Creatura care are abilitatea de a imita orice sunet i-a fascinat pe cercetători. Este unică, iar abilitatea ei a uimit pe toată lumea. Unde trăiește și cum reușește să reproducă sunetele?
Pasărea Liră sau menurul este o pasăre originară din Australia, este una dintre cele mai interesante din lume. Specia e cunoscută datorită abilității sale uimitoare de a imita aproape orice sunet auzit.
De exemplu, pasărea poate imita cântecele altor specii sau zgomotele naturii. Aceasta poate să imite, totodată, sunetele artificiale ale omului.
Menura novaehollandiae, așa cum este cunoscută după denumirea științifică, se numără printre cele mai mari păsări cântătoare din lume. Poate atinge o lungime de până la un metru.
Masculii au un aspect spectaculos. Aceștia au o coadă formată din pene lungi, arcuite, care seamănă cu o forma unei lire, adică instrumentul muzical de la care provine numele păsării.
Nu este o pasăre cunoscută datorită abilității sale de zbor. Din cauza aripilor scurte și a corpului robust, menurul nu poate zbura pe distanțe lungi și obișnuiește să rămână la sol. Acolo se poate mișca agil și, în general, scurmă în pământ pentru a căuta hrană.
Este o pasăre solitară, dar și teritorială. Masculii își stabilesc teritoriul, pe care îl patrulează aproape toată ziua sau cântă pentru a atrage femelele, dar și pentru a ține rivalii la distanță.
Cântecul lor nu seamănă cu cel al altor păsări, ci poate dura câteva ore și include sunete foarte realiste, care pot fi confundate.
Pasărea Liră poate imita sunete datorită structurii complexe a organului vocal, numit siringe (sirinx sau laringe inferior). Datorită acestei structuri, poate controla fluxul de aer, dar și tensiunea corzilor vocale, având o precizie uimitoare.
Această pasăre poate produce sunetele pe care le aude, iar atunci când le redă o face foarte bine și imită tonalitatea, precum și ritmul și nuanțele fiecăruia dintre zgomote.
Pasărea poate imita perfect, în sălbăticie, cântecele altor specii din habitatul ei, precum papagalii, mierlele sau cucii. Masculii pot avea un repertoriu care cuprinde până la 100 de sunete diferite, notează omofon.com.
De-a lungul timpului, activitățile umane și-au făcut apariția în pădurile în care trăiește specia, astfel că pasărea a introdus, în repertoriul său, și sunete ale omului, precum claxoanele mașinilor, sunetele camerelor foto sau drujbele.
Unele păsări din grădinile zoologice au fost auzite în timp ce imitau sunetele telefoanelor mobile și pe cele ale sirenelor de ambulanță. Pasărea Liră reușește să se adapteze fiecărui tip de sunet și poate imita chiar și plânsetele bebelușilor, spun unii cercetători.
Capacitarea de a imita orice sunet este, însă, și o modalitate prin care pasărea supraviețuiește și se reproduce. În timpul sezonului de împerechere, masculii impresionează femelele prin repertoriul lor vast.
Atunci când masculul are un repertoriu mai cuprinzător, dar și mai complex, șansele să atragă o femelă sunt mai mare. Sunetele elaborate sugerează că masculul are o stare de sănătate bună, dar și o inteligență superioară.
Imitația este și un mecanism de apărare pentru ca pasărea Liră să se protejeze de prădători, care se sperie atunci când aud sunetele. Aceste sunete sunt reproduse și pentru marcarea teritoriului, dar și pentru a avertiza alte păsări să nu se apropie de acesta.
Pasărea Liră trăiește în Australia și are un rol foarte important în cultura locală și apare chiar și pe monede sau timbre. E un simbol al Parcului Național Royal din Australia.
Este menționată în poveștile aborigenilor, fiind descrisă, de multe ori, drept o creatură magică, care are abilitatea de a reproduce sunetele lumii înconjurătoare.
Pasărea Liră trăiește în pădurile tropicale și temperate din Australia, mai ales în regiunile din sud-est, precum New South Wales și Victoria. Preferă să stea în zonele dense, care sunt bogate în vegetație, unde poate găsi hrană.
Nu este considerată o specie pe cale de dispariție, însă habitatul păsării Lire este amenințat de defrișări, precum și de schimbările climatice. Pădurile sunt tăiate, iar păsările își pierd mediul natural, astfel că resursele lor vor fi limitate.
Populațiile de păsări din Australia au fost afectate și de incendiile de vegetație din țară. Acestea au distrus mari părți ale pădurilor în care trăiește specia.
Mai mult, din cauza introducerii prădătorilor, cum ar fi vulpile sau pisicile domestice, numărul exemplarelor tinere, mai vulnerabile la atacuri, a scăzut.
Conservarea speciei este importantă pentru a o proteja, dar și pentru a menține echilibrul ecologic al păsărilor din Australia.