Este vorba despre o specie de stridie dispărută din Marea Neagră acum 100 de ani. Biologii vor supraveghea experimentul de aclimatizare, care a început deja cu scoici aduse din Marea Nordului. Momentan stridiile par să se simtă bine în apă.
Acestea sunt importante pentru ecosistem pentru ajută la filtrarea și curățarea apelor. “Am încercat să aclimatizăm aceste stridii la salinitatea din Marea Neagră, o salinitate total diferită de salinitatea din zona de unde au fost ele aduse, din Marea Nordului.
Le-am hrănit cu nişte culturi de alge crescute de noi în laborator. Aşa ar trebui să ajungă la maturitate. Indivizii tineri au avut o rată de supravieţuire mult mai mare decât indivizii maturi“, a explicat cercetătorul Adrian Filimon.
În Marea Neagră au fost aduse 20 de cuști cu stridii în apropiere de plajele din Constanța. “Este excelent că avem o grijă a lor pentru ecosistemul marim şi practic această scoică, e vorba de stridia europeană, este renaturată prin eforturile lor este renaturată în Marea Neagră în care aproape a dispărut”, explică și Adrian Bîlbă, doctor de știință.
“Este de foarte bun augur, un proiect îndrăzneț. Fauna Mării Negre a suferit de-a lungul timpului, mai ales în ultimul secol o serie întreagă de pierderi”, completează biologul marin Răzvan Popescu. Mai mult, ca să ajute ecosistemul, cercetătorii fac experimente cu iarba de mare, deși aceasta e pe cale de dispariție.
“Este o plantă subacvatică. Are și flori, semințe, fructe, fixează substratul, absoarbe dioxidul de carbon. Este habitat pentru numeroase organisme marine inclusiv pești comerciali”, a explicat Oana Alina Marin, cercetător de top la Institutul Grigore Antipa, conform Observatornews.ro.
Refacerea ecosistemelor acvatice e declarată prioritate la nivelul Uniunii Europene. Pentru acest proiect, mai marii din UE au pregătit 7 miliarde de euro. Scopul final este combaterea poluării și însănătoșirea habitatelor.
Conform siteurilor de specialitate, stridia este o scoică cu cochilia neregulată, care face parte din clasa Bivalvia. Numele științific al scoicii în latină ostreum provine din greacă ostéon, ce înseamnă os. Pot fi întâlnite în toate mările lumii unde există stânci care acționează cu mareele și apa este puțin adâncă.
Stridiile sunt hermafrodite, deci își schimbă sexul și se dezvoltă inițial ca masculi, după care evoluează ca femele. Unele specii sunt comestibile, iar altele care produc perle nu sunt comestibile.