Creatura ciudată de care oamenii sunt speriați. Este studiată de oamenii de știință și mai e cunoscută ca “Peștele Apocalipsă”. Apare înainte de un cutremur.
O creatură cunoscută ca “Peștele Apocalipsei” , despre care nu se cunosc foarte multe informații. Acesta se numește, de fapt, peștele-vâslă și se află în zona mesopelagică, la aproximativ 1.000 de metri sub suprafața oceanului, în apele temperate și tropicale.
Din cauza faptului că este găsit într-o zonă atât de greu accesibilă, la adâncime mare, nu sunt cunoscute multe detalii despre acest pește. Cercetătorii au încercat, însă, să-l studieze.
Cu o culoare argintie, acest pește poate atinge o greutate de până la 200 de kilograme. Poate să ajungă la o lungime de până la 11 metri, dar are o trăsătură specifică, prin care se diferențiază de alte specii.
Peștele plutește pe verticală, iar o astfel de poziție îl ajută să se camufleze, deoarece reflectă lumina și nu este văzut cu ușurință. Din momente ce trăiește în locuri foarte izolate, nu ajunge prea des la suprafață, conform Ocean Conservancy.
Acest pește a devenit cunoscut cu mai bine de un deceniu în urmă. A primit, atunci, numele de “Peștele Apocalipsei”.
Pe plajele Japoniei, au fost găsite mai multe exemplare de pește-vâslă, în 2010. Au avut loc mai multe furtuni puternice, astfel că specia a fost adusă la țărm.
După un an, zona japoneză Tohoku a fost devastată de un cutremur puternic, urmat de un tsunami, dezastru care a dus la pierderea a 15.000 de vieți.
Localnicii au asociat apariția peștelui-vâslă cu tragedia provocată de dezastrele naturale din 2011, scrie atlas-geografic.net. Între timp, însă, au apărut și teoriile oamenilor de știință.
Potrivit unei teorii, mișcările tectonice care au loc adânc în pământ, înainte să aibă loc un cutremur, au ucis peștii, care au ieșit la suprafață înainte să se petreacă dezastrul.
Ipoteza a fost, însă, respinsă în anul 2019. Un studiu a arătat, la momentul respectiv, că nu există, de fapt, o legătură între aparițiile acestor pești și fenomenele seismice.
Cercetătorii continuă, însă, studiile în legătură cu peștele-vâslă. În 2024, un grup al acestei specii a ajuns la țărm și au fost efectuate mai multe studii.
“Acești pești reprezintă o oportunitate rară de a obține mostre proaspete pentru analiza genomică, ceea ce ne permite să investigăm adaptările evolutive care le permit să supraviețuiască în mediile de adâncime”, a explicat cercetătătoarea Dahiana Arcila..