News

Creatorul Dogecoin a dat verdictul: ”Industria monedelor virtuale perpetuează mitul îmbogățirii rapide, pentru a extrage bani de la persoane disperate și naive”

Unul dintre creatorii Dogecoin atrage atenția asupra pericolelor din industria monedelor virtuale, care face mai mult rău decât bine celor care vor bani.
15.07.2021 | 18:47
Creatorul Dogecoin a dat verdictul Industria monedelor virtuale perpetueaza mitul imbogatirii rapide pentru a extrage bani de la persoane disperate si naive
ADVERTISEMENT

Unul dintre creatorii Dogecoin pare să se fi revoltat împotriva conceptului la care chiar și el a pus umărul, cel al criptomonedelor.

Jackson Palmer a dispărut din social media în ultimii ani. A făcut primii pași în 2019, când și-a șters tot conținutul video de pe YouTube și când și-a setat profilul de Twitter ca privat.

ADVERTISEMENT

După aceste două decizii, nici măcar nu s-a mai preocupat să își facă apariția pe rețelele sociale; atât de înverșunat a devenit împotriva acestora încât nici când Dogecoin a atins niveluri record, în urmă cu câteva luni, nu s-a preocupat să își dea cu părerea în legătură cu acest moment.

Totuși, după aproape doi ani de activitate, Palmer a revenit pe rețelele sociale, mai exact pe Twitter, unde a publicat un mesaj care să ne (re)amintească un lucru important: criptomonedele sunt o fraudă și au fost asta dintotdeauna.

ADVERTISEMENT

”După ani la rând în care le-am studiat, cred că criptomonedele sunt o tehnologie de dreapta, hiper-capitalistă, construită în principiu pentru a amplifica bogăția susținătorilor, printr-o combinație de evitare a taxelor, o supraveghere legislativă redusă și raritate impusă artificial” este mesajul foarte tăios publicat de Palmer cu privire la monedele virtuale.

Acesta susține că, deși marii fani ai monedelor virtuale susțin că acestea sunt o alternativă viabilă la băncile clasice, datorită naturii descentralizate, adevărul e că ambele concepte au o problemă comună: oamenii bogați.

ADVERTISEMENT

Jackson Palmer atrage atenția (și are și dreptate în această privință) că mare parte din comunitatea crypto este controlată de ”un cartel puternic de bogătani” care transformă finanțele descentralizate într-un sistem de care beneficiază mai ales cei din vârf, notează gizmodo.com.

Monedele virtuale au avut un an destul de dificil. Bitcoin, cea mai cunoscută monedă de acest fel, de altfel și prima criptomonedă din istorie, a ajuns la un vârf de 63.000 de dolari la jumătatea lui aprilie și s-a prăbușit o lună mai târziu, ajungând la ceva mai mult de 30.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Dogecoin a avut o perioadă bună, de asemenea, după ce a explodat la 68 de cenți per monedă, crescând vertiginos de la 6 cenți pentru un Doge.

Palmer mai atrage atenția că ”industria crypto se folosește de o serie de conexiuni dubioase, de influenceri plătiți și de outlet-uri media de tip pay-for-play, pentru a perpetua un mit de îmbogățire rapidă, prin care sunt extrași bani de la persoane disperate financiar și naive.”

Acesta afirmă că exploatarea financiară a existat și înainte de monedele virtuale, însă crypto este creat aproape în special pentru a-i face pe profitorii din vârf cât mai avantajați, în timp ce cei vulnerabili nu au nicio șansă.

Palmer consideră că lumea crypto a luat cele mai rele părți din sistemul capitalist (corupția, frauda, inegalitatea), la care se adaugă sisteme computerizate care limitează intervențiile (audituri, legi taxe), care pot oferi un ajutor persoanelor obișnuite.

ADVERTISEMENT