Oamenii de știință au descoperit animalul care mănâncă piatră și o elimină sub formă de nisip. Localnicii cunosc bine zona în care creatura a fost găsită și i-au condus chiar ei pe cercetători.
O descoperire uluitoare a fost făcută de oamenii de știință într-un râu din Filipine. Vorbim despre una dintre cele mai ciudate creaturi de pe planetă, un animal care mănâncă piatră și apoi o elimină sub formă de nisip.
Niște scoici care și-au pierdut cochilia și care se hrănesc cu pietre. Practic, resturile cochiliei ajută creatura să macine pietrele. După ce „hrana” trece prin sistemul digestiv, aceasta este eliminată sub formă de nisip fin, au dezvăluit specialiștii americani care au realizat o expediție în provincia Bohol, locul unde trăiește această vietate.
Conform celor relatate de Live Science, femeile consumă molusca în speranța că le va ajuta la lactație, localnicii fiind familiarizați cu scoica de mult timp. Aceștia i-au ghidat către râul unde aceasta macină efectiv pietrele.
Lithoredo abatanica, după cum a fost numită, este specia care va fi supusă unor analize pentru a se stabili dacă este adevărat faptul că exemplarele obțin nutrienți din piatră.
„Vrem să studiem simbioții, bacteriile care trăiesc în interiorul acestor animale, pentru a verifica dacă le furnizează vreun nutrient, iar aceasta este o direcție de cercetare pe care ne concentrăm în prezent”, a declarat Reuben Shipway, cercetător principal al studiului și cercetător postdoctoral la Marine Science Center de la Northeastern University din Massachusetts.
Conform unui studiu publicat în revista Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, animalul care mănâncă piatră semănă mai degrabă cu un vierme transparent, având o lungime de maximum 100 de milimetri, chiar dacă este vorba despre o scoică.
Noua scoică descoperită este un tip de vierme de navă, denumirea pentru un grup de scoici care poartă acest nume deoarece devorează lemn, în special din nave. Lemnul este greu de mâncat, dar adaptările ajută aceste scoici să se sape în material.
Aceste „adaptări includ rânduri mici de dinți ascuțiți pe cochilie și un organ special pentru stocarea și digestia lemnului, numit cecum”, a explicat Shipway pentru Live Science.