaci se chinuiau s-o trimită spre poarta lui Pigliacelli. Îndemânatic și forțos băiatul. Păcat pentru ei că la loviturile de departajare International Board nu permite încă execuția cu mână. Motiv pentru care, forțat să dea cu piciorul, Kamber a mai făcut o gaură în gazonul și așa precar din Bănie. Și aproape că i-a pasat lui Pigliacelli, deschizând astfel cu succes pentru noi seria penaltyurilor din final.

Nepotul Sucă al marelui Kukoci

În lipsă de fotbaliști, puctul de atracție al adversarilor a devenit Tonci Kukoc, a cărui principală calitate era aceia că se înrudește pe linie directă cu un mare sportiv al acestei planete. Unchiul său, Toni Kukoc, fost baschetbalist legendar, a înobilat parcursul triumfal în NBA al celor de la Chicago Bulls în anii 90, acolo unde, împreună cu Michael Jordan, Scottie Pippen sau Dennis Rodman au creat un adevarat dream-team.

Tonci îi vine nepot. I-a moștenit alura și cam atât. Un fizic elegant pentru baschet, dar mătăhalos pe terenul de fotbal. Dacă la asta mai adaugi frizura chilugă, ceafa consistentă și tatuajele care i-au invadat trupul, imaginea de mare sportiv a unchiului se transformă în cea a unui bodyguard de discotecă de țară. Iar în ceea ce privește relația cu mingea, ea s-a demonstrat a fi la fel de drăgăstoasă precum e cea a cerberului de la intrare cu nepofitul care nu și-a achiziționat masă în stabilimentul apărat de un asemenea personaj.

Pus să joace fotbal, Tonci s-a dovedit distractiv pentru noi. I-a pasat decisiv lui Ivanov în careu pentru a doua mare ocazie din meci a Craiovei (min.22), a ”furat-o” printre piciaore de vreo trei ori în preajma propriului careu, a ajuns să centreze de vreo două ori, dar a făcut-o prin spatele porții. Vestea proastă e că a fost înlocuit la startul prelungirilor și că Bărbuț n-a mai putut să-și facă de cap pe flancul stâng al defensivei lor.

17 pase bune a reușit Tonci din 30 de încercări, conform InStat ?

În schimb, acest Sucă al lui nea Toni Kukoc a fost primul care a sărit la bătaie, fiind demult exilat pe bancă, în finalul încins de petarda acelui tâmpit din peluza olteană. În sfârșit, nimerise sportul pe care ar fi putut să-l practice cu succes, unul în care să nu-l încurce mingea.

Posesie ca la handbal

Contra unui astfel de adversar, Craiova n-a prea găsit instrumentele cu care să se impună. A avut mingea, evident, în cea mai mare parte din timp, dar a plimbat-o ca la handbal, de pe o parte pe alta a terenului, fără a-și crea mari oportunități de gol. Cred că ocaziile ratate în tur au fost mai clare decât cele de ieri, chiar dacă raportul șuturilor a fost zdrobitor în favoarea juveților.

21-1 pentru Craiova a fost raportul șuturilor, conform InStat

Oltenii n-au ajuns în situații clare de finalizare prea des pentru că, pe atac pozițional, viteza de pasare a fost de multe ori prea scăzută (aici starea gazonului a fost un adversar mai puternic decât Honved), iar dinamica jucătorilor mult prea lentă. Izolându-i pe Bărbuț într-o extremă și pe Vătăjelu în alta, Papură a vrut să lărgească frontul defensiv al adversarului, numai că astfel, oamenii din centru, Ivanov, Cicâldău și Mateiu, au fost nevoiți în permanență să lupte în inferiorități numerice. Mai mult, extremele n-au fost niciun moment schimbate, pentru a juca având piciorul de bază la interior. Astfel, de multe ori, atât Bărbuț, cât și Vătăjelu (iar mai spre final Ioniță) au ajuns să se întoarcă spre poartă și să șuteze cu piciorul mai slab.

Doar 8 din cele 21 de șuturi expediate de craioveni au prins cadrul porții

Mirko Piglicaelli a fost eroul Craiovei în meciul cu Honved
Mirko Piglicaelli a fost eroul Craiovei în meciul cu Honved

Craiova n-a avut un plan B

Sarcina oaspeților a fost ușurată și de lipsa unui plan alternativ în tabăra olteană. Papură a mers pe o singură idee, fapt dovedit și de schimbările făcute. Toate cele 4 modificări (una forțată de accidentarea timpurie a lui Martici) au fost post pe post. Chiar eram curios să văd cum ar fi spart zidul maghiar un cuplu de atacanți Fortes – Roman sau cum ar fi funcționat Ioniță în spatele lor, într-o modificare de sistem din 4-3-3 în 4-4-2. Cu atât mai mult cu cât, o asemenea defensivă supranumerică ar fi avut nevoie pentru a putea fi destrămată de un atacant mult mai puternic decât Roman. De un target-player care să știe să joace cu spatele la poartă și să aibă forța de a se lupta cu adversarul, pentru a deschide culoarele celor veniți din linia a doua.

Atenție, vin fotbaliștii!

Una peste alta, Craiova și-a atins scopul, chiar dacă pentru a elimina o echipă net inferioară a avut nevoie de loviturile de departajare, acolo unde inspirația lui Pigliacelli, precizia lui Ioniță, Fortes și Cicâldău, dar și grobianismul tehnic al adversarilor i-au ajutat să mergă mai departe. De săptămâna viitoare, lucrurile se schimbă. În fața oltenilor va sta AEK Atena, o echipă de două ori mai valoroasă. Cel puțin pe hârtie. Cu Sabail și Honved, ai noștri fură favoriți. Acum vor fi out-sideri. Asta însă nu înseamnă și dinainte învinși. Așa că, vorba cântecului: Hai, Craiova, hai, băieții!

42,7 milioane de euro e valoarea lotului lui AEK Atena, conform transfermarkt

 

Top 3 jucători de la Universitatea conform Index InStat

Mirko PIGLIACELLI – 319 Index InStat

A fost jucătorul numărul 1 al gazdelor, în special pentru prestația de la loviturile de departajare, acolo unde a apărat 3 din cele 4 șuturi ale adversarilor. În interiorul celor 120 de minute n-a avut niciun șut pe poartă, dar a ieșit corect pe toate centrările. În plus, a reușit 7 pase lungi corecte din 9 încercări.

Stephan ACKA  – 310 Index InStat

A avut un procentaj de 95% acțiuni reușite pe tot parcursul meciului. A câștigat  15 dueluri din 19, iar la construcție a fost extrem de îngrijit, având un procentaj de 99% pase corecte. Adică a greșit o singură pasă din 69!!!

Renato KELICI – 308 Index InStat

L-a secondat cu brio pe Acka. A câștigat 93% din duelurile directe (14 din 15) și-a câștigat toate luptele aeriene (9 din 9) și a avut un procentaj de 89% al paselor corecte.