News

Sergentul care a ajuns căpitanul Craiovei: “N-am putut ierta Steaua”

CSU Craiova - FCSB se joacă în etapa a 16-a din Liga 1 Betano. Rivalitatea celor două echipe este arhicunoscută, chiar dacă de-a lungul timpului o serie de jucători au evoluat la ambele echipe....
29.10.2017 | 12:00

CSU Craiova – FCSB se joacă în etapa a 16-a din Liga 1 Betano. Rivalitatea celor două echipe este arhicunoscută, chiar dacă de-a lungul timpului o serie de jucători au evoluat la ambele echipe. Costică Ştefănescu este, de departe, cel mai important nume care a îmbrăcat atât tricoul Stelei, cât şi pe cel al Universităţii Craiova. VEZI IMAGINILE FOTO ÎN GALERIA FOTO.

Costică Ştefănescu este considerat, în unanimitate, drept cel mai complet libero din istoria fotbalului românesc. Eleganţa şi simţul anticipaţiei au fost, printre altele, cele mai importante atuuri în jocul celui care a fost căpitan al Universităţii Craiova şi al echipei naţionale a României. Chiar dacă numele său este legat pe vecie de marile performanţe obţinute de echipa din Bănie la începutul anilor ’80, fostul internaţional român şi-a început cariera de fotbalist în Ghencea. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi din Cupa Romaniei

Când a debutat Costică Ştefănescu la Steaua

Născut în Bucureşti, pe 26 martie 1951, Costică Ştefănescu a făcut primii paşi în fotbal la Steaua Bucureşti. Orice copil născut în capitală visa cu ochii deschişi că va purta tricoul uneia dintre cele trei mari echipe bucureştene. Viitorul mare fundaş s-a îndrăgostit iremediabil de formaţia din Ghencea. “Pe vremea copilăriei mele nu exista decât celebra CCA. Aşa că spre clubul lui Alecsandrescu, Tătaru, Apolzan, Voinescu şi Bone m-au dus paşii. Am intrat şi m-au primit. Zavoda mi-a fost primul antrenor. Nici acum după atâţia ani nu-i pot uita sfaturile”, şi-a reamintit Costică Ştefănescu în cartea “Campioana unei mari iubiri”.

La patru ani după ce intrase pe porţile Complexului Sportiv din Ghencea, Costică Ştefănescu debuta, pe 1 iunie 1969, în tricoul “roş-albaştrilor”, în meciul Steaua-Rapid 2-0. Cu toate că a debutat când avea 18 ani, ca atacant, viitorul căpitan al echipei naţionale a României nu a avut viaţă lungă în Ghencea. În cele cinci sezoane, Costică Ştefănescu a jucat 77 de meciuri şi a marcat 9 goluri în tricoul Stelei. Mare proporţie din meciurile jucate au fost din postura de rezervă.

Mesaj dur de la antrenorul Craiovei

Inevitabilul s-a produs în vara anului 1973, Steaua Bucureşti îl dorea pe Ştefan Sameş, fost junior al echipei din Ghencea, care juca la Universitatea Craiova, iar Costică Ştefănescu a fost folosit ca monedă de schimb. Decizia l-a doborât pe fotbalistul de 22 de ani. “N-am putut dormi toată noaptea. A doua zi am luat-o năuc prin oraş până am obosit. Ai mei au încercat să mă liniştească, spunându-mi că poate o să se întâmple ca şi cu Sameş. În sinea mea simţeam că nu se va întâmpla asta. Am simţit ură. Eu nici acum, după atâţia ani, nu pot ierta Steaua pentru că m-a dat drept “necorespunzător”.

Costică Ştefănescu ajungea la Universitatea Craiova, echipă care tocmai ratase titlul de campioană a României în faţa lui Dinamo. Tânărul fotbalist intra într-un vestiar unde legea o făceau Ion Oblemenco sau Petre Deselnicu. Constantin Cernăianu, antrenorul oltenilor, l-a luat tare încă de la prima vedere. “Mi-a zis cam aşa >”.

Cum a ajuns să joace libero la U Craiova

Plecarea de la Steaua a însemnat şi demisia din Armata Română, unde avea gradul de sergent major. La Universitatea Craiova nu a fost titular din start, mai ales că juca la mijlocul terenului. Dorinţa lui Cernăianu s-a realizat la finalul sezonului 1973-74, când oltenii au devenit campionii României, chiar în primul sezon al lui Costică Ştefănescu la formaţia din Bănie. La trei ani de la venirea la Craiova a fost mutat pe postul de libero, acolo unde a cunoscut consacrarea. Adrian Păunescu a fost omul care a venit cu ideea.

“Totul a început în 1976, la Făgăraş, unde am susţinut un meci de pregătire. Apărarea juca foarte slab şi Adrian Păunescu i-a zis lui Teaşcă să mă treacă libero. Teaşcă s-a conformat, am trecut libero şi am jucat bine. După şase etape din campionat s-a accidentat Constantinescu şi, din acel moment, a început cariera mea de libero. La Reşiţa, 2-3 cu CSM”.

Pasul până la obţinerea banderolei de căpitan a fost făcut aproape imediat. Universitatea Craiova devenise o forţă în fotbalul românesc, apogeul fiind atins în sezonul 1982-83, când echipa din Bănie a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA. Marile performanţe din acea perioadă s-au datorat, în bună măsură, şi jucătorului pe care Steaua l-a considerat drept necorespunzător în vara anului 1973.

378 de meciuri a jucat Costică Ştefănescu pentru Universitatea Craiova în perioada 1973-1986

7 trofee a câştigat alături de Universitatea Craiova: 3 titluri de campion (1973-74, 1979-80, 1980-81) şi 4 Cupe ale României (1976-77, 1977-78, 1980-81, 1982-83)