Creatura care întinerește în loc să îmbătrânească. A fost descoperită recent și ar putea revoluționa medicina. Oamenii de știință susțin că aceasta nu face parte din „majoritatea animalelor” de pe planeta noastră.
Viețuitoarea care revine la stadiul de adult când îmbătrânește. A fost găsită în urmă cu ceva vreme și e importantă pentru medicină. Cercetătorii au dezvăluit că are capacitatea de a inversa procesul de îmbătrânire.
Specialiștii au aflat că Mnemiopsis leidyi, cunoscută și sub denumirea de „nucă de mare”, face parte din categoria descoperirilor incredibile. Creatura transparentă este asemănătoarea meduzei, fiind unicul animal despre care se știe că are anus temporar.
Potrivit Livescience, aceasta poate inversa procesul de îmbătrânire atunci când se află în situații de vulnerabilitate, printre care se numără lipsa hranei sau rănirea. „Nuca de mare” poate regresa la stadiul de larvă.
În această etapă deține două tentacule utilizate pentru procurarea mâncării. Oamenii de știință transmit că această regresie este esențială pentru că în stadiul adult creatura nu mai dispune de aceste tentacule vitale.
Acesta este motivul pentru care aduce noi perspective asupra biologiei marine. În plus, experții spun că reprezintă un mijloc foarte bun către înțelegerea unor mecanisme de regenerare și întinerire care ar putea avea implicații majore pentru știința medicală.
Întinerirea acestei specii „confirmă faptul că dezvoltarea inversă ar putea fi mai răspândită decât se credea anterior”, au spun cercetătorii care au studiat „nuca de mare”, mai arată sursa citată anterior.
Un studiu internațional publicat recent arată că „nuca de mare” reprezintă a treia specie animală cunoscută și prima din încrengătura Ctenophora (meduze pieptene) care are această capacitate de întinerire.
Celelalte două viețuitoare care au această abilitate sunt „meduza nemuritoare” (Turritopsis dohrnii) și „tenia câinelui” (Echinococcus granulosus). În ceea ce privește locul în care trăiește oamenii de știință spun că este vorba de vestul Oceanului Atlantic.
Cu toate acestea creatura poate fi întâlnită și în alte părți ale lumii, cum ar fi Europa și Asia, devenind o specie invazivă. Poare supraviețui în apa de balast a navelor săptămâni întregi, aceata fiind modul în care ar reuși să traverseze Atlanticul.
Așadar, specia se găsește în Marea Neagră și Marea Caspică. La prima vedere are un aspect inofensiv, însă poate face daune uriașe în ecosistemele marine. Din păcate, „nuca de mare” contribuie la prăbușirea unor industriii de pescuit.