Creatura fabuloasă care a fost observată în mai multe locuri din România. Deși mulți au crezut că a dispărut după cel de-al Doilea Război Mondial, câteva exemplare au apărut la noi în țară.
De-a lungul timpului, România a fost ”acasă” pentru multe specii de păsări spectaculoase. La un moment dat, la noi în țară trăia vulturul sur, cunoscut și sub numele de grifon.
De obicei, vulturul sur putea fi zărit în zona Carpaților, însă, odată cu trecerea anilor, populația a scăzut. În prezent, această pasăre este considerată a fi una rară, iar apariția sa pe teritoriul țării noastre este consemnată ca un fenomen special.
Anul acesta, în România, au fost observate două exemplare de vultur sur. Unul dintre ele și-a făcut apariția în luna martie în Covasna, iar cel de-al doilea a apărut în Tulcea, chiar la începutul lunii octombrie. În schimb, în 2023, pe teritoriul țării noastre au putut fi observate mai multe exemplare, mai exact, 10 la număr.
Vulturul sur este una dintre cele mai mari păsări răpitoare din Europa. Are o greutate cuprinsă între 7 și 11 kilograme, iar atunci când își deschide aripile, anvergura lor ajunge la aproape 3 metri.
Vulturul sur poate fi reperat ușor datorită penajului său specific. Această pasăre are penele maro, iar pe cap și pe gât, acestea capătă nuanțe mai deschise. De departe, ceea ce îl face unic este gulerul de pene albe din jurul gâtului.
Habitatul vulturului sur este dat de zonele montane. Acesta preferă locurile stâncoase, deoarece acolo își poate construi în siguranță cuibul, departe de amenințarea prădătorilor.
La rândul său, vulturul sur este un prădător prin definiție. Este o specie de necrofag, ceea ce înseamnă că se hrănește cu resturi de animale moarte. Datorită acestui fapt, este considerat o verigă importantă a ecosistemului.
Există și situații în care vulturul sur se hrănește cu animale vii pe care le vânează cu precizie. Capul său mic este prevăzut cu un cioc curbat și puternic, astfel că prada nu are nicio șansă să scape din ghearele lui.
Vulturul sur a dispărut de pe teritoriul țării noastre la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Printre principalele cauze care au dus la dispariția acestei păsări se numără vânătoarea și otrăvirea.
Totuși, în urmă cu 4 ani, în Parcul Natural Lunca Mureșului a fost găsit un vultur sur. Acesta nu avea deloc energie și a fost dus la Centrul de Reabilitare a Animalelor Rănite. Din fericire, nu a prezentat nicio rană, semn că a fost pur și simplu epuizat, nu și accidentat.