Sport

Craiova are din nou două echipe în Liga 1 după 21 de ani! Cum a arătat ultima oară clasamentul

14.05.2021 | 09:49
Craiova are din nou doua echipe in Liga 1 dupa 21 de ani Cum a aratat ultima oara clasamentul
Craiova are din nou doua echipe in Liga 1 dupa 21 de ani! Cum a aratat ultima oara clasamentul
ADVERTISEMENT

Craiova va avea, după 21 de ani, două echipe în Liga 1. Oltenii intrau în mileniul al doilea cu două formaţii: Universitatea și Extensiv, fosta Electroputere Craiova, însă bucuria avea să fie de scurtă durată.

Sărbătoare mare pe Ion Oblemenco, după ce echipa lui Adrian Mititelu a revenit în Liga 1 la zece ani distanță de ultima prezență, iar Eugen Trică și elevii săi au făcut baie de șampanie.

ADVERTISEMENT

Adrian Mititelu a trecut prin clipe grele și s-a războit ani în șir cu toată lumea pentru a-și vedea din nou visul împlinit, după ce a luat echipa din liga a patra în 2017.

Universitatea Craiova versus FC U Craiova 1948, noul derby din Liga 1

Universitatea Craiova va împărți din sezonul viitor stadionul cu marea rivală din oraș, FC U Craiova 1948, considerate de aripa dură a fanilor de la Peluza Sud, adevărata Universitatea Craiova. Spiritele s-au încins în Bănie încă din finalul acestui sezon, când ultrașii echipei lui Mititelu au vandalizat autocarul rivalei din oraș.

ADVERTISEMENT

Echipa lui Mititelu îi poartă și mai multă pică clubului patronat de Mihai Rotaru, după ce FC U Craiova 1948 a pierdut dreptul de a folosi denumirea istorică de „Universitatea Craiova”, marca și brandul, dar și procesul de dezafiliere a clubului.

Conflictul dintre cele două cluburi ar putea escalada și mai mult, mai ales că ambele vor juca pe același stadion, iar Liga Profesionistă de Fotbal va trebui să programeze meciurile în așa fel încât programul să nu se suprapună. FC U Craiova 1948 plătește o chirie de 10.000 de euro pentru fiecare meci jucat pe noul stadion „Ion Oblemenco”.

ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova vs FC U Craiova 1948, reeditarea duelului din sezonului 2013-2014

Nu va fi pentru prima oară când cele două mari rivale se vor afla în competiție directă. În sezonul 2013-2014, Universitatea Craiova (n.r. CS U Craiova, denumirea de atunci) și FC U Craiova se luptau pentru promovarea în Liga 1, iar orașul fierbea înaintea confruntărilor directe.

CS U Craiova, echipa înfinițată de Primărie și-a disputat meciurile pe vechiul stadion „Ion Oblemenco”, în timp ce echipa lui Mititelu, aflată în plin război cu autoritățile locale, a fost exilată la Drobeta Turnu-Severin, ambele meciuri directe aveau să se încheie la egalitate, scor 0-0.

ADVERTISEMENT

Echipa primăriei avea însă să promoveze, în timp ce Craiova lui Mititelu se desființa în 2014, după ce a fost dezafiliată de către Federația Română de Fotbal, spre disperarea finanțatorului. Echipa avea să fie resuscitată trei ani mai târziu, iar acum a revenit pe prima scenă a fotbalului românesc.

Orașul Craiova a avut ultima oară două echipe în Liga 1 în anul 2000

Orașul Craiova va fi singurul din provincie care va avea două echipe în sezonul viitor din Casa Pariurilor Liga 1, Clujul fiind ultima capitală de județ care a trimis două echipe în prima ligă în 2015.

Pentru Craiova este însă departe de a fi o premieră, ultima dată când orașul a avut două formații în prim plan a fost în anul 2000, când Universitatea Craiova și Extensiv au luptat până în ultima clipă pentru rămânerea în Divizia A, cea din urmă nereușind să se salveze la finalul sezonului și se întoarcea în B după doar un an de la promovare, iar în 2002 clubul avea să se desființeze.

Universitatea Craiova avea atunci să câștige meciul direct cu Extensiv scor 3-0 în Bănie, iar la meciul retur universitarii aveau mare nevoie de victorie pentru a se salva de retrogradare și au câștigat cu 3-2, un meci despre care Sorin Cârțu a recunoscut că a fost blat, Extensiv fiind deja retrogradată matematic.

Sorin Cârțu a recunoscut blatul dintre Universitatea Craiova și Extensiv: „Le-am dat meciul”

Sorin Cârțu era pe banca celor de la FC Extensiv Craiova, care a retrogradat la finalul campionatului de pe locul 18, cu doar 17 puncte, în timp ce Universitatea Craiova a terminat abia pe locul al 13-lea, la două puncte peste locurile de baraj. În acel meci de pe Extensiv, Ristea și Rotaru au marcat pentru Extensiv, iar pentru Universitatea au punctat Claudiu Niculescu (2) și Silvian Cristescu.

Practic, cu cele trei puncte din meciul cu Extensiv, Universitatea a reușit să se salveze de la prima retrogradare din istorie, iar „Sorinacio” a recunoscut mâna de ajutor întinsă pentru moștenitoarea Craiovei Maxima: „Le-am dat meciul atunci celor de la Universitatea. Cam toate meciurile din acest sezon erau așa, fiindcă îi puseseră pistolul la cap lui Mihăilescu. A fost doar o chestie așa să-i perpelim puțin când am condus cu 2-1. Nu se punea problema atunci să nu le dăm meciul”, a șocat fostul antrenor anul trecut în emisiunea Fotbal Plus, la Oltenia TV.

Suporterii din Craiova au pus o presiune uriașă pe cei de la Extensiv la acel meci, la care echipa pregătită de Emil Săndoi avea nevoie neapărat de victorie, iar jucătorii celor de la Extensiv au fost amenințați de ultrașii Universității. Chiar și în aceste condiții, Extensiv a condus cu 2-1, în final însă a cedat cu 3-2. Tot Sorin Cârțu are explicația: „Dacă noi ne opuneam atunci, cei de la Universitatea erau ca și retrogradați. Și așa au avut mari emoții să scape. În tur ne-au bătut pe bune cu 3-0, dar cu Chivulete care a făcut japcă”, a mai spus fostul mare fotbalist.

  • 21 de ani au trecut de când Craiova a avut ultima oară 2 echipe în prima ligă
  • 2014 e anul în care Universitatea Craiova și FC U Craiova 1948 s-au întâlnit ultima oară
  • 18 e locul pe care termina Extensiv, în timp ce Universitatea încheia sezonul pe locul 13
  • 2015 e anul în care un oraș din provincie a avut ultima oară două cluburi în Liga 1: CFR și Universitatea

  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – CFR Cluj: 3,60 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT