Creatura care și-a făcut apariția în România trăiește de obicei în Africa și Asia. Odată ce vremea s-a încălzit însă, se pare că aceasta a ajuns și la noi în țară. Cum arată și despre ce este vorba?
Ciovlica neagră a fost surprinsă în România pe 21 aprilie, chiar în a doua zi de Paște. Aceasta a putut fi observată în zona Vadu și din județul Constanța. Pasărea însă nu trăiește de fel la noi în țară.
Mai exact, ciovlica neagră este o specie rară care e găsită în general în vestul Asiei în perioada de cuibărit, dar și în sudul și în centrul Africii în sezonul de iernat. Creatura preferă pajiști sau pășuni aflate pe malurile lacurilor.
Cum arată ciovlica negrie, creatura surprinsă în România? Are un penaj închis la culoare pe cap, dar și pe spate și pe partea superioara a aripilor. Lungimea corpului este de 23-26 centimetri, iar anvergura aripilor este de 56-68 cm.
Pasărea este și foarte ușoară. Mai exact, conform specialiștilor, ciovlica neagră are în jur de 100 de grame. Un detaliu interesant e faptul că nici până acum nu este cunoscut longevitatea acestei specii.
Revenind la habitat, ciovlica neagră este o specie migratoare. Astfel, aceasta ajunge în teritoriile de cuibărit în lunile aprilie-mai și pleacă apoi spre sud în lunile august-septembrie.
Menționăm faptul că în mod normal, teritoriile de cuibărit pornesc din estul României spre limita estică a Kasakhstanului, iar cele de iernat din Africa de Sus și până în Namibia.
În ceea ce privește hrana, creatura consumă doar insectele pe care le capturează în zbor. Foarte rare sunt momente în care aceasta alege să se hrănească de la nivelul solului.
Deși ciovlica negrie a putut fi văzută în România recent, se pare că specia este una cât se poate de rară. Mai exact, populația europeană e foarte mică. În urmă cu 30 de ani însă, situația era diferită.
Se pare că în perioada 1990-2000, majoritatea populațiilor au suferit un declin major, astfel că s-a ajuns cu până la 50% mai puțin decât valorile inițiale. Acesta este și motivul pentru care sunt foarte rare momentele în care pasărea poate fi văzută în România.
Și când este observată însă, acest lucru se poate întâmpla doar în regiunea Dobrogei. Cel mai bun exemplu este faptul că fix pasărea observată recent în România se afla în zona Vadu.
De ce a ajuns pe cale de dispariție ciovlica negrie? Folosirea insecticidelor, drenajul coloniilor, dar și degradarea habitatelor sunt doar o parte dintre lucrurile care au afectat specia în ultimele decenii.