Life

Creatura ciudată care a fost surprinsă în munții României. A rezistat la temperaturi extrem de scăzute, iar specialiștii au rămas uimiți când au văzut-o

Creatura ciudată văzută în munții României. A reușit să reziste la temperaturi extrem de scăzute, iar specialiștii au fost uimiți.
06.02.2025 | 13:11
Creatura ciudata care a fost surprinsa in muntii Romaniei A rezistat la temperaturi extrem de scazute iar specialistii au ramas uimiti cand au vazuto
Ce creatură a fost surprinsă în munții României. Sursa foto: Facebook Parcul Național Retezat/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Creatura observată în munții României i-a uimit pe specialiști, mai ales că aceasta nu apare în sezonul rece. Specia a reușit să reziste la temperaturi foarte scăzute.

Creatura ciudată, surprinsă recent în munții României. Specialiștii au fost uimiți

În timpul unei acțiuni de monitorizare a faunei, în ianuarie, angajații Parcului Național Retezat (PNR) au observat o salamandră.

ADVERTISEMENT

Această apariție a fost una neașteptată, întrucât specialiștii instituției spun că acești amfibieni ar trebui să se afle, în această perioadă din an, în stare de hibernare.

Comportamentul acestor amfibieni este influențat de schimbările climatice, după cum au precizat reprezentanții Parcului Național Retezat.

ADVERTISEMENT

Iarna, salamandrele obișnuiesc să se ascundă sub frunzișul pădurii, dar și sub rădăcinile arborilor pentru a putea rezista atunci când afară sunt temperaturi scăzute.

“De obicei, în sezonul rece, aceşti amfibieni îşi găsesc refugiu sub frunzişul pădurii sau la rădăcinile arborilor, intrând într-o stare de hibernare pentru a face faţă temperaturilor scăzute.

ADVERTISEMENT

Însă, temperaturile neobişnuite din această perioadă au făcut ca această mică vietate să iasă la plimbare. (…) 

ADVERTISEMENT

Această întâlnire ne aminteşte cât de delicate sunt echilibrele naturale şi cât de mult influenţează schimbările climatice comportamentul speciilor.

Continuăm monitorizarea faunei din parc, conştienţi că fiecare acţiune contează în conservarea biodiversităţii”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a Parcului Național Retezat.

Biologul Parcului a avut grijă să mute salamandra cu un strat gros de frunte. În acest fel, salamandra va sta într-un loc ferit, potrivit pentru a putea hiberna în continuare.

Turiștii sunt îndemnați de specialiști să nu atingă animalele sălbatice dacă nu au motive bine întemeiate. În schimb, pot observa orice specie de la distanță, în siguranță.

“Pentru siguranța dumneavoastră și pentru protejarea faunei sălbatice, este important să le observați de la distanță și să evitați manipularea acestora, cu excepția cazurilor în care este absolut necesar și doar de către specialiști”, au mai spus reprezentanții Parcului Național Retezat.

Salamandra are un aspect asemănător cu cel al șopârlei, cu bor scurt și coadă bine dezvoltată. Se află pe toate continentele, în afară de Australia și Antarctica, dar și o mare parte din Africa. În America de Nord se află o treime din speciile cunoscute.