Life

Creatura care a fost observată pe teritoriul României. Vine iarna în țara noastră și stă în apropierea satelor și comunelor

Creatura observată pe teritoriul României obișnuiește să vină iarna pe teritoriul nostru și stă în apropiere de sate și comune.
15.02.2025 | 07:00
Creatura care a fost observata pe teritoriul Romaniei Vine iarna in tara noastra si sta in apropierea satelor si comunelor
Ce creatură a fost observată pe teritoriul României. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Recent, pe teritoriul României a fost observată o creatură care vine iarna și stă în apropiere de sate și comune. Este vorba despre o pasăre răpitoare de mici dimensiuni și anume șoimul de iarnă.

Unde trăiește șoimul de iarnă de iarnă

Șoimul de iarnă este o pasăre de pradă din familia șoimilor. Acest șoim este asemănător cu vânturelul roșu, însă este mai mic decât acesta. De multe ori, șoimulețul de iarnă este văzut pe câmpuri, în căutare de rozătoare mici, dar și pe marginea șoselelor, așteptând o pradă mișcătoare.

ADVERTISEMENT

Acest șoim este un oaspete de iarnă în zona Deltei Dunării. Este găsit mai ales în apropiere de localitățile rurale. Șoimul de iarnă este cel mai mic dintre răpitoarele din Europa, cu o lungime a corpului de 26 – 33 cm. Cu toate acestea, este agil și rapid.

La masculi, greutatea este de aproximativ 125 –210 grame. Femela este mult mai mare, cu o greutate de 190 – 300 g. Șoimii de iarnă au o anvergură a aripilor cuprinsă între 50 și 73 cm. Capul și spatele masculului sunt gri, în timp ce pieptul și abdomenul sunt de culoare crem-ruginiu, cu striuri închise. Femela are un penaj maroniu pe spate și pal roșiatic, având striuri pe abdomen.

ADVERTISEMENT

Cu ce se hrănește șoimul de iarnă

Șoimul de iarnă de hrănește cu păsări mici, precum ciocârliile, vrăbiile sau fâsele, și preferă puii tineri, care nu sunt experimentați. Mai mănâncă și mamifere mici, insecte și șerpi. Pasărea sosește în aprilie în cartierele de iernare.

În general, femela depune 4 – 5 ouă, având o dimensiune de 40 x 31,5 mm. În medie, incubația durează 28 – 32 de zile, fiind asigurată de femelă în proporție de 90%. În această perioadă, femela e hrănită de mascul.

ADVERTISEMENT

La eclozare, puii cântăresc aproximativ 13 grame. Aceștia devin zburători la 29 – 31 de zile, dar rămân dependenți de părinți pentru încă patru săptămâni. Ajung la maturitate sexuală la un an, dar cei mai mulți cuibăresc doar în al doilea an.

ADVERTISEMENT

Masculul este cel care asigură, în general, hrana familiei, la fel ca în cazul altor păsări răpitoare, notează Wikipedia.

Șoim de iarnă
Șoimulețul de iarnă. Sursa foto: Pixabay

Unde a fost văzut șoimul de iarnă în România

Pasărea a fost observată, de curând, în mai multe locuri din România. De exemplu, la finele lunii ianuarie, șoimulețul de iarnă a fost văzut în Sânpaul, județul Harghita. O altă înregistrare este de pe 29 ianuarie, atunci când această specia a fost observată în municipiul Bacău.

Șoimulețul de iarnă a fost observat și în Traian, județul Constanța, pe 26 ianuarie, dar și în județul Iași, la Larga Jijia (25 ianuarie) și Delta Moldovei (20 ianuarie), conform înregistrărilor de pe rombird.ro.

Au mai fost înregistrări și pe 18 ianuarie (Istria, județul Constanța), 15 ianuarie (Maliuc, județul Tulcea) și 8 ianuarie, tot la Istria. Astfel, creatura pare că e din ce în ce mai prezentă pe teritoriul României.