Creatura uimitoare care a fost zărită pe teritoriul României. Este considerată de către mulți o specie de invazie și poate fi admirată doar în timpul sezonului rece.
În ultima vreme, în România, și-au făcut apariția o mulțime de creaturi spectaculoase. Unele dintre ele au fost zărite la noi în țară pentru prima dată, în timp ce altele sunt deja o prezență constantă.
În plin sezon de iarnă, în România a ajuns și Pasărea omătului, o creatură uimitoare. De obicei, aceasta poate fi zărită doar în sezonul rece, iar prezența ei este considerată o adevărată raritate.
Anul acesta, 5 exemplare de Pasărea omătului au putut fi admirate pe teritoriul României. Județele în care această creatură și-a făcut apariția au fost Bacău și Vrancea.
Pasărea omătului, așa cum îi spune și numele, apare cel mai des în timpul iernii. Această specie de păsări se regăsește în zone din Europa, Asia și în regiunile arctice din America de Nord. În sezonul rece, aceasta poate fi văzută în Delta Dunării, în special lângă pădurile Letea și Caraorman.
De obicei, Pasărea omătului este prezentă în cârduri, însă, nu în unele de mari dimensiuni. Aceasta măsoară 17 centimetri și cântărește maxim 40 de grame. Anvergura aripilor este de 38 de centimetri, iar penajul său este un adevărat spectacol.
Masculul și femela au penaje diferite în sezonul de vară, iar iarna, coloritul lor este asemănător. Vara, masculului are penajul alb cu pete negre pe spate și pe aripi. Iarna, penele lui devin brune-gălbui, ceea ce îl ajută să se camufleze mult mai bine în zonele de tundră.
Pasărea omătului mai este cunoscută și sub numele de vrabia zăpezii. Pentru că adoră să trăiască în zonele reci, organismul ei este adaptat unor astfel de condiții. Pasărea omătului are un strat dens de pene, care acționează ca un scut împotriva frigului.
Pasărea omătului este o pasăre granivoră, ceea ce înseamnă că hrana ei este compusă din semințe. În perioada de reproducere, vrabia zăpezii se hrănește și cu insecte.
În perioada de reproducere, Pasărea omătului își face cuib în fisurile din stânci. Femela depune maxim 7 ouă pe care le clocește între 12 și 14 zile. Puii cresc rapid și devin independenți în câteva săptămâni.