Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, a fost cel care a creat sceneta care i-a scos din sărite pe religioși. Regizorul de teatru a avut o reacție halucinantă și a susținut că nu s-a inspirat din „Cina cea de Taină” în momentul controversat de la deschiderea JO Paris 2024.
Fastuoasa ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 nu a fost lipsită de controverse. Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei din capitala Franței, a stârnit furie în rândul unor grupuri de creștini.
Regizorul de teatru francez a pus în scenă un tablou cu câteva drag queens, un model transgender, un cântăreț aproape dezbrăcat întruchipându-l pe zeul grec Dionisos și un copil, scenetă inspirată din faimosul tablou „Cina cea de Taină” al lui Leonardo da Vinci, care înfățișează ultima masă a lui Iisus Hristos și apostolilor săi înainte să fie răstignit.
Reprezentanții Biserici s-au declarat stupefiați de imaginea pusă în scenă la Jocurile Olimpice. Inclusiv organizatorii competiției de la Paris și-au cerut scuze pentru sceneta controversată. În schimb, Thomas Jolly a reacționat într-un mod halucinant.
Deși parodia după „Cina cea de Taină” este ușor sesizabilă, Thomas Jolly susține că nu s-a inspirat din faimoasa pictură a lui Leonardo da Vinci în momentul în care a gândit punerea în scenă. De asemenea, regizorul francez a mărturisit că nu a vrut să denigreze nicio comunitate religioasă.
„Nu vei găsi niciodată în mine vreo dorință de a batjocori, de a denigra ceva. Am vrut să fac o ceremonie care să repare, care să împace. Tot ceea ce reafirmă valorile Republicii noastre (…) Cred că a fost destul de clar, pe această masă vine Dionisos.
El este acolo pentru că este zeul sărbătorii (…), al vinului, și tatăl lui Sequana, zeița râului Sena. Ideea a fost mai degrabă să organizăm un mare festival păgân legat de zeii Olimpului… Olimpul… Olimpismului”, a declarat Thomas Jolly, citat de Le Figaro.
Thomas Jolly a vorbit și despre scena în care Maria Antoaneta a apărut decapitată, ținându-și în mână capul. În tot acest timp, Gojira, o formație franceză de heavy metal și cântăreața de operă franco-elvețiană Marina Viotti au interpretat „Ca ira”, un cântec revoluționar francez.
„Nu a existat nicio glorificare a acestui instrument al morții care era ghilotina. Dacă ne folosim munca pentru a regenera (…) diviziunea, ura (…) și aceasta continuă să progreseze, atunci cred că am făcut puțină pace (…), atunci ar fi mare rușine”, a mai spus Thomas Jolly.
În afară de „Festivitatea”, secvența în cadrul căreia a fost pusă în scenă parodia nefericită a Cinei de Taină, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 a stârnit entuziasm în rândul privitorilor.
Thomas Jolly nu înțelege motivele pentru care parodia controversată a Cinei de Taină a stârnit un val de reacții negative. Principala misiune a lui Thomas Jolly, pe lângă sport, a fost să pună în scenă măreția istoriei și a culturii franceze.
„Este normal să se ridice anumite întrebări atunci când vrem să includem pe toată lumea și să nu excludem pe nimeni. Nu ne-am dorit să fim subversivi. Ne-am dorit să vorbim despre diversitate.
Diversitatea înseamnă să fim toți împreună. În Franța, avem ceea ce se numește libertate artistică. Suntem norocoși că trăim într-o țară liberă”, au fost cuvintele lui Thomas Jolly.